Sabah Bülteni (Işık FX)

Yurtiçinde; Enflasyonla Mücadele Programı Açıklanacak!
Dün, yurt içi tarafta Bankalar Birliği(TBB) tarafından açıklanan tavsiye kararı takip edilirken, kurumdan yapılan açıklamada: 15 Milyon TL’nin altında ve vadesi 2019 Nisan sonunda bitecek olan borçların 6 ayı geri ödemesiz 24 aylık vadede yapılandırılacağı belirtildi. Hafta sonunda gelen hükümet yetkililerinin açıklamaları ile TL kurlarında negatif başladığımız haftaya, TBB’nin açıklaması ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bugün açıklayacağı enflasyonla topyekün mücadele programına yönelik beklentiler ile geri çekilmeler görüldü. Diğer yandan Türkiye’nin 17 Ekim’den itibaren çelik sektörünü korumak için ithalat kotası uygulamaya başlayacağı belirtildi. Jeopolitik risk unsurları açısından takip ettiğimiz Suriye’nin Idlib kentinde ise muhalif ve rejim karşıtı güçlerin ağır silahlarını cephe hattından çekmeye başladığı bildirildi. Hatırlanacağı gibi Türkiye ile Rusya arasında yapılan mutabakat bölgenin silahsızlandırılarak iki ülke askerlerinin denetimine geçirilmesini kapsıyordu. Yurt dışı tarafta tatilin bitmesi ile Çin’de açıklanan Hizmet PMI datası son 3 ayın en iyi seviyesinde geldi. Ancak, 1 haftalık tatil boyunca diğer borsalarda görülen satış hareketinden etkilenmeyen Çin Borsaları açılışla birlikte sert satışlar yerken, Çin Yuanı’ndaki zayıflama da Ons Altın gibi önemli emtiaları baskıladı. O kadar ki, Yuan’daki sert kayıplar sonrası ABD Hazine Bakanlığı’ndan endişe duyulduğuna dair açıklama geldi. Euro Bölgesi’nde İtalya konusu gündemdeki yerini korurken, Başbakan Yardımcısı Salvini’nin sert söylemleri ABD tahvil getirileri ile birlikte Euro’yu baskıladı. ECB adına konuşan Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klass Knot: Faiz artışının Ocak toplantısında tartışılacağını ve FED’in yaptığı gibi yıllık faiz artırım sayıları hakkında bir şeyler söyleyebileceklerini söyledi. ABD tarafı sakin bir gün geçirirken, bölgesel FED Başkanları ve FOMC üyelerinin açıklamaları takip edildi. St.Louis FED Başkanı Bullaard yaptığı açıklamada: “Uzun vadeli ABD faiz artışı bize verim eğrisi sorununda alan veriyor, memnuniyet verici” derken, para kurulunun daha fazla bir şey yapmasına gerek olmadığını vurguladı. İngiltere’de; AB ile bir Brexit anlaşması üzerine görüşmeler devam ederken, diğer taraftan ise İskoçya’da İkinci bir bağımsızlık referandumu yapılabileceği yönündeki girişimler takip ediliyor. Bugüne; Japonya’dan gelen Cari İşlemler Dengesi verileri ile başladık ve gerçekleşmeler beklentileri karşılamadı. Uluslararası Para Fonu(IMF) tarafından açıklanan raporda ise, küresel büyümenin düşürüldüğü ve yine Türkiye’nin 2018 ile 2019 büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiği görüldü. Bugün, yurt içi ve yurt dışı tarafta; ticaret savaşları, İran yaptırımları, tahvil piyasası hareketleri ve gelişen ülkelerin durumu gibi küresel gelişmelerin yanı sıra; İtalya bütçe sorunu ve Brexit gibi lokal risk unsurları da takip edilecek. Ekonomik veri olarak ise Avrupa seansında Almanya Ticaret Dengesi açıklaanacak.
EURUSD
Euro bölgesinde İtalya bütçe konusu gündemde kalmaya devam ederken, İtalya’nın Avrupa Birliği Bakanı Savona: İtalyan hükümetinde AB’den ayrılma gibi bir düşünce olmadığını, ancak birlik ile anlaşmaya varılamaması durumunda; bunun, kimsenin çıkarına olmayan geniş mali krizlere yol açabileceği açıklamasında bulundu. İtalya Başbakan Yardımcısı Salvini ise: Bütçe konusunda geri adım atmayacaklarını, suçluların Avrupa Birliği Komisyonu olduğunu belirttiği sert açıklamalarını sürdürdü. Yaşanan bu gelişmeler; Euro’da değer kaybı yaşatırken, Almanya’dan gelen Sanayi Üretimi verisi de beklenti altında gerçekleşti. ABD’de ise ticaret savaşları konusu takip edilirken, dün Çin Yuanı’nda görülen değer kaybı da güvenli liman talebi ile Dolar varlıklarını güçlendirerek paritede aşağı yönlü işlemleri desteklemişti. Bugün ise Almanya’dan Ağustos ayı Ticaret Dengesi takip edilecek. Ayrıca, İtalya bütçe açığı, Brexit ve ticaret müzakereleri gibi önemli konular fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; 1.1485 destek noktası üzerinde fiyatlamalar görülürken, sabah saatlerinde oluşan yukarı yönlü hareketlerin devamı halinde 1.1510-1.1530 dirençleri takip edilebileceği gibi bu bölgenin geçilmesi durumunda alış işlemleri hız kazanabilir. Paritede yeniden görülebilecek satıcılı seyirde ise 1.1465, 1.1445 ve 1.1425 destek noktaları izlenebilir.
USDTRY
Dün, Türkiye Bankalar Birliği tarafından şirketlerin borç yapılandırmasına ilişkin gelen tavsiye kararında; 15 Milyon TL altında borcu olan 30.04.2019’da vadesi dolacak kredilerin, 6 aya kadar anapara ödemesiz toplam 24 aya kadar vadelendirme yapılacağı belirtildi. Diğer taraftan siyasi kanatta yaşanan tartışmalar da takip edilirken, gözler; hükümetin, bugün öğle saatlerinde enflasyonla mücadele için açıklayacağı programa çevrildi. ABD tarafında ise başta ticaret savaşları olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler takip edilirken, Saint Louis FED Başkanı James Bullard’ın: verim eğrisi konusunda herhanggi bir sorun görmediğine ilişkin açıklamaları dikkat çekti. TBB tavsiye kararı ve bugünkü enflasyonla mücadele programına ilişkin beklentilerle ile birlikte geri çekilmeler gördüğümüz kur tarafına teknik olarak baktığımızda; şuan için 6.1030 destek bölgesi üzerinde fiyatlama görmekteyiz. Satış yönlü işlemlerin devamında sırasıyla 6.0850, 6.0690, 6.0425 ve 6.0140 destek seviyeleri takip edilebilir. Kurda bugün oluşabilecek alıcılı seyirde ise; yukarı tarafta 6.1200, 6.1460, 6.1800 ve 6.200 direnç seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
İngiltere tarafında Brexit’e yönelik gelişmeler takip edilirken, hafta sonunda İskoçya’da yapılan eylemler sonrası; ülkenin, Birleşik Krallıktan çıkış için ikinci bir bağımsızlık referandumuna gidebileceğine yönelik tartışmalar gündemde bomba etkisi yarattı. Özellikle İngiltere ile AB’nin, bir Brexit anlaşması imzalayabileceğine yönelik beklentilerle birlikte toparlanan Sterlin varlıkları çıkan bu tartışmalar sonrası baskı altında kaldı. Dolar tarafı ise, Avrupa vve İngiltere tarafında yaşanan bölgesel sorunların yanı sıra tatilin bittiği Çin’de Yuan ve Borsalarda görülen sert değer kayıplarından destek bulurken, ülkenin tahvil piyasası Columbus günü nedeniyle tatildi. Bugünkü ekonomik takvimde; iki ülkeden de önemli bir veri akışı bulunmazken başta Brexit ve ticaret savaşları olmak üzere küresel ve lokal gelişmeler takibimizde olacak. Teknik olarak pariteye baktığımızda; bugün başlayan yukarı yönlü atakların devamı halinde 1.3135, 1.3150, 1.3165 ve 1.3175 direnç seviyeleri takibe alınabilir. Şuan için 1.3100 civarındaki paritede, yeniden satış ağırlıklı işlemler görülmesi halinde ise izlenebilecek destek noktaları 1.3050, 1.3020 ve 1.2990’da bulunmakta.
BRENT PETROL
Reuters’ın yayınladığı son rapora göre İran’ın günlük Petrol ihracatı Ekim ayının ilk haftasında 1 Milyon 100 Bin varil seviyesine düşerken, resmi olmayan kaynaklara göre ise bu rakam çoktan 1 Milyon varilin altına inmiş durumda. Nisan ayındaki 2 Milyon 500 Bin varillik sevkiyatlaarla karşılaştırıldığında, ABD’nin yaptırım kararı etkisini net bir şekilde gözler önüne sermekte. Diğer yandan Kanada’da bulunan günlük 320 Bin varil üretim kapasitesine sahip Saint John rafinerisinde gerçekleşen patlama sonrası, şirket tahliye kararı alarak rafineriyi kapatırken, Meksika körfezinde yer alan Petrol şirketleri ise üretimin yaklaşık 5’te 1’ini bölgeyi etkisi altına alan “Micheal Kasırgası” sebebi ile durdurdu. Her iki olayda da toplamda yaklaşık 645 Bin varillik Ham Petrol çıktısı devre dışı kalırken, günlük fiyatlamaları ise yukarı yönlü etkiledi. Bugün, lokal gelişmelerin yanı sıra İran nükleer anlaşması gibi küresel öneme sahip konuları da yine takipte olacağız. Önemli Petrol üretici ülkelerden ve uluslararası kurumlardan gelebilecek ekstra açıklamalar da fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; 84.50 direnç seviyesine yakın fiyatlamalar görülürken, alıcılı seyrin devamında; 85.15, 85.30 ve 85.90 direnç noktaları takip edilebilir. Emtiada oluşabillecek aşağı yönlü işlemlerde ise izlenebilecek destek seviyeleri 84.05, 83.25 ve 82.60’da bulunmakta.
ONS ALTIN
Bir haftalık ara sonrası dün Çin tarafında işlemlere başlanırken, tatil boyunca ABD ile yaşanan çip krizi gibi konular ve ticaret savaşlarının devam edeceği endişeleri ile Çin borsalarında sert değer kayıpları görüldü. Çin Merkez Bankası(PBOC)’nın zorunlu karşılık oranlarında yüzde 1’lik daralmaya gitmesi ile yaptığı likidite hamlesine rağmen, Çin Yuanı’nda görülen sert değer kayıpları ise bu ülkede yoğunlukla kullanılan emtiayı benzer sertlikte baskıladı. Öte taraftan geçtiğimiz hafta piyasa oynaklığında rol oynayan ABD tahvil faizlerinde Columbus günü nedeniyle işlemler durdurulurken, St.Louis FED Başkanı Bullard’ın Dolar lehine açıklamaları takip edildi. Euro Bölgesi ve İngiltere’deki risklerin yeniden artış göstermesi de küresel talebin daralabileceği beklentisi ile Dolar Endeksi’ndeki fiyatlamalar ile birlikte Değerli Metal’de satış yönlü işlemleri destekledi. Bugün, ABD tahvil faizleri ve Yuan kaynaklı fiyatlamaların yanı sıra; küresel ve lokal risk unsurlarının durumunu yine takip edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda ise; yaklaşık 1,5 aydır altında kapanış görmediğimiz 1182 seviyesinin dün de kuvvetli bir destek olarak çalışması ile başlayan tepki alımlarıyla şuan için 1190 seviyesinin kısmen üzerinde fiyatlama görmekteyiz. Yukarı yönlü atakların devamı halinde 1196, 1202 ve 1205 direnç seviyeleri sırasıyla takip edilebilir. Değerli Metal’de yeniden görülebilecek geri çekilmelerde izleyebileceğimiz destek noktaları 1188 ve 1182’de olup, özellikle 1182 seviyesi altında kalıcılık halinde; Ağustos ayında test edilen 1160 seviyesinin yeniden hedef haline gelebileceğini belirtelim

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığıı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.