Sabah Bülteni (Işık FX)

Dikkat! ABD Başkanı Donald Trump’ın Tweet’leri Gerçek Oldu!
Geçtiğimiz hafta ABD ile Rusya arasında Suriye eksenindeki yaşanan restleşmeler; ABD, İngiltere ve Fransa’nın, Suriye rejimine Doğu Guta’da sivillere yönelik kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle gerçekleştirdiği hava saldırısı ile farklı bir boyut kazandı. Cumartesi günü Türkiye saati ile 04:00’da gerçekleştirilen operasyonda, Başkent Şam ve Humus olmak üzere toplamda 5 ilin askeri noktaları ve kimyasal depoları füzelerin hedefi oldu. Saldırı sonrası Rusya Washington Büyükelçisi ‘’ daha önce böyle saldırılarının sonuçları olacaktır’’ şeklinde uyardıklarını belirtirken İran tarafı şiddetle kınadığını ve bölgesel sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. ABD tarafı ise Esad’ın kimyasal silah kullanımını bıraktığı takdirde saldırıların bir daha olmayacağı şeklinde açıklamalar takip edildi. Ayrıca Türkiye dahil birçok ülkeden operasyona destek mesajları gelirken NATO Genel Sekreteri Jens Stolberg’te, harekatı desteklediklerini belirtti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de, uluslararası hukuka uygun hareket edilmesi gerektiğini savunurken gerginliği artıracak eylemlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Genel olarak baktığımızda ise özellikle ABD’nin saldırıların tek seferlik olduğuna yönelik açıklamaları ve şuan için krizin diploması alanına taşınmış gibi gözükmesi piyasa tarafında hareketleri sınırlı kılsa da bugün veya ilerleyen günlerde gelecek açıklamalar, bölgede olası yapılacak operasyonlar veya atılacak adımlar kritik olacaktır. Bugün ayrıca, ABD; Rusya tarafına, Suriye’ye destek verdiği için uygulayacağı yeni yaptırımlarını sunacak. Cuma günü açıklanan ekonomik verilerde ise; Euro Bölgesi Ticaret Dengesi beklenti altında kalırken, Almanya TÜFE verileri tahmin düzeyindeydi. ABD’de ise; İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı ve Michigan Üniversitesi beklenti anketleri öngörülerin altındaydı. Dikkat çekici veri ise Çin’de açıklanan Ticaret Dengesinin uzun bir süre(yaklaşık 3 yıl) sonraa daralma göstermesiydi. Bugün yine; ticaret savaşları ve Suriye meselesi gibi önemli haber akışları takibimizde olacak. Ekonomik veri olarak ise; yurt içi tarafta Ocak ayı Çeyreklik İşsizlik Ortalaması, Şubat ayı Sanayi Üretimi ve Mart ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi verileri izlenecek. ABD’den gelecek ekonomik datalar ise; Şubat ayı İşletme Stokları, Mart ayı Perakende Satışlar, Nisan ayı New York Empire State İmalat Endeksi olacak. Yine ABD Hazine Bakanlığı’nın açıklayacağı rapora da dikkat etmek gerekecek.
EURUSD
Hafta sonunda ABD’nin ani bir kararla Suriye rejimine yönelik hava saldırısı gerçekleştirmesi gündeme bomba gibi düştü. Hatırlayacağımız gibi geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Suriye hazır ol füzeler geliyor’ şeklinde yaptığı açıklamalarla başlayan endişe yine Başkan Trump’ın operasyon tarihi vermediğini belirtmesi ile bir miktar durulmuştu. Yapılan saldırı sonrasında operasyonun bir kereye mahsus olarak gerçekleştirildiğine ilişkin gelen açıklamalar şimdilikk piyasa tarafında çok fazla bir etki yaratmasa da gün içerisinde gelecek açıklamalar ve olası tekrardan yapılacak operasyonlar parite tarafında etkili olabilir. Ayrıca ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Rusya’ya karşı uygulayacağı yaptırımları bugün açıklayacak. Öte yandan geçtiğimiz hafta kapanışında gelen verilere baktığımızda Almanya enflasyon (TÜFE) rakamları piyasa beklentilerine paralel olarak gelirken ABD’de açıklanan İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) ve Michigan Üniversitesi tarafından gelen beklenti anketleri tahminleri karşılayamadı. Bugün ise Euro Bölgesi’nde önemli bir veri akışı bulunmazken ABD’den gelecek Perakende Satışları, New York Empire State İmalat Endeksi ve İşletme Stoklarının yanı FED yetkililerinin açıklamaları önemli olabilir. Teknik olarak 1.2305 üzeri kalıcılıklarda paritede alış yönlü işlemler hız kazanabilir. Bu durumda 1.2360, 1.2395 ve 1.2450 dirençleri takip edilebilir. 1.2305 altı kalıcılıkta oluşacak Dolar lehine hareketlerde ise 1.2285, 1..2245 ve 1.2215 destekleri izlenebilir.
USDTRY
Hafta sonunda Suriye rejimine yönelik ABD, İngiltere ve Fransa’nın gerçekleştirdiği hava saldırısı şüphesiz ki piyasa tarafında tedirginliğe neden olsa da şuan için saldırının tek seferlik olacağına yönelik açıklamalar kur tarafında etkisini sınırlamakta. Bu saldırı sonrası özellikle Rusya ve İran’ın bölge için vereceği kararlar kritik olacaktır. Bölgede operasyon ihtimalinin tekrardan oluşması TL varlıklarını baskılayabilir. Öte yandan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in, ABD’nin Rusya’ya karşı uygulayacağı yeni yaptırımları bugün açıklaması bekleniyor. Konuya dair gelecek açıklamalarda önemli olabilir. Yurtiçi tarafta ise gerek Başbakan Yıldırım’ın gerekse T.C Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın ek sıkılaştırma yapılabileceğine yönelik açıklamaları TL varlıkları için olumlu gelişmeler arasında yer alırken OHAL’in uzatılmasına yönelik hükümet tarafından gelen açıklamalar ise TL’deki baskılayıcı unsurlar arasında yer almakta. Bugünküü ekonomik takvime baktığımızda yurtiçinden gelecek Sanayi Üretimi, Ocak ayı Çeyreklik İşsizlik Ortalaması ve Mart ayı Bütçe Dengesi TL varlıkları için önemli olabilir. ABD’de ise FED yetkililerinden gelecek açıklamaların yanı sıra Perakende Satışları, New York Empire State İmalat Endeksi ve İşletme Stokları takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda 4.0750 üzeri kalıcılıklar TL varlıkları için risk teşkil etmektedir. Bu durum zaman zaman yukarı yönlü ataklara neden olabilir. 4.0750 seviyesi altında yaşanacak geri çekilmelerde ise 4.0630, 4.0495 ve 4.0365 destekleri takip edilebilir.
GBPUSD
ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’deki rejime yönelik gerçekleştirdiği hava operasyonu gündemde şok etkisi yarattı. Saldırı sonrası yapılan açıklamalarda yeni bir operasyonun yapılmayacağına yönelik ibareler bulunurken şuan için krizin diplomasi alanına taşınması piyasa üzerinde etkisini sınırlı kılmakta. Ancak ilerleyen günlerde olası yapılacak operasyonlar ya da gerek Rusya gerekse İran’ın bu koonuya verecekleri tepkiler önemli olacaktır. Öte yandan Boston FED Başkanı Eric Rosengren’in ABD ekonomisinin genel görünümü hakkında yaptığı olumlu açıklamalar önemli hususlar arasında yer aldı. İngiltere’de ise Brexit Bakanı Davis, Avrupa Birliği ile müzakere edilen herhangi bir nihai anlaşmayı ve 39 milyar Sterlin tutarındaki “boşanma tazminatı” niteliğindeki Brexit ödemesini, “Anlaşmayı gelecekte ticari ilişkilerinin nasıl olacağına ilişkin sağlam bir fikir vermediği takdirde parlamentonun veto edilebileceğini” söyledi. Bugünkü ekonomik takvime baktığımızda ABD’den gelecek Perakende New York Empire State İmalat Endeksi ve İşletme Stokları takip edilecek. Ayrıca FED yetkililerin konuşmaları da önemli olabilir. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerin devamı için 1.4285 direnci önemli olup aşılmasıyla birlikte 1.4305, 1.4345 ve 1.4370 dirençleri takip edilebilir. 1.4285 altı kalıcılıklarda oluşabilecek geri çekilmelerde ise 1.4235, 1.4200 ve 1.4180
BRENT PETROL
Cuma günü açıklanan Bakker Hugnes Sondaj Kuyusu Sayısı, 7 kuyu artışla 815’e ulaşırken Uluslararası Enerji Ajansı’nın yayınladığı aylık petrol piyasaları raporu takip edildi. Raporda; OPEC’in, üretim kısıntısı anlaşmasını 2019 yılına uzatmayı planladığı belirtilirken üretim kısıntısının devamı halinde stokların keskin bir şekilde düşebileceği beyan edildi. Ayrıca 2018 yılı OPEC Dışı Petrol arzı büyüme tahmini 1.8 Milyon varil/gün olarak sabit bırakıldı. OECD’nin ticari stoklarında ise 26 Milyon varil azalışla 2 Milyar 841 Milyon varile gerilediği açıklandı. Bugünkü ekonomik takvimde ise herhangi bir veri akışı bulunmazken önemli petrol üreticisi ülkeler ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar ve teknik fiyatlamalarda önemli olabilir. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda 71.10 desteği önemli destek görünümünü korurken bu seviyenin kırılmasıyla birlikte 70.50, 70.30, 69.85 seviyelerine kadar geri çekilmeler görülebilir. 71.10 desteği üzeri kalıcılıklarda ise 72.10, 72.60 ve 73.15 direnç seviyelerri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Cumartesi günü Türkiye saati ile sabah 4 sularında ABD, İngiltere ve Fransa’nın, Suriye rejimine, Doğu Guta’da sivillere yönelik kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle hava harekâtı düzenledi. Saldırı sonrası açıklamalarda bulunan Donald Trump, bu emri kendisinin verdiğini ve Esad’ın kimyasal silah kullanımını bırakana kadar sürdürebileceklerini açıkladı. ABD Savunma Bakanı ve ABD Genel Kurmay Başkanı ise saldırının bir kereye mahsus olacağını ve sona erdiğini belirtti. Bir kerelik olacağına yönelik gelen açıklamalar fiyatlamalarda şuan için kısıtlı bir etki yaratsa da bugün veya önümüzdeki günlerde bölgede atılacak yeni adımlar veya gelecek açıklamalar emtia volatilitesinde önemli olacaktır. Öte yandan son zamanların flaş gündem maddelerinden olan ticaret savaşları ise stabil görünümünü korumaya devam etmekte. Bugünkü ekonomik takvime baktığımızda ABD’den gelecek Perakende Satışları, New York Empire State İmalat Endeksi ve İşletme Stoklarının yanı sıra FFED yetkililerinden gelecek açıklamalar takip edilecek. Teknik olarak Emtia’da yaklaşık son 4 aydır üzerinde kapanış görmediğimiz 1358-1361 direnç bölgesi önemini korumakta. Bu seviye üzerinde kalıcılıklarda altında alış yönlü işlemler hız kazanabilir. Bu seviye öncesi izleyeceğimiz ara dirençler ise 1349 ve 1355 seviyelerinde bulunmakta. Satış yönlü işlemlerde ise 1342, 1337 ve 1333 destekleri önemli olabilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuzz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş