Sabah Forex Bülteni (Işık FX)

ABD Üretici Fiyat Endeksi Kritik Olabilir!
Yurt içi tarafta siyasi ve jeopolitik risk unsurlarının yanı sıra TCMB’nin yarın düzenleyeceği Para Politikası Kurulu toplantısına dair beklentiler piyasaların odak noktasında. TCMB’nin yayınlanan beklenti anketi sonrasında 275 baz puanlık faiz indirimi beklentilerine karşın Bank of America’nın (BofA) enflasyon rakamlarına bağlı olarak TCMB’nin 12 Eylül Perşembe Günü faiz oranlarında 200 Baz puan indirime gidileceğini öngördü. Ayrıca BofA, TCMB’nin reel faizi gelişmekte olan diğer ülkelerin faiz oranlarına paralel tutmak için Aralık sonuna kadar gösterge faizini 400 baz puan indirme derinliğine sahip olduğunu vurgularken, faiz indirimlerinin devamının geleceğini beklemekte. Bununla birlikte S-400 hava savunma sistemlerine dair ABD’nin olası yaptırımları değerlendirdiğine yönelik haber akışları son günlerde bir miktar tedirginlik yaratmasına rağmen henüz bir karar alınmaması dikkatleri çekti. Yaşanan bu gelişmeler sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD ile serbest ticaret konusunu gündeme alındığına yönelik açıklamaları ve bu konuya dair atılacak yapıcı adımlar ilerleyen periyotta TL varlıkları adına pozitif yansıması olabilir.
Avrupa cephesinde ise siyasi arenadaki gelişmeler ön planda kalmaya devam ediyor. Son zamanlarda Euro varlıkları üzerinde etkisini bir hayli gösteren İtalya siyasi krizine dair yeni hükümetin kurulması bölgede tansiyonu bir miktar indirmekte. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’nin, hükümetin mevcut bütçe ve borç konusunda temkinli adımların atılacağını ve artan risk durumunu minimize etmeye yönelik hamlelerin atılacağını vurgulaması dikkatleri çekti. Bunun yanı sıra Britanya’da Brexit meselesine dair erken seçim önerisinin parlamentodan yeterli oyu alamamasının ardından ikinci kez reddedildi. Ancak özellikle İngiltere parlamentosunda anlaşmasız Brexit’i önlemeye yönelik tartışmalar yankı yarattı. Ve buna dair yasa tasarısı Kraliçe tarafından onaylanması Pound varlıklarına nefes aldırdı. Veri akışında ise İngiltere’de açıklanan Ortalama Gelir Endeksi Temmuz ayında yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde açıklanırken İşsizlik Hak Başvurusu Sayısındaki Değişim Ağustos ayında 29.3 beklentilere karşın 28.2 seviyesinde gerçekleşti.
Ticaret Savaşları konusuna dair ABD ile Çin arasında esen ılımlı rüzgarlar özellikle ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in yapmış olduğu açıklamalar sonrasında endişelerin törpülenmesine neden olmakta Bununla birlikte uzun zamandır piyasaların gündem maddesi haline gelen FED’in faiz politikasındaki duruşu merak uyandırmaya devam ediyor. Nitekim ABD Başkanı Donald Trump’ın, faiz konusunda uyguladığı baskı politikasına dair FED Başkanı Jerome Powell’ın FED’in karar mercekleri arasında siyasetin yer almadığına yönelik ifadeleri dikkatleri çekmişti. Ancak geçtiğimiz gün Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu FİTCH’in, FED’in Aralık ayında 25 baz puan indirime gideceğine dair öngörülerini açıklamasıyla birlikte 2020 yılında bu faiz indirimlerinin daha da derinleşeceğine dair beklentileri kritikti. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmeye açık olduğunu ifade etmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun İran’ın bir nükleer silah haline dönüşmesi için tüm yolları deneyeceklerini belirtmesi önemliydi. Nitekim bu konuda oluşabilecek haber akışları piyasaların odak noktasında olmaya devam edecektir.
Yeni günde ise veri akışı olarak sakin bir olmasına rağmen ABD’de açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamları piyasaların takibinde olacakken küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer anlaşması, Brexit gibi konulara dair gelebilecek haber akışları piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir. Keza yurt içi tarafta siyasi ve jeopolitik risk unsurları da piyasaların dikkatle takip edeceği bir diğer unsur olacaktır.
EURUSD
Perşembe günü yapılacak olan ECB toplantısı öncesinde yatay bir görüntü çizen paritenin gündeminde küresel risklere yönelik haber akışları ön plandaydı. Öncelikli olarak Brexit ile başlayacak olursak yaşanan olaylar sonrası piyasa tarafında kısa vadeli anlaşmasız Brexit olasılığı ciddi şekilde azaldı. ABD ve Çin’in, yeniden müzakerelere başlama kararı alması sonrası piyasa tarafında oluşan pozitiflik ise gelen açıklamalar sonrası devam etti. Ayrıca İran Nükleer anlaşmasına yönelik haber akışları da piyasadaki küresel risk iştahı açısından önemliydi. Yaşanılan bu gelişmeler neticesinde ABD tahvil faizlerinde bir toparlanma görüldü ve parite tarafında kısmi de olsa satış yönlü işlemler hakim oldu. Bugünkü ekonomik takvimde ise dikkatlerimiz ABD’den gelecek ÜFE rakamlarında olacak. Ayrıca küresel risklerin takip edileceği günde gerek ECB gerekse FED toplantılarına yönelik beklentilerde fiyatlamalarda etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.1065, 1.1080, 1.1100, 1.1125, 1.1150
Destekler; 1.1035, 1.1015, 1.0985, 1.0930, 1.0910
USDTRY
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımına karşı olası yaptırımların incelendiğini ancak bir karara varılmadığına yönelik açıklamaları kur tarafında paniğe neden oldu. Siyasi ve jeopolitik risk unsurlarının yanı sıra yarın düzenlenecek TCMB/PPK toplantısında alınacak kararlar kur fiyatlamalarında seyri belirleyen unsur olarak karşımıza gelebilir. Ayrıca Bank of America (BofA) TCMB’nin reel faizi gelişmekte olan piyasalardaki benzerlerine uyumlu halde tutmak için Aralık sonuna kadar 400 baz puan indirim yapma derinliğine sahip olduğunu vurgulaması önemliydi. Diğer taraftan ABD cephesinde ise özellikle ABD-Çin arasında esen ılımlı rüzgarlar ve Ticaret Anlaşmasına dair pozitif söylemler piyasaların takibindeydi. Bununla birlikte FED’in faiz oranlarındaki atacağı adıma yönelik öngörüde buluna FİTCH, Aralık ayında 25 Baz puanlık bir indirim beklendiğini ifade etmesi ve 2020 yılında bu faiz indirimlerinin derinleşmesini beklediğini açıklaması dikkatleri çekti. Bugün veri akışında ise yurt içinde sakin bir gün bizleri beklerken siyasi ve jeopolitik risk unsurlarına dair gelişmeler takibimizde olacaktır. Bunun yanı sıra ABD’de açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi Dolar varlıkları açısından önem teşkil etmektedir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.7980, 5.8225, 5.8500, 5.8875
Destekler: 5.7325, 5.7000, 5.6725, 5.6450
GBPUSD
Ticaret savaşları ve İran Nükleer Anlaşması gibi küresel risklerde yaşanan pozitiflik ile toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizleri sonrası geri çekilen parite, Brexit’e yönelik gelişmelerin yanı sıra dün İngiltere’den gelen olumlu İşsizlik verileri sonrası toparlandı. Rakamlara baktığımızda Temmuz ayı Ortalama Gelir Endeksi yüzde 4.0 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ayrıca İşsizlik Hak Başvurusu Sayısındaki Değişim ve İşsizlik Oranı verilerinde de piyasadaki tahmin edilen rakamların üzerinde bir sonuç alındı. Brexit konusunda ise anlaşmasız bir ayrılık ihtimali yaşanılan gelişmeler neticesinde iyice azaldı. Bugünkü ekonomik takvimde ise İngiltere’den önemli bir veri akışı beklenmiyor. ABD tarafından ÜFE rakamlarının takip edileceği günde ayrıca küresel risk olarak takip ettiğimiz konulara yönelik gelebilecek ekstra haber akışları parite tarafında volatil hareketlere neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2365, 1.2395, 1.2410, 1.2440, 1.2475
Destekler; 1.2315, 1.2280, 1.2250, 1.2210, 1.2180
BRENT PETROL
Ticaret Savaşları ve Brexit gibi küresel risk unsularında son zamanlarda görülen zayıflama, global çapta petrol talebinin de artacağı beklentisiyle petrol fiyatlarını da yükseltirken, dün sabah saatlerinde zayıf Çin Üretici Fiyat Endeksi rakamı, Huawei ile ilgili bazı haber akışları ve Fitch ‘in küresel büyümeye dair aşağı yönlü beklentileri bir miktar tedirginliğe neden olarak 62.60 seviyesinin altına doğru emtiayı sürükledi. Bunların sonrasında Abu Dhabi’de düzenlenen Dünya Enerji Kongresi’nin ikinci günü kapsamında Nijerya ve Irak Enerji Bakanları’nın OPEC+ ‘ın arz kesintisi anlaşmalarına uyacaklarına dair açıklamaları ile petrol fiyatların oynaklıklar görüldü. Keza, OPEC Genel Sekreteri Barkindo’nun: Arz Kısıntısı Konsorsiyumu(OPEC+)’nun tüm petrol üreticilerine açık olduğuna dair söylemleri de kritikti. Ancak İran konusunda şahin tutumu ile bilinen ABD’nin ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’un görevden alındığına yönelik gelen haber akışları İran Nükleer Anlaşması’na dönülebileceği umuduyla emtiada satış hareketini beraberinde getirdi. Yeni gün öncesinde API stoklarını takip ettik. Enerji Bilgi İdaresi(EIA)’nin açıklayacağı stok ve üretim datalarının da kritik olacağı günde yine; Abu Dhabi’deki Enerji Konferansı’ndan gelecek yeni mesajlar ile küresel risk unsurlarına dair gelişmeler de oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 63.00, 63.30, 63.75, 63.90, 64.10
Destekler: 62.60, 62.25, 61.85, 61.40, 61.20
ONS ALTIN
Ticaret Savaşları ve Brexit’e dair kısmi iyimserliğin yanı sıra, FED ve ECB’nin parasal teşvik açıklamasına dair beklentilerin bir miktar zayıflaması güvenli liman varlıklarından çıkışlara neden oluyor. Bu kapsamda, düzeltme hareketlerinin başladığı Ons Altın’da da; dün ayrıca, Çin’den gelen zayıf ÜFE rakamları ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in; ABD, Çin ve Euro Bölgesi ekonomilerine yönelik büyüme öngörülerini aşağı yönlü revize etmesiyle zayıf talep beklentileri ön plana çıkarak 1487 destek noktasının altı test edildi. Gün içerisinde de özellikle; Ticaret Savaşları konusu ve bazı ekonomik önemli verilerin etkileri ile dalgalanmalar ortaya çıkarken, ayrıca majör merkez bankalarının yaklaşmakta olan toplantılarına dair öngörüler de fiyatlamalar üzerinde zaman zaman etkiliydi. Yeni günde de dikkatlerimiz; küresel risk unsurları ve küresel ekonomik görünüme ışık tutacak önemli verilerin üzerinde olacak. Ayrıca yine, yarınki ECB toplantısı ve önümüzdeki hafta yapılacak olan diğer(FED, BOE, BOJ, SNB) majör merkez bankalarının toplantılarına dair öngörüler ve gelişen ülkelere dair gelişmeler de Sarı Metal’de oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1494, 1503, 1507, 1512, 1518
Destekler: 1487, 1480, 1477, 1472, 1468


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.