Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Biden Başkanlığında dengeli bir senato ile birlikte regülasyonların ve uluslararası ilişkilerin daha yumuşak olabileceği beklentileriyle küresel borsalarda alıcılı seyir devam ediyor. S&P500 vadelisi %1,5 - %2,0 arasında alıcılı. Çin borsası ise %2'ye yakın primli. Geçen hafta MSCI Gelişmiş Ülke endeksi ve MSCI Gelişmekte Olan endeksi sırasıyla %6,5 ve %5,0 oranında değer kazanmışlardı. Öte yandan, Dolar'daki zayıflık sürerken, ABD on yıllık tahvil faizi de borsalarla tekrar korelasyonu yakalamış gözüküyor. Özetle, bu sabahki fiyatlamalar risk iştahının pozitif kalabileceğine işaret ediyor. Yurtiçinde ise hafta sonu TCMB'deki görev değişikliği takip edildi. Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına Naci Ağbal'ın atandığı duyuruldu. Fiyatlamalara bakıldığında, geçen hafta negatif ayrışan TL, risk iştahındaki pozitif görüntüyle birlikte bu sabah %1,5'ye yakın primli. BIST100 endeksi de TL'deki yükseliş ve güçlü gelmeye devam eden finansalların desteğiyle güne %2 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.

 
 
        
 
 
MAKROEKONOMİ

         
ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Joe Biden'ın seçimi kazanması ardından risk iştahının pozitif seyretmesiyle bu haftaya başlıyoruz. Yurt dışı veri takvimi açısından görece sakin bir haftadayız, seçimin yansımaları yakından izlenecekken, tekrar dikkatler artan koronavirüs vaka sayısının ekonomik görünümüne etkisine çevrilebilir. Brexit görüşmeleri, Fed, ECB ve BoE yetkililerin konuşmaları bu hafta öne çıkıyor. Artan koronavirüs vaka sayısı ve kısıtlamalarına karşı merkez bankaları yetkililerinin ek teşviklere bakışı izlenecek. Perşembe günü ECB, Fed ve BoE Başkanının konuşmaları bulunmakta. Ayrıca bu hafta ABD ve Çin'de TÜFE rakamları önemli. Küresel toparlanmanın bir göstergesi olarak Çin ihracat rakamlarındaki gidişata bakıyoruz, buna göre ekim ayında Çin ihracatının beklentilerden güçlü seyrettiğini görüyoruz. Ülkenin iç talebine yönelik fikir veren ithalattaki artışın ise ihracattaki artışa nazaran daha sınırlı kaldığı ve beklentilerden daha az arttığı görülüyor.
Yurt içinde yarın ağustos dönemi işsizlik rakamları, çarşamba günü eylül ayı cari denge, cuma günü ise kasım ayı TCMB Beklenti Anketi ve eylül ayı sanayi üretimi açıklanacak.
• Haziran-temmuz-ağustos aylarını içeren temmuz dönemi işsizlik oranı %13,4 seviyesinde sabit kalmıştı, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise %14,1'den ekonomik toparlanmanın hız kazanması ile %13,6 seviyesine gerilemişti. Normalleşme adımları ile temmuz döneminde ekonomik toparlanmanın güç kazanmasıyla istihdam rakamlarında olumlu bir seyir bekliyorduk ki bunun yansımasını hemen hemen istihdama ilişkin her alt kalemde gördük. Öncü göstergeler ise bu sürecin kısmi devam ettiğini gösteriyor. Nitekim ekim ayına ilişkin İSO imalat PMI verisinin alt kalemlerinden istihdamdaki artışın 2018'den beri en yüksek oranda gerçekleşmesi de bu durumu teyit ediyor. Neticede ağustos döneminde istihdamda toparlanmanın sürmesini bekleyebiliriz. Aylık bazda gözlemlenecek bu olumlu görünüme karşın salgının getirdiği koşullar sonucu geçen sene ile kıyaslandığında zayıf görünümün devam ettiğine şahit olabiliriz.
• Foreks anketine göre eylül ayında cari dengenin bir önceki aya göre hız keserek 2,5 milyar USD açık vermesi bekleniyor, eylül ayı dış ticaret dengesi, altın ithalatındaki yüksek seyrin devamıyla 4,8 milyar USD açık vermiş ve yüksek seviyelerini korumuştu. Ekim ayında ise dış ticaret açığı 2,4 milyar USD ile Kasım 2019'dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti, bundan dolayı daha iyi gerçekleşen dış ticaret açığıyla birlikte cari açığın ekimde daha sınırlı kalması beklenebilir. Neticede eylül ayında cari açık 2,5 milyar USD gerçekleşirse 12 aylık kümülatif cari açık 23,2 milyar USD'den 28,5 milyar USD'ye çıkacak. Genişleyen dış ticaret açığı ve zayıf turizm gelirleriyle cari açık/GSYH oranı ise %3,1 seviyesinden %3,8 seviyesine yükselecek.
• Eylül ayına ilişkin sanayi üretimi ile birlikte üçüncü çeyrek büyüme verisinin nasıl gerçekleştiğini yakinen tahmin etmeye çalışacağız. Eylül ayında imalat PMI, salgın öncesi dönemin üzerinde seyrederek ekonomide toparlanmanın sürdüğüne işaret etmiş ve genel olarak öncü göstergeler üçüncü çeyrekte ekonominin hızlı bir toparlanma sergilediğini göstermişti. Sıkılaşan finansal koşullara karşın son çeyreğin ilk ayı olan ekim ayında da bu olumlu görüntünün bazı göstergelerde sürdüğünü görmekteyiz. Ekim ayı ISO imalat PMI 52,8'den 53,9'a yükselerek beş ay üst üste genişleme bölgesinde gerçekleşerek ekonomik toparlanmanın devamına işaret etti. Ekim ayında başta hizmet sektörü ve reel kesim güven endeksi olmak üzere inşaat sektörü ve perakende sektör güven endeksinin arttığını gördük. Pandeminin en derin hissedildiği nisan ayında %61,9 seviyesini gören arındırılmış verilerle kapasite kullanım oranı, üst üste 6 ay artarak %74,9 seviyesine gelerek salgın öncesi seviyelere yakınsamıştı.
ABD'de Fed bölgesel başkanlarının konuşmalarının yanı sıra perşembe ve cuma günkü ekim ayı TÜFE ve ÜFE rakamları öne çıkıyor. Çekirdek TÜFE eylülde yıllık %1,7 seviyesinde gerçekleşirken petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü seyir ve Kovid vakalarının ekonomik büyümeye yönelik riskleri artırmasıyla orta vadede enflasyonda belirgin bir değişim beklenmiyor. ABD'de cuma günü açıklanan ekim ayına ilişkin tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı beklentilerden iyi gerçekleşti. Bununla birlikte istihdamın artan vaka sayısıyla hız kesmesi bekleniyordu, nitekim eylülde 672 bin tarım dışı istihdam ardından ekimde 638 bin kişi tarım dışı istihdam gerçekleşti. Bu haftada perşembe günü kasımın ilk haftasına ilişkin işsizlik maaş başvurularından istihdamın seyrine odaklanacağız. Cuma günü kasım ayına ilişkin Michigan tüketici güven endeksinde siyasi gelişmelerin ve artan vaka sayısının yansımasını izleyeceğiz.

Avrupa tarafında ECB ve BoE yetkililerinin konuşması, yarın Almanya ZEW endeksi, perşembe günü İngiltere üçüncü çeyrek büyüme rakamları öne çıkmakta. Asya tarafında ise yarınki ekim ayı Çin TÜFE rakamları önemli.

ŞİRKET HABERLERİ

Akiş GYO (AKSGY, Sınırlı Negatif): Şirket 3Ç2020'de konsolide 221,1mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Şirket geçen yılın üçüncü çeyreğinde 171,3mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Pandemi nedeniyle düşen kira gelirleri ile birlikte satış gelirleri yıllık %24,1 oranında düşerek 3Ç2020'de 81,3mn TL'ye gerilemiştir. Brüt kar ise 60,6mn TL ile yine yıllık %25,8 oranında düşerken, brüt kar marjı 1,7 puan gerileyerek %74,6 olarak gerçekleşmiştir. Diğer yandan, Şirket'in bu çeyrekte 276,9mn TL net finansman gideri (251,6mn TL net kur farkı gideri) kaydetmesi zarar yazılmasında önemli bir faktör olmuştur.

Üçcünü çeyrek zararıyla birlikte Şirket'in 2020 yılı Ocak - Eylül dönemi ana ortaklık net dönem zararı 435,5mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde 417,3mn TL ana ortaklık karı kaydedilmişti.

Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Şirket'in üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %41,1 oranında azalarak 149mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,9 oranında azalan şirketin brüt karı ise %39,1 oranında artarak 133,7mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %7 oranında azalırken, diğer faaliyetlerden 112,4mn TL gelir kaydedilmiş ve böylece faaliyet karı 215,7mn TL olmuştur. Yatırımlardan 17,8mn TL gelir ve ayrıca finansman tarafında 12,5mn TL gider kaydedilmiştir. 39,8mn TL lik vergi gideri sonrası şirketin 3.çeyrek ana ortaklığa düşen net dönem karı 149mn TL olmuştur.

Üçüncü çeyrekteki kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 259,7mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde ise 338,7mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklanmıştı.

Borusan Mannesmann Boru Sanayi (BRSAN, Sınırlı Negatif): Şirket'in 3Ç2020 ana ortaklık net dönem zararı 78,1mn TL olmuştur. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %24,8 oranında azalarak 763,3mn TL'ye gerilerken, satışların maliyetleri de %22,2 oranında azalmış ve böylece brüt kar %50,5 oranında azalarak 45mn TL'ye gerilemiştir. Faaliyet giderleri geçen yılın aynı dönemine göre %0,6 oranında azalarak 70,2mn TL'ye gerilerken, diğer faaliyetlerden 16,1mn TL gelir elde edilmiş ve böylece esas faaliyet zararı 9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 2,2mn TL zarar kaydeden Borusan Boru'nun finansman giderleri geçen senenin aynı dönemine göre %20,6 azalmış ve 40,8mn TL olmuştur. 25mn TL vergi gideri ve 1mn TL'lik durdurulan faaliyetler zararının etkisiyle ana ortaklık net dönem zararı 78,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 35,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti.

Üçüncü çeyrek zarar rakamının ardından Şirketin 2020 yılının Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem zararı 100,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2019'un ilk 9 ayındaki ana ortaklık net dönem karı 48,6mn TL idi.

Doğan Şirketler Grubu (DOHOL, Pozitif): Holding 2020 yılının 3. çeyreğinde 835,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Holding, 2,5mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri 3Ç2020'de bir önceki yılın aynı döneminde göre %10,9 oranında azalarak 3.138mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise %14,3 oranında azalmış ve buna bağlı olarak brüt kar %24,6 oranında artarak 382,9mn TL'ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler aynı dönemde önemli bir değişim göstermezken, diğer faaliyetlerden 3Ç2019'daki 26,6mn TL'lik gidere karşın kurlardaki artışın katkısıyla 3Ç2020'de 311,1mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 123,2mn TL'den 518,3mn TL'ye yükselmiştir. Buna ilaveten yatırım faaliyetlerinden 553,3mn TL gelir kaydedilirken, finansman giderleri ise 97,9mn TL'den 79,8mn TL'ye gerilemiştir. Böylece vergi öncesi net dönem karı 3Ç2020'de 991,7mn TL olurken,142,1mn TL'lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı 835,4mn TL olarak gerçekleşmiştir.

3. çeyrek finansallarıyla beraber şirketin 2020 yılı Ocak-Eylül dönemi ana ortalık net dönem karı 1.424,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Holding 449,2mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.
 
Deva Holding (DEVA, Pozitif): Şirket'in üçüncü çeyrek net dönem karı 197,4mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde ise net dönem karı 62mn TL olarak gerçekleşmişti. Satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %30 oranında artan şirketin brüt karı ise %34 oranında artarak 233,2mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %26 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 68,1mn TL gelir kaydedilmiş ve böylece faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %105 oranında artarak 210mn TL olmuştur. Yatırımlardan 1,4mn TL gelir ve ayrıca finansman tarafında 19,4mn TL gider kaydedilmiştir. 5,4mn TL'lik vergi geliri sonrası şirketin 3.çeyrek net dönem karı 197,4mn TL olmuştur.

Üçüncü çeyrekteki kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak-Eylül dönemi net dönem karı 482,6mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde ise 199,4mn TL kar açıklanmıştı.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Emlak Konut GYO 3Ç2020'de (konsolide) 343,3mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı çeyreğinde 153,6mn TL ana ortaklık zararı yazmıştı. Piyasanın ortalama kar beklentisi 500mn TL iken, bizim beklentimiz 540mn TL idi. Brüt karlılığın beklentimizden düşük gelmesi tahminimizdeki sapmada ana faktör olmuştur. Şirket'in satış gelirleri 3Ç2020'de 2.368mn TL gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemindeki 403mn TL'lik satış gelirlerinin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Bu çeyrekte ASKGP (Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı)yöntemi ile projelendirilen arsaların satışından 1.115mn TL gelir yazılırken (3Ç2019: 74,8mn TL), konut ve ticari ünüte satışlarından 1.227mn TL (3Ç2019:176,4mn TL) gelir kaydedilmiştir. Konut ve ticari ünite satışlarından 195,1mn TL brüt zarar yazılsa da toplam brüt karlılık 421mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 3Ç2020'de %17,8 gerçekleşerek yıllık 5,3 puan azalmıştır. Öte yandan, düşen banka kredileri ve sukuk faiz giderleri dışında artan vadeli mevduat faiz gelirleri ile Şirket'in net finansman giderleri yıllık olarak 90,4mmn TL azalarak bu çeyrekte 63mn TL olarak gerçekleşmiştir. Ek olarak, Şirket bu çeyrekte 113,2mn TL esas faaliyetlerden net diğer gelir (3Ç2019: 2,8mn TL) kaydetmiştir.

Üçüncü çeyrek karıyla birlikte Şirket'in 2020 yılı Ocak - Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %173,7 oranında artarak 581mn TL'ye yükselmiştir.

Enka İnşaat (ENKAI, Nötr): Enka İnşaat 2020 yılının üçüncü çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 825,5mn TL ile ortalama piyasa beklentisi olan 791mn TL'nin hafif üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 911mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %14 oranında artan Şirket'in brüt karı ise %16,8 oranında artmış ve 657,4mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %27 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 3Ç2020'de 124,6mn TL gider kaydedilmiş ve faaliyet karı da %17,8 oranında azalarak 327,7mn TL'ye inmiştir. Ayrıca, mühendislik ve inşaat grubu kaynaklı yatırım faaliyetlerinden gelirler 3Ç2019'daki 598,1mn TL'den 3Ç2020'de 540,3mn TL'ye gerilemiş ancak yüksek kalmaya devam etmiştir. Diğer taraftan finansman gelirleri 3Ç2019'daki 9,5mn TL'den 146,8mn TL'ye yükselmiş ve vergi öncesi kar 1014,8mn TL ile bir önceki yılın %0,8 oranında üzerinde gerçekleşmiştir. 194,1mn TL'lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 825,5mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 2.510,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 2830,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.
 
Gübre Fabrikaları (GUBRF, Pozitif): Şirket'in üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı 30,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde ise Şirket 45,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı. Satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %42,2 oranında artan şirketin brüt karı ise %55,4 oranında artarak 372,5mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %12,1 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 225,9mn TL gider kaydedilmiş ve böylece faaliyet karı %86,3 oranında azalarak 15,5mn TL olmuştur. Yatırımlardan 11,1mn TL gider ve ayrıca finansman tarafında 65,6mn TL gelir kaydedilmiştir. 492bin TL lik vergi gideri sonrası şirketin 3.çeyrek ana ortaklığa düşen net dönem karı 30,5mn TL olmuştur.

Üçüncü çeyrekteki kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 154mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde ise 62,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklanmıştı.

İndeks Bilgisayar (INDES, Pozitif): Şirket'in üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı 47,3mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde ise 17,2mn TL olarak gerçekleşmişti. Satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %177,1 oranında artan şirketin brüt karı ise %71,8 oranında artarak 97,9mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %12,3 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 15,5mn TL gelir kaydedilmiş ve böylece faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %101,6 oranında artarak 82,5mn TL olmuştur. Finansman tarafında 6,5mn TL gider kaydedilmiştir. 19,1mn TL'lik vergi gideri sonrası şirketin 3.çeyrek ana ortaklığa düşen net dönem karı 47,3mn TL olmuştur.

Üçüncü çeyrekteki kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 102,6mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde ise 53,3mn TL kar açıklanmıştı.

İş Bankası (ISCTR, Pozitif): İş Bankası'nın 2020 yılının üçüncü çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğine göre %36,1, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise %59,4 oranında artarak 2.149mn TL'ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 1.852mn TL'nin, hem de piyasa beklentisi olan 1.896mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada özkaynak yöntemi uygulanan ortaklıklardan elde edilen gelirin beklentimizden yüksek gelmesi ile operasyonel giderlerin beklentimizden düşük gerçekleşmesi etkili olmuştur. Banka ayrıca beklentimizin üzerinde serbest karşılık ayırırken, diğer gelirler de beklentimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Ayrıntılar için tıklayınız…

Migros (MGROS, Nötr): Migros'un 2020 yılı 3. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 9mn TL ile piyasanın zarar beklentisi olan 58mn TL'nin tersi yönünde gerçekleşmiştir. Satış gelirleri %19,1 oranında artan Migros'un 3. çeyrek brüt karı %11,7 artışla 1.979mn TL olmuştur. Brüt kar marjı 1,7 puan azalışla %25,7'yi göstermiştir. Operasyonel giderler %20,8 artışla 1.579mn TL'ye yükselmiştir. 72,3mn TL'lik diğer faaliyet giderleri sonrasında faaliyet karı %5,7 azalışla 327,8mn TL'yi göstermiştir. Faaliyet karı marjı ise 1,1 puan gerilemeyle %4,3 olarak hesaplanmaktadır. Migros'un FAVÖK'ü 3Ç2019'daki 698mn TL'den 3Ç2020'de %12,4 azalışla 611mn TL'ye gerilerken, FAVÖK marjı %10,8'den %7,9'a gerilemiştir. Yatırım faaliyetlerinden 44,4mn TL gelir kaydeden şirketin finansman öncesi karı 372,2mn TL'yi göstermiştir. Finansman tarafında ise 306,1mn TL gider kaydeden Migros'un vergi öncesi karı 66,1mn TL'ye ulaşmıştır. 57,1mn TL'lik vergi gideri yazan şirketin ana ortaklık net dönem karı 9mn TL'yi göstermiştir. Şirketin brüt EUR borcu 2019 sonundaki 430mn EUR'dan Ekim sonunda 95mn EUR'ya gerilemiştir.

3. çeyrek karına karşın ilk 9 aylık dönemdeki ana ortaklık net dönem zararı 281,7mn TL olmuştur. 2019'un aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem zararı 202,5mn TL idi.

Migros 2020 yılı satış büyümesi hedefini %20-22 bandından, %22-23 seviyesine çekerken, FAVÖK marjı beklentisi %8-8,5 aralığından yaklaşık %8 olarak güncellemiştir. Şirketin mağaza açılış hedefi 160'dan 160 üstü olarak revize edilirken, yatırım harcamaları beklentisi 440mn TL'den yaklaşık 470mn TL'ye yükseltilmiştir.

Özak GYO (OZKGY, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 3Ç2020'deki konsolide ana ortaklık net dönem karı yıllık %54,6 oranında artarak 131mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in satış gelirleri bu çeyrekte 391,1mn TL gerçekleşerek geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %70,9 oranında artarken, brüt kar aynı dönem itibarıyla %43,8 oranında artmış ve 150,4mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in 3Ç2020'deki brüt kar marjı ise %38,5 olmuştur. Geçen yılın üçüncü çeyreğindeki brüt kar marjı %45,7 idi. Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 17,8mn TL net finansman gideri kaydetmiştir.

Üçüncü çeyrek karı birlikte Şirket'in 2020 yılı Ocak - Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 254,8mn TL'ye yükselmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 50,8mn TL ana ortaklık karı kaydedilmişti.

Torunlar GYO (TRGYO, Nötr): Torunlar GYO 3Ç2020'de 177,2mn TL net dönem zararı (konsolide) kaydetmiştir. Piyasanın ortalama zarar beklentisi 222mn TL iken, bizim beklentimiz 172mn TL zarar yönündeydi. Şirket geçen yılın ikinci çeyreğinde ise 135,5mn TL net dönem karı kaydetmişti. Torunlar GYO'nun 3Ç2020'deki satış gelirleri 325,8mn olarak gerçekleşmiş ve yıllık %26,5 oranında artış göstermiştir. Şirket'in kira gelirleri pandemi etkisiyle yıllık %18,0 oranında azalarak 129,2mn TL'ye düşerken, konut ve ofis satış gelirleri %173,1 oranında artmış ve 167,3mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in brüt karı ise 3Ç2020'de 199,5mn TL gerçekleşerek yıllık %19,1 oranında artış kaydetmiştir. Brüt kar marjı da yılın üçüncü çeyreğinde %61,2 olmuştur. Bir önceki yılın üçüncü çeyreğindeki brüt kar marjı %65 idi. Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 375,9mn TL net finansman gideri (kur farkı gideri 288,9mn TL) kaydetmiştir.

Üçüncü çeyrek zararıyla birlikte Şirket'in 2020 yılı Ocak - Eylül dönemi net dönem zararı 444,4mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde 61,8mn TL net dönem zararı kaydedilmişti.

Turkcell (TCELL, Pozitif): Turkcell'in 2020 yılı üçüncü çeyreğe ait ana ortaklık net dönem karı 1.211mn TL ile hem 918mn TL'lik bizim beklentimizin hem de 1.037mn TL'lik piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmiştir. 3Ç2019'da şirketin ana ortaklık net dönem karı 801mn TL idi. Şirketin 2020 3. çeyrek toplam hasılatı 2019 3. çeyreğe göre %16,1 artışla 7.649mn TL olmuştur. Bu büyüme temel olarak, artan data kullanımı ile genişleyen faturalı abone bazıve daha yüksek veri kullanımı etkisiyle desteklenen güçlü Turkcell Türkiye ARPU performansı, dijital kanal satışları ile kurumsal projelerle desteklenen daha yüksek cihaz gelirlerinden kaynaklanmaktadır. Toplam maliyetler %22,5 artarken, brüt kar %4,3 artışla 2.406mn TL'ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise 3,6 puan azalarak %31,4 olmuştur. 3Ç2020 operasyonel giderleri 2019'un aynı dönemine göre %11,2 gerilemiştir. 3Ç2020'de diğer faaliyetlerden 1.213mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece, 3Ç2020 faaliyet karı 3Ç2019'a göre %128,9 artışla 3.138mn TL'ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı 20,2 puanlık artışla %41 olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan Şirket'in 2020 yılı 3. çeyrek FAVÖK'ü 2019'un aynı dönemine göre %19,6 artışla 3.394mn TL'ye yükselmiştir. FAVÖK marjı ise 1,3 puan artışla %44,4 olarak gerçekleşmiştir. 42,7mn TL'lik net yatırım faaliyetlerinden gelir ve 48,5mn TL'lik TFRS 9'a ilişkin gider sonrasında finansman öncesi faaliyet karı 3.127mn TL'yi göstermiştir. Şirketin 3Ç2020 net finansman giderleri 1.561mn TL olmuştur. 3Ç2019'daki net finansman gideri 208,4mn TL idi. 355,5mn TL'lik vergi gideri sonrası, ana ortaklık net dönem karı 3Ç2019'a göre %51,1 artarak 1.211mn TL olmuştur.

Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte şirketin Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 2.935mn TL'ye yükselmiştir. Şirket geçen yılın aynı döneminde 2.491mn TL kar açıklamıştı.

Sonuçların ardından Şirket 2020 yılı beklentilerini revize etmiştir. 2020 yılı için gelir büyümesi beklentisi %10-12'den %14-15'e, FAVÖK marjı hedefi ise %40-42'den %41-42'ye yükseltilmiştir. Operasyonel yatırım harcamalarının gelire oranı beklentisi ise %17-19 aralığından yaklaşık %19 olarak güncellenmiştir.

Vestel Elektronik (VESTL, Pozitif): Şirket'in 3Ç2020'deki ana ortaklık net dönem karı yıllık olarak %228,3 oranında artarak 372,5mn TL'ye yükselmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi 351mn TL idi. Şirket'in satış gelirleri yıllık %32,8 oranında artarak 3Ç2020'de 5.553mn TL'ye yükselirken, brüt kar %65,9 oranında artmış ve 1.668mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 6 puan artarak 3Ç2020'de %30 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler %25,7 artarak 821mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 569mn TL net gider kaydedilmiştir. Faaliyet karı 3Ç2019'a göre %24,3 azalışla 278,3mn TL'yi göstermiştir. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 51,7mn TL zarar yazan şirket, finansman tarafında net 220,8mn TL gelir kaydetmiştir. 3Ç2020'deki net finansman giderleri 187,5mn TL idi. 48,1mn TL'lik vergi gideri sonrasonda şirketin ana ortaklık net dönem karı 372,5mn TL'yi göstermiştir.

Üçüncü çeyrek net dönem karı sonrasında Şirket'in 2020 Ocak - Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 972,6mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem karı 149mn TL idi.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında YAPRK.E payları 09/11/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 23/11/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir. Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz. SPK'nın 30/06/2020 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-30 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.
 
Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında MERKO.E paylarında 09/11/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 23/11/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir.

DİĞER SİRKET HABERLERİ

Datagate Bilgisayar (DGATE): Şirket'in üçüncü çeyrek net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %100 oranında artarak 9,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %100 oranında artan şirketin brüt karı geçen yılın aynı dönemine göre %54 oranında artmış ve 20,4mn TL olmuştur. Operasyonel giderler aynı dönemde %30 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 4,7mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı %121 oranında artarak 16,8mn TL olmuştur. Finansman tarafında 2,7mn TL gelir kaydedilmiş ve 4,3mn TL lik vergi gideri sonrası şirketin 3.çeyrek ana ortaklığa düşen net dönem karı 9,6mn TL olmuştur. Üçüncü çeyrekteki kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 23,7mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde ise 17,4mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklanmıştı.

Erbosan Erciyas Boru (ERBOS): Şirket'in üçüncü çeyrek net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %55 oranında artarak 18,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %5 oranında artan şirketin brüt karı ise %21 oranında artarak 21,9mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %1 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 6,9mn TL gelir kaydedilmiş ve böylece faaliyet karı %35 oranında artarak 19mn TL olmuştur. Finansman tarafında 3,1 gelir kaydedilmiş ve 3,6mn TL lik vergi gideri sonrası şirketin 3.çeyrek net dönem karı 18,5mn TL olmuştur. Üçüncü çeyrekteki kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak-Eylül dönemi net dönem karı 41,3mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde ise 60,4mn TL kar açıklanmıştı.

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Şirket'in üçüncü çeyrek net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %36 oranında artarak 6,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %12 oranında artan şirketin brüt karı ise %11 oranında artarak 7,3mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %18 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 2mn TL gelir kaydedilmiş ve böylece faaliyet karı %28 oranında artarak 6,6mn TL olmuştur. 135bin TL lik vergi gideri sonrası şirketin 3.çeyrek net dönem karı 6,4mn TL olmuştur. Üçüncü çeyrekteki kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak-Eylül dönemi net dönem karı 17,6mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde ise 11,5mn TL kar açıklanmıştı.

Orge Enerji (ORGE): Şirket'in üçüncü çeyrek net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %35 oranında artarak 14,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %13 oranında artan şirketin brüt karı geçen yılın aynı dönemine paralel olarak 17,5mn TL olmuştur. Operasyonel giderler aynı dönemde %25 oranında artarken, faaliyet karı %2 oranında azalarak 15,6mn TL olmuştur. Finansman tarafında 2,8mn TL gelir kaydedilmiş ve 4,3mn TL lik vergi gideri sonrası şirketin 3.çeyrek net dönem karı 14,9mn TL olmuştur. Üçüncü çeyrekteki kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak-Eylül dönemi net dönem karı 32,9mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde ise 28,4mn TL kar açıklanmıştı.
   
FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14,07 seviyesinden %14,12 seviyesine yükseldi. TCMB, cuma günü GLP kanalıyla piyasayı 36,2 milyar TL %14,75'ten fonladı. TCMB cuma günü geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı 10 milyar TL (28 gün, %14,94'den) fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 201,2 milyar TL ile 165 milyar TL'si (%13,98 faizle) geleneksel repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı.
 
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %0,76 seviyelerinden başlarken, %0,76-%0,84 bandında hareketin ardından, %0,82 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde sınırlı değişimler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 20 baz puana varan yükselişler görüldü.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
AĞBAL: TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI OLARAK TEMEL AMACIMIZ FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAK VE SÜRDÜRMEKTİR. FİYAT İSTİKRARI TEMEL AMACI DOĞRULTUSUNDA TÜM POLİTİKA ARAÇLARI KARARLILIKLA KULLANILACAKTIR
AĞBAL: PARA POLİTİKASINDA, ŞEFFAFLIK, HESAP VEREBİLİRLİK VE ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK İLKELERİ ÇERÇEVESİNDE İLETİŞİM GÜÇLENDİRİLECEKTİR
AĞBAL: 19 KASIM 2020 TARİHLİ PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTISINA KADAR MEVCUT DURUM VE BEKLENTİLER GÖZDEN GEÇİRİLİP, GELİŞMELER DE YAKINDAN TAKİP EDİLEREK; OLUŞACAK VERİ VE DEĞERLENDİRMELER IŞIĞINDA GEREKLİ POLİTİKA KARARLARI ALINACAKTIR
ALMANYA EKONOMİ BAKANI : BİDEN ZAFERİNİN ARDINDAN, ABD VE AB ARASINDA GENİŞ ÖLÇEKLİ GÜMRÜK BİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR
Facebookta Paylaş