Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Piyasa etkisi nötr sayılabilecek Fed toplantısının ardından dikkatler tekrar teşvik paketine yönelik gelişmelerde. Dolar'daki belirgin zayıflık, diğer yandan özellikle Ons Altın'daki yükseliş eğilimi ek teşvik paketi ile ilgili umutların devam ettiğini gösteriyor. Borsa endekslerinde de bu sabah artılar daha fazla. Küresel piyasalardaki görüntüyle birlikte BIST100 endeksi de güne %0,4 civarında alıcılı bir görüntüyle güne başlayabilir. Dün, yurtdışı piyasalardaki görüntü ve TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın beklentilerin karşılanmasına yönelik ikna edici sunumuna karşın endeks güçlü direnç seviyesinden kar satışlarıyla karşılaşarak günü ekside kapatmıştı. Bugün de olumlu fiyatlamalara karşın (5 yıllık CDS'imiz de 350 seviyesine kadar iyileşti) endekste zayıflayan kısa vadeli teknik görüntünün fiyatlamalarda baskın olabileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, olası yükselişlerde endeksin 1.400 seviyesinin üzerinde kalıcı olmasını beklemiyoruz. Beklentimize paralel dünkü kar satışlarının sürmesi durumunda ise 1.370 - 1.375 tepki gelebilecek destek bölgesi olarak izlenebilir.

 
        
 
 
MAKROEKONOMİ

         
Fed toplantısı sonrası dikkatler mali teşvik paketinde olmayı sürdürüyor. Mali teşvik konusunda tarafların anlaşmaya yakın olduğunun gözlenmesi ve aralık ayına ilişkin küresel PMI verilerinin beklentilerin üzerinde performans sergilemesiyle risk iştahı olumlu seyrediyor. AB ile İngiltere arasındaki Brexit ticaret müzakereleri ise sürüyor. Fed, faizleri beklentiler doğrultusunda sabit bıraktı ve varlık alımlarını "önümüzdeki aylarda" en azından bu hızda devam ettireceğini ifade etti. Neticede gelişmeler para politikasının ekonomiye güçlü destek vermeye devam edeceğini gösteriyor. Fed'in gelecek 3 yıl için faiz tahmini değişmezken, Fed gelecek sene için enflasyon tahminini sınırlı iyileştirdi ve büyüme beklentilerini de bu sene ve gelecek sene özelinde yukarı çekerken işsizlik oranlarını da bu doğrultuda bu sene ve gelecek sene için iyileştirdi.

ABD tarafında, TSİ 16.30'da kasım ayına ilişkin konut piyasası verileri takip edilecek. Ayrıca aralık ayına ilişkin Philadelphia Fed iş dünyası endeksi ve Kansas City Fed imalat sanayi aktivite endeksi verileri izlenecek. TSİ 16.30'da 12 Aralık haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. 12 Aralık haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının ise 800 bin kişi seviyesine gerilemesi, ancak salgın öncesi seviyelerin üzerindeki seyrini sürdürmesi bekleniyor.

TSİ 15'te İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz toplantısı bulunuyor. İngiltere Merkez Bankası, kasım ayındaki toplantısında politika faiz oranını sabit tutmuş, varlık alım programının büyüklüğünü beklentilerin üzerinde 150 milyar sterlin artırarak 895 milyar sterline çıkarmıştı. Negatif faiz konusunun gündemde tutulduğu ancak belirli bir takvim konusunda uzlaşı olmadığı görülmüştü. BoE'nin bu haftaki toplantısında politika faiz oranını %0,10 seviyesinde sabit tutması beklenmekte.

Öte yandan, bugün TSİ 13'te Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'ye İlişkin Ekonomik Görünüm Raporunu yayınlayacak.

Dün küresel ölçekte aralık ayı öncü IHS Markit PMI verileri izlendi. Veriye göre salgında 2. dalgaya rağmen Euro Bölgesi beklenenden daha iyi performans gösterdi ve bu dış ticaretimiz içinde iyi sinyal verdi. İmalat PMI Euro Bölgesi için 55,3'ten 56,6'ya yükseldi. Salgında hizmet tarafı imalata göre daha fazla etkilenmekte. Geçen ay 41,7'ye gerileyen hizmet PMI bu ay 47,3'e yükseldi ve 50 eşik değerine yaklaştı. Markit raporunda gelecekteki beklentilerin son 32 ayın yükseğinde olduğunu vurgulamakta ki bunu da aşı gelişmelerine bağlamakta. İngiltere tarafında da aynı görünüm mevcuttu. İmalat PMI son 37 ayın en yükseği olan 57,3'e yükselirken, hizmet PMI 49,9'a yükselmesine rağmen daralma bölgesinde kaldı. Raporda imalat PMI'daki yükseliş Brexit ile ilgili ilişkilendirilmekte ve birikmiş iş hacmindeki artışa, fabrikaları ham madde stoklamasına ve yeni siparişlere bağlanmakta. ABD'de ise hizmet PMI kısıtlamaların etkisiyle 58,4'ten son 3 ayın en düşüğü 55,3'e düştü. İmalat PMI ise 56,7'den 56,5'e gerileyerek güçlü genişleme bölgesinde kalmaya devam etti.

 

TCMB Başkanı Naci Ağbal, 2021 Yılı Para ve Kur Politikası metninin sunumunu gerçekleştirdi. Genel olarak Ağbal, 2021 yılına ilişkin sıkı para politikası ve enflasyonla mücadele vurgusu yaparken, gerekirse parasal duruşlarını daha da sıkılaştırabileceklerini ifade etti. Politika faizinden fonlama yapılacağı, GLP gibi kanalların kullanılmayacağı ve neticede örtülü bir sıkılaştırmanın olmayacağına atıf yapıldı. Rezervleri güçlendirmeye yönelik olarak döviz alımlarında gösterge olacak koşullara da yer verirken, reeskont kredilerinin rezervleri güçlendirecek unsurlardan biri olduğuna da değinildi. Normalleşme süreciyle uyumlu olarak swap fonlamasının da sınırlı azalacağına vurgu yapıldı. TCMB, 2021 yılında şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda politika iletişimini ve veri paylaşımını da güçlendirecek.

Rezerv biriktirme için diğer araçları şeffaf şekilde, belirli plan dahilinde uygun koşullarda kullanacaklarını vurguladı.
• Yurt dışı yerleşikler kaynaklı sermaye girişlerinin istikrarlı hale gelmesi ve yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon eğiliminin terse dönmesi döviz alım ihalelerine başlanmasında gösterge olacak.
• Uygulanan kur rejiminin değişmeyeceğini ve aşırı dalgalanma halinde gerekirse döviz piyasasına alış ya da satış yönlü müdahale yapılabileceğini belirtti.
• Reeskont dönüşlerinin gelecek yıl rezerve 21 milyar ABD doları katkısı olacağını vurguladı.
TCMB ayrıca salgın döneminde menkul kıymet portföyünde büyümeye gitmişti. 2020 yılı senesi için nominal menkul kıymet portföyü/aktif oranının %5'i geçmeyeceği belirtilmişti fakat salgının kendine özgü şartları özellikle işsizlik sigortası fonu için oluşabilecek nakit ihtiyacının da karşılanması adına %5'lik sınır %10'a çekilmişti. Gelecek sene geri dönüşleri olan kağıtların yenilenmeyeceği ve nominal menkul kıymet portföyü toplam büyüklüğünün 64 milyar TL'ye gerilemesi beklenmekte. TCMB'nin gelecek yıla ilişkin menkul kıymet portföyünün itfalarını incelediğimizde nisan ayına kadar nominal kıymet/aktif rasyosunun %10'a yakın seyretmesini bekleyebiliriz.

2021 yılında toplam 12 adet PPK toplantısı yapılacağını belirtti. Özellikle çeyreksel toplantıların Fed toplantıları sonrasına denk geldiği görülmekte.
                            

Bugün TCMB DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.
Dünkü 2021 para ve kur politikası raporunda ters dolarizasyon sürecinin sağlanmasına yönelik atıf vardı. Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine TCMB verilerinden önce BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. BDDK'nın yayınladığı günlük verilere göre 11 Aralık haftasında DTH miktarında haftalık bazda azalış görülmekte. Bireysel DTH miktarı 9 hafta sonra ilk kez azalırken, Kurumsal DTH ise yatay seyretmekte. Toplam DTH miktarı yaklaşık 0,17 milyar USD azaldı. Kurumsal DTH'ler yatay seyrederken geçen hafta 0,97 milyar USD artış yönündeydi. Bireysel DTH'lerde geçen haftaki 2,38 milyar USD artışın ardından, bu hafta 0,17 milyar USD azalarak 9 hafta sonra ilk kez geriledi. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %56,4'ten %56,1'e geriledi. Bu arada TL kredilerde haftalık %0,06 artarken, YP krediler de haftalık %0,24 azalış görülürken, toplam krediler ise kur etkisinden arındırlmış olarak %0,05 azaldı. Ayrıca 11 Aralık haftasında yurt dışı yerleşiklerin menkul kıymet portföylerinde giriş olduğu gözleniyor. İlgili haftada yabancıların söz konusu portföyü 98 milyon USD artış göstermiştir.
 
TCMB Analitik Bilanço verisine göre 11 Aralık haftasında dış varlıklar 88,7 milyar USD'den 90,2 milyar USD'ye gelerek 1,5 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 86,6 milyar USD seviyesinden 88,2 milyar USD seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,5 milyar USD arttı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 15,6 milyar USD seviyesinde yatay seyrettiğini öngörmekteyiz.
 
Dün TCMB Ekim ayına ilişkin konut fiyat endeksini açıkladı. Ekim ayında konut fiyat endeksi aylık %2,2 artarken, yıllık %29,2 arttı. Ayrıca gayrimenkul fiyatlarındaki fiyat trendini takip etmek adına REIDIN-GYODER yeni konut fiyat endeksini de takip etmekteyiz. Ekim ayı verilerinde ilgili endeks aylık %0,25, yıllık ise %8,23 artmıştı. Kasım ayı verilerinde ise REIDIN-GYODER yeni KFE %0,35 artarken, yıllık %8,03 artmakta. Sıkılaşan finansal koşullarla konut satışlarındaki momentum kaybı artmakta fakat konut fiyat endekslerine bu henüz yansımamakta. Kasım ayında da konut fiyat endeksinde artış görmemiz olası gözükmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Sınırlı Negatif): Şirket'in Kasım 2021 dönemine ait prim üretimi toplamda 106,4mn TL gerçekleşerek yıllık olarak %39,8 oranında düşüş göstermiştir. Kasım ayı prim üretimi ile birlikte Şirket'in 2020 yılı Ocak - Kasım dönemi toplam prim üretimi ise yıllık bazda %50,8 artarak 1.558mn TL'ye yükselmiştir.

Anadolu ISUZU (ASUZU, Sınırlı Negatif): Moldova Kişinev Belediyesi'nin açmış olduğu toplam 100 adet otobüs alımına ilişkin şehir içi toplu taşıma ihalesine en iyi teklifin Şirket tarafından verildiği duyurulmuştu. Dün tebliğ edilen İhale Komisyonu kararına göre; ihale ilk açıldığında tüm ihale katılımcılarına Belediye tarafından yayınlanan ihale şartnamesinde bazı gereksinimlerin ve şartların kamu ihale usullerine uygun olarak belirlenmemiş olduğu gerekçesi ile ihalenin iptal edilmesine karar verilmiştir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden İstanbul Çekmeköy Taşdelen Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (Ormanköy)'nin Yüklenicisi ile yapılan Sözleşmeye Ek Protokol ile Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Toplam Geliri 355,6mn TL'den 491,8mn TL'ye yükselmiştir.

12 Kasım 2020 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…
 
Sabancı Holding (SAHOL, Nötr) Teknosa (TKNSA, Sınırlı Negatif): 04.12.2020 tarihli özel durum açıklamasında, Holding'in portföyünde bulunan Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş. (Teknosa) sermayesinin %10,28'ini temsil eden 11.310.508,61 TL nominal değerli payların borsada işlem gören niteliğe dönüştürülebilmesi için hazırlanan pay satış bilgi formu ilan edilmiş olup, Teknosa paylarının satışından elde edilecek gelirin, Teknosa'nın gerçekleştirmeyi planladığı sermaye artırımında Şirketimizin yeni pay alma haklarının kullanımından doğacak sermaye koyma taahhüdünün yerine getirilmesinde kullanılacağı kamuya duyurulmuştu.

Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdindeki dönüşüm işlemleri 11.12.2020 tarihi itibarıyla tamamlanmış olup, Şirketimizce 16.12.2020 tarihinde Borsa İstanbul'da 11,90 TL - 12,36 TL fiyat aralığından toplam 325.000 adet Teknosa paylarının satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şirketimizin Teknosa sermayesindeki payı 16.12.2020 tarihi itibarıyla %59,74 olmuştur.

16.12.2020 tarihi itibarıyla pay satış bilgi formuna konu edilen toplam 11.310.508,61 TL nominal değerli Teknosa paylarının 10.710.508,61 TL nominal değerli kısmı Şirketimiz portföyünde korunmaktadır.

9 Kasım 2020 Tarihli Sabancı Holding Raporumuz için tıklayınız…
 
Şekerbank (SKBNK, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Capital Intelligence (CI), Banka'nın ödenmiş sermayesini %60 oranında artırması ve gerçekleştirdiği dijital transformasyon programı doğrultusunda, Uzun Vadeli Yabancı Para Notunu "B -", Kısa Vadeli Yabancı Para Notunu "B", Ortaklardan Bağımsızlık Notu ile Temel Finansal Gücünü "b-" ve Bankacılık Sektörü Risk Çıpasını "b" olarak teyit etmiştir. Pandemi kaynaklı piyasadaki genel belirsizlikler sebebiyle Görünümü Negatif olarak korumuştur.

SEKTÖR HABERLERİ

Gümrük vergisi: Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla buğday ve bazı hububat ürünlerinin ithalatında bazı ürünlerin imali kaydıyla uygulanan gümrük vergisi 30 Nisan 2021 tarihine kadar sıfırlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre 20/12/1995 tarihli ve 95/7606 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan ithalat rejim kararının 1 sayılı ekinde yer alan 10. fasıldaki tablonun sonunda yer alan dipnot "Gümrük vergisi 30/4/2021 tarihi sonuna kadar (bu tarih dahil) %0 olarak uygulanır" olarak değiştirildi. Değiştirilen dipnota göre daha önce bu fasılda gümrük vergisi un, hububat ürünlerinin kabartılması ile elde edilen ürünler ve konserveler gibi mamüllerin imal edilmesi kaydıyla yüzde 20 olarak uygulanıyordu. İlgili fasıl buğday, arpa, cin mısırı, kırık pirinçler, kara buğday, darı ve kinoa gibi hububat ürünlerini kapsıyor. Kaynak: Bloomberght

Konut: TCMB tarafından Ekim 2020 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı. Buna göre, Konut Fiyat Endeksi, ekimde aylık %2,2, yıllık %29,2 artış kaydetti.


DİĞER SİRKET HABERLERİ

Çuhadaroğlu Metal (CUSAN): Şirket bağlı ortaklığı Çuhadaroğlu Alüminyum Sanayi ve Ticaret A.Ş. ("Çuhadaroğlu Alüminyum") ile Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ("Limak İnşaat") arasında "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi TCMB 1 Etap (Kabuk ve Çekirdek) Yapım İşi Projesi" kapsamında cephe işlerinin yapımına yönelik görüşme yapılmış olduğu ve dün (16.12.2020) şirkete iyi niyet mektubu ulaştırıldığı bildirilmiştir. Limak İnşaat tarafından gönderilen iyi niyet mektubunda; yapılan görüşmenin Çuhadaroğlu Alüminyum lehine sonuçlandığı, sözleşme aşamasına geçilmesi için yönetim kurulu onayı beklendiği, alınacak onay akabinde en kısa zamanda sözleşme imzası aşamasına geçileceğinin bildirildiği duyurulmuştur. Sözleşme henüz imzalanmadığı için işin başlama tarihi ve bedeli tam olarak kesinleşmemiştir.
      
FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15 seviyesinde yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 213 milyar TL ile 10 milyar TL'si (%15,06 faizle) geleneksel repo ihalelerinden ve 203 milyar TL'si (%15 faizle) 1 hafta vadeli repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak çarşamba günü 40 milyar TL (%15'ten) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.
 
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,91 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,90-%0,95 bandında hareketin ardından, %0,92 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinin özellikle orta ve uzun vadeli tarafında faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, özellikle dün TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın, TCMB'nin 2021 Yılına İlişkin Para ve Kur Politikası Raporu'nun sunumunda yaptığı konuşmada, enflasyonu etkileyen yukarı yönlü risklerin sıkı bir parasal duruşu zorunlu kıldığı ve ihtiyaç halinde daha fazla sıkılaştırmaya gidilebileceğini vurgulamasının ardından orta ve uzun vadeli faizlerde düşüşler görüldü. Bu çerçevede, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 30 baz puan civarında yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 20 baz puana varan düşüşler gözlendi.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş