Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

İnşaat faaliyetleri olan şirketler ön planda kalmaya devam ederken, gün içerisinde %2,3 oranında prim yaparak 5.265 seviyesini gören BIST100 günü yatay bir görüntüyle tamamladı. Ulaştırma ve bankacılığın negatif ayrıştığı günde, BIST100'de 54 hisse günü artıda tamamladı. İşlem hacmi ise hafif artmaya devam ederek 85,5 milyar TL'ye kadar çıksa da görece düşük kalmaya devam etti. Dün özellikle kapanışa doğru gelen satışlar bu sabah açılışta biraz daha sürebilir; ancak kalıcı bir satış baskısı beklemiyoruz. Yurtdışı tarafta ise negatif risk iştahı sürüyor. Özellikle ABD'de iyi gelmeye devam eden verilerin Fed'e yönelik şahin beklentileri artırması piyasalara baskı yapıyor. Dün ABD on yıllık tahvil faizi de %3,96'ya kadar çıkarken, ana endeksler günü %2,0 -%2,5 arasında değer kaybıyla tamamladı. ABD kapanışının ardından bu sabah Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1 civarında düşüş kaydediyor. Bugün piyasaların odak noktasında TSİ 22'de Fed'in 31 Ocak - 1 Şubat tarihli FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar olacak.

  
 
    
 
MAKROEKONOMİ

 
ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal veren şubat ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edildi. ABD'de şubat ayında imalat PMI, 46,9'dan 47,8 seviyesine beklentilerin üzerinde artışla imalat sektöründe daralma hızının yavaşladığına işaret ederken, hizmet PMI ise beklentilerin üzerinde artışla 46,8'den 50,5 seviyesine yükselerek daralma bölgesinden büyüme bölgesine geçti.

Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren şubat ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri izlendi. Buna göre, şubatta imalat PMI'lar, Fransa'da yeniden daralma bölgesine geçerken, diğer bölgelerde de daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürdü. Şubatta hizmet PMI'lar ise bölge genelinde büyümeye işaret etti, buna göre Almanya'da ve Euro Bölgesi'nde büyüme bölgesindeki seyirlerini ikinci aya taşırken, Fransa ve İngiltere'de büyüme bölgesine geçti.
" Bu kapsamda, şubat ayında imalat PMI'lara bakıldığında Almanya'da 47,3'ten 46,5'e ve Euro Bölgesi'nde 48,8'den 48,5'e hafif gerileyerek imalat sektöründe daralma hızının hafif arttığına ve İngiltere'de ise 47'den 49,2'ye hafif yükselerek daralma hızının hafif yavaşladığına işaret etti, bunun yanında Fransa'da ise 50,5'ten 47,9'a gerileyerek imalat sektörünün yeniden daralma bölgesine geçtiğine işaret etti.
" Şubat ayında hizmet PMI'lara bakıldığında ise, Almanya'da 50,7'den 51,3'e ve Euro Bölgesi'nde 50,8'den 53'e yükselerek hizmet sektöründe son iki ayda görülen büyümenin hızlandığına ve Fransa'da 49,4'ten 52,8'e ve İngiltere'de 48,7'den 53,3'e yükselerek hizmet sektörünün daralmadan büyümeye geçtiğine işaret etti.
" Diğer yandan, imalat sektörü firmalarında tedarik zinciri sorunlarının aşılmaya devam edilmesiyle tedarikçi teslimat sürelerindeki iyileşmenin yanında girdilere yönelik zayıf talebin etkisiyle girdi fiyatları artış hızı önemli ölçüde gerilerken, ürün satış fiyatları artış hızı ise özellikle artan personel maliyet artışlarıyla artış sergilemesine karşın son iki yılın en düşük seviyelerinde gerçekleşti. Hizmet sektörü firmalarında ise, girdi fiyatları artış hızı geçen yılın zirve seviyelerinden düşük olsa da, artış kaydederek tarihsel olarak yüksek seyrini sürdürürken, firmaların, özellikle artan personel maliyetleri başta olmak üzere müşterilerine maliyetleri daha fazla yansıtmalarıyla ürün satış fiyatlarında sert yükseliş gözlendi.
Bunun yanında, Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutan şubat ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklandı. Şubatta ZEW cari koşullar endeksi -58,6'dan -45,1'e beklentilerin üzerinde yükselerek toparlanmasını sürdürdü ve böylece haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Beklentiler endeksi ise 16,9'dan 28,1 seviyesine beklentilerin üzerinde artış kaydederek geçen yılın şubat ayından bu yana görülen pozitif bölgedeki seyrini ikinci aya taşıdı. Detaylara bakıldığında beklentiler endeksi, ekonominin tüketiciler ile ilgili tarafındaki iyileşmenin yanında enerji ve ihracata yönelik sektörlerdeki yüksek kar beklentilerinin de etkisiyle art arda beşinci ayda yükselişini sürdürdü.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 22'de Fed'in 31 Ocak-1 Şubat tarihli FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar olacak. Fed son toplantısında, faizleri 25 baz puan artırarak federal fonlama faiz aralığını %4,50-%4,75 bandına yükseltmişti ve böylece sıkılaşma hızını yavaşlatmıştı. Powell, faizi toplamda dört buçuk puan artırdıklarını ve kısıtlayıcı olduğunu düşündükleri seviyeye ulaşmak için bir çift faiz artışından daha bahsettiklerini ifade etmişti. Bunun yanında Powell, faizde tepe noktasının nerede olması gerektiği konusunda henüz bir karar vermediklerini ve son toplantı ile mart toplantısı arasında gelecek verileri değerlendireceklerini belirtmişti. Bugün yayınlanacak Fed'in toplantı tutanakları para politikasının geleceğine yönelik olası yeni sinyaller açısından takip edilecektir.

Ayrıca ECB'nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya'da ocak ayı TÜFE nihai verisi TSİ 10'da takip edilecek. Almanya'da ocak ayı TÜFE öncü verisi, hükümetin, hanehalkı ve işletmelerin enerji faturalarını azaltıcı yöndeki tek seferlik desteğinin sonlanmasıyla birlikte aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak %1 oranında artarken, yıllık bazda ise son dört ayın en düşük seviyesi olan %8,6'dan %8,7 seviyesine yükselmişti.

Bunun yanında, Almanya'da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO iş dünyası endeksi şubat ayı verisi TSİ 12'de takip edilecek. IFO iş dünyası endeksi ocak ayında, 88,6'dan 90,2 seviyesine artışla yükselişini dördüncü aya taşımıştı ve böylece haziran ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmişti. Detaylara bakıldığında, cari koşullar endeksi hafif gerilerken, beklentiler endeksi ise art arda dördüncü ayda artış kaydederek mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Endeksin şubatta da yükselişini sürdürmesi beklenmekte.

Diğer yandan, bugün başlayacak ve üç gün sürecek olan G20 Ülkeleri Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da şubat ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Güven endeksleri yeni yılın ilk ayına karışık bir görünümle başlamıştı. Buna göre, hizmet ve perakende ticaret sektörleri güven endekslerindeki düşüşlere karşın tüketici, reel kesim ve inşaat sektörleri güven endekslerinde artış gözlenmekteydi. Ocakta güven endekslerinin aylık bazda seyrine baktığımızda, hizmet sektörü %1,7 ve perakende ticaret %1 düşüş gösterirken, reel kesim %1,8, inşaat sektörü %0,6 ve tüketici güven endeksi %4,6 artış kaydetmişti. Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişlerinde Mayıs 2021'den bu yana en güçlü artış görülmekteydi, söz konusu artışla endeks son sekiz ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti. İhracata yönelik göstergeler ocakta toparlanma sergilemekle birlikte 2021 yılı ortalamasının altında kalmayı sürdürmekteydi. Yatırımlara dair izlenen sabit yatırım harcamaları ise iki aylık düşüşün ardından ocakta kısmi toparlanma kaydederek tarihsel ortalamasının üzerindeki seyrini sürdürmüştü, bununla birlikte Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyelerde seyretmişti. Arındırılmış kapasite kullanım oranı ise ocakta yatırım malı imalatı öncülüğünde, tüketim ve ara malı kapasite kullanım oranlarındaki düşüşlerin etkisiyle gerilemişti ve 2022 yılı ortalamasının altındaki seyrini sürdürerek Mayıs 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Nötr): Banka Yönetim Kurulu tarafından; teknoloji girişimlerine yatırım yapmak amacıyla, bankanın %100 oranında sahibi olacağı 30mn USD sermayeli Hollanda'da yerleşik Akbank Ventures BV unvanlı yeni bir şirket kurulmasına, şirket kuruluşuna ilişkin gerekli başvuruların yapılması, yasal izinlerin alınması ve diğer tüm işlemlerin yerine getirilmesi için genel müdürlüğe yetki verilmesine karar verilmiştir.

Çemtal Çelik (CEMTS, Sınırlı Pozitif): Şirket hisse başına brüt 0,50 TL (net 0,45 TL) kar payı dağıtımını yönetim kuruluna sunma kararı almıştır. Teklif edilen kar payı hak kullanım tarihi 29.05.2023 olup, son kapanış değerine göre temettü verimi %0,98 olarak hesaplanmaktadır.

Galata Wind Enerji (GWIND, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 2022 yılı 4. çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %199,1 oranında artarak 233,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi 257mn TL idi. Şirket'in satış gelirleri 4Ç2022'de geçen yılın aynı çeyreğine göre %55,3 oranında artış göstererek 324,6mn TL olarak gerçekleşirken, brüt kar %59,5 oranında artmış ve 272,3mn TL'ye çıkmıştır. Brüt kar marjı ise 2,2 puan yükselerek ve %83,9'a çıkmıştır. Faaliyet giderleri geçen yılın dördüncü çeyreğine göre %60,9 oranında yükselerek 15mn TL'ye çıkan Şirket, diğer faaliyetlerden 20,4mn TL net gelir kaydetmiştir. Şirket'in faaliyet karı ise yıllık %39,3 oranında artarak 277,6mn TL'ye yükselirken, FAVÖK'ü de 268,8mn TL (Beklenti: 300mn TL) olmuştur. FAVÖK marjı da 4Ç2022'de 2,1 puan düşerek %82,8'e gerilemiştir. Son olarak faaliyet dışı finansal giderleri bu dönemde 46,8mn TL olurken, 2,8mn TL'lik vergi gelirine bağlı olarak Şirket'in yılın dördüncü çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 233,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Dördüncü çeyrek karı ile birlikte Şirket'in 2022 yılı net dönem karı 1.044mn TL'ye yükselmiştir. 2021 yılında 170,9mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

Ayrıca Şirket hisse başına brüt 0,51 TL (net 0,46 TL) kar payı dağıtımını yönetim kuruluna sunma kararı almıştır. kar payı dağıtımına en geç 31 Mayıs 2023 tarihinde başlanması teklif edilirken, son kapanış değerine göre temettü verimi %2,7 olarak hesaplanmaktadır.
 
Koç Holding (KCHOL, Sınırlı Pozitif), Aygaz (AYGAZ, Sınırlı Pozitif): Şirketin %77 oranında, bağlı ortaklıklarından, Aygaz A.Ş.'nin ise %20 oranında pay sahibi olduğu Enerji Yatırımları A.Ş. (EYAŞ) yönetim kurulu tarafından Şirket'in 2022 yılı net dönem zararının mahsubu sonrası kalan dağıtılabilir kaynaklarından 2,8 milyar TL tutarında nakit kar payı dağıtılması ve ödeme tarihinin 10 Mart 2023 olarak belirlenmesi teklifinin, EYAŞ'ın genel kurul toplantısında ortakların onayına sunulmasına karar verilmiştir.

Koç Holding (KCHOL, Sınırlı Pozitif), Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Pozitif): 07.02.2023 tarihli açıklamada belirtilen batarya hücre üretimi yatırımının gerçekleştirilmesine yönelik görüşmeler sonucunda, Ford Motor Company, LG Energy Solution, Ltd. ve Koç Holding A.Ş. arasında, Ford ve LGES tarafından Ankara'da gerçekleştirilmesi planlanan batarya hücre üretimi yatırımına Koç Topluluğu'nun katılması konusunda işbirliği imkanlarının değerlendirilmesi amacıyla tarafların ön niyetlerini içeren bağlayıcı olmayan bir Niyet Mektubu ("MoU") imzalanmıştır. MoU uyarınca, taraflarca anlaşılması halinde üretime ilk etapta 2026 yılında başlanması ve yıllık 25 GW-saat kapasiteye ulaşılması planlanmakta olup, ikinci etap olarak 2029 yılında kapasitenin 20 GW saat artırılarak toplam 45 GW saate ulaşması yönünde çalışılması konusunda anlaşmaya varılmıştır. Proje kapsamında üretilecek batarya hücrelerinin, iş ortaklığımız Ford Otosan tarafından yeni nesil Transit araçların üretiminde kullanılması konusu değerlendirilmektedir. 12 ay boyunca yürürlükte kalacak MoU kapsamında Ford tarafından, LGES ve Koç Holding'e Türkiye'de batarya hücre üretimi ile ilgili iş ortaklığı kurulması konusunda münhasırlık tanınmıştır. Koç Topluluğu olarak yatırıma katılıp katılmama kararı ile pay sahipliği yapısı, yatırım, işbirliği ve ortaklık koşulları, taraflar arasında gerçekleştirilecek görüşmeler ve fizibilite çalışmaları sonrasında yapılacak değerlendirmelere göre netleşecektir.

Kontrolmatik (KONTR, Sınırlı Pozitif): 28.011.2022 tarihinde yapılan özel durum açıklamasında özetle; Amerika Birleşik Devletleri'nde 3GWh/ Yıl kapasiteli batarya hücresi, batarya paketi ve enerji depolama sistemleri üretim tesisi kurulması amacıyla 40mn USD başlangıç sermayeli şirket kurulmasına karar verildiği duyurulmuştu. Söz konusu şirket Pomega Energy Storage Technologıes INC. ünvanıyla kurulmuştur. Kurulan şirkette, Kontrolmatik Teknoloji %50, Pomega Enerji %10, Kontrolmatik Technologies Inc. %7,5 pay sahibidir.

Ayrıca, Şirket ile Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri (SMRTG, Sınırlı Pozitif) arasında; Enerji Depolama Sistemleri tedarikine ilişkin toplamda 2.000 MWh'a kadar ürün satın alınması konusunda 2 yıl süreli çerçeve sözleşmesi imzalanmıştır.

Otokar (OTKAR, Nötr): Otokar, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) kara birliklerinin belkemiğini oluşturan Rabdan 8x8 araçların yeni versiyonlarıyla ülkedeki varlığını artırmaya hazırlanıyor. Kaynak: AA

Zorlu Enerji (ZOREN, Sınırlı Pozitif): 12.01.2023 tarihli özel durum açıklamasına istinaden; Şirketin Türkiye'de yürütülen elektrikli araç şarj istasyonu satışı, kurulumu ve işletmesini kapsayan faaliyetleri ile bu konudaki projelerini iştirakleri aracılığı ile yurt dışına taşımak amacıyla, Almanya ve Hollanda'da kurulu %100 bağlı ortaklığı Electrip Global B.V.'nin %100 hissedarlığında "Electrip Germany GMBH" unvanlı bir şirket kurulmuştur.
 
Geri alım programı açıklayan şirketlerin tamamı için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Sigorta: Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, sigorta şirketlerinin depremin ilk gününden itibaren, tek yürek halinde çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, sigorta sektörünün hasar ödemelerine başladığını bildirdi. Benli, şunları kaydetti: "Zararların bir an önce giderilebilmesi ve hasar tazmin sürecinin hızla işletilebilmesi için tüm sigorta şirketleri olarak hasar sürecin hızlandırılmasından, çağrı merkezlerinde depremden zarar görenlere ayrı hatların açılmasına ve bölgede hasar iletişim merkezlerinin kurulmasına kadar bir dizi önlem aldık ve almaya devam ediyoruz. Sigorta sektörü ekonomik devamlılığın sağlanmasında en önemli sektör konumunda. Zorunlu deprem sigortasının yanında deprem teminatı içeren, kasko, yangın, hayat ve ferdi kaza sigorta poliçelerini de hesaba kattığımızda bölgede deprem teminatı içeren toplam poliçe sayısı 4 milyon civarında." Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Türk Prysmian Kablo (PRKAB): Şirket'in 4Ç22'deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki senenin dördüncü çeyreğine göre %116,4 oranında artarak 43,2mn TL olarak açıklanmıştır. Satış gelirleri 4Ç22'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %54 oranında yükselerek 1.804,5mn TL olurken, satışların maliyeti %52,3 oranında artmış ve 1.520,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Böylece brüt karı 284mn TL olan Şirket'in brüt kar marjı da 1 puan artarak %15,7'ye yükselmiştir. Şirketin operasyonel giderleri bu çeyrekte 206,3mn TL olurken, faaliyet karı 57,4mn TL'ye yükselmiştir (4Ç21'de 33,2mn TL). Bu çeyrekte Şirket, yatırım faaliyetlerinden 3,7mn TL gelir elde etmiştir. Finansman tarafında 20,8mn TL net gider kaydedilirken, 3mn TL'lik vergi geliri sonrası şirketin ana ortaklık net dönem karı 43,2mn TL olmuştur.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2022 yılı ana ortaklık net dönem karı 190mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde Şirket, 40,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Boğaziçi Beton (BOBET): Şirketin üretim ve satış dağıtım sürecinde kullanmak amacıyla Heska Motorlu Araçlar San. Tic. AŞ'den 86 adet Mercedes Benz Kamyon ve Çekici aracın toplam 294,5mn TL bedelle satın alınmasına; tutarın 15%'nin Şirket kaynaklarından 85%'nin finansman yoluyla karşılanmasına oy birliği ile karar verilmiştir.

Ensari Deri Gıda Sanayi (ENSRI): Şirket'in Tekirdağ İlinde bulunan fabrikasının yaklaşık 2.885 m2'lik çatı alanına Güneş Enerjisi Panellerinin yerleştirilmesi ve sistemin kurulum işlemleri tamamlanmış olup çalışma ve verim denemeleri başarı ile neticelenmiştir. Söz konusu yatırım prosesi için şirket tarafından Sanayi Bakanlığı'na başvuru yapılmış olup, hazır olan sistemin devreye alınabilmesi için gerekli olan izin için TREDAŞ (Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.)' na başvuru yapılmıştır.

Işıklar Enerji (IEYHO): Şirketin bağlı ortaklığı Metemteks Sentetik İplik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 25mn TL olan ödenmiş sermayesi, Şirketin iştiraki ile 22,7mn TL artırılarak 47,7mn TL ye çıkarılmıştır. Sermaye artırımı İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü'nce 21.02.2023 tarihinde tescil edilmiş olup, sermaye artırımı öncesi % 100 olan iştirak oranında değişiklik olmamıştır.

Tureks Turizm (TUREX): Şirketin %51 bağlı ortaklığı Tureks Turizm-Özyüce Turizm iş ortaklığı ile İBB Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü arasında hizmet tanıtımı ve kültürel faaliyetlerin yerinde bilgilendirilmesi hizmet alım işi sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme bedeli 38,5mn TL + KDV'dir. Sözleşme süresi 22.02.2023 tarihinde başlayıp, 31.12.2023 tarihinde sona erecektir.
  
FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 55 milyar TL'lik (%9'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 159 milyar TL oldu.
 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler görüldü


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş