Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Aşı haberleri ve ABD'de Başkanlık sürecinin netleşmesine yönelik gelişmelerle risk iştahı pozitif seyrediyor. Dün %1,6 oranında değer kazanan S&P500 endeksi bu sabah da vadelilerde %0,3 oranında primli. Petrolde de yükseliş sürerken, Ons Altın baskı altında kalmaya devam ediyor. Küresel fiyatlamalara paralel BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntü sergileyebilir. Ekonomideki normalleşme adımları bir taraftan devam ederken, kurdaki yukarı yönlü ısrarlı hareket banka hisselerini baskılıyor. Ancak, sanayi endeksinde yükseliş isteğinin sürmesi hisse piyasasına olan ilginin devam ettiğini gösteriyor ki son olumlu fiyatlamaların ardından majör bir politika değişikliği gözlenmiyor. Dolayısıyla, endekste kur kaynaklı olası düşüşün sınırlı kalabileceğini ve endeksin bugün küresel risk iştahındaki görüntüyle birlikte hafif alıcılı bir görüntü sergileyebileceğini öngörüyoruz.

 
        
 
 
MAKROEKONOMİ

         
Joe Biden'ın Başkanlığa geçiş sürecine ilişkin belirsizliğin azalması, aşı haberlerinin büyüme ile korelasyonu güçlü hisseleri desteklemeyi sürdürmesi ve Yellen'ın Hazine Bakanı olabileceğinin değerlendirilmesiyle birlikte dün risk iştahının arttığını ve Dow Jones'ın rekor seviyeye çıktığını gözlemledik. Bugün de piyasalarda olumlu görüntü sürüyor. Büyüme hikayesiyle petrol fiyatları yükselişini sürdürüyor.

Yarınki Şükran günü öncesi bugün ABD veri takvimi açısından yoğun bir gündeyiz. TSİ 22'de Fed toplantı tutanakları, TSİ 16.30'da üçüncü çeyrek büyüme verisinin revizesi, iç talebin görünümüne ışık tutan ekim ayı dayanıklı tüketim mal siparişleri, yeni işsizlik maaş başvuruları, kişisel gelir ve harcamalar açıklanacak. Ayrıca TSİ 18'de kasım ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin nihai hali ve konut satışları paylaşılacak. Dün kasım ayına ilişkin Conference Board tüketici güven endeksi beklentilerin hafif altında kalmıştı. Bugün ayrıca İngiltere'de hükümetin yıllık harcama programını açıklaması bekleniyor. Yurt içinde ise veri takvimi bugün sakin.

Son çeyrek başlangıcında anket göstergeleri, 3. çeyrekteki güçlü ekonomik toparlanmanın devam ettiğini göstermişti fakat kasım ayıyla birlikte anket göstergeleri bu ivmelenmenin yavaşlayabileceğini göstermekte. Son PPK toplantısında enflasyonla mücadele vurgusu ön plandaydı. Kısa vadede faiz oranlarındaki artışın yaratacağı kredilerdeki normalleşme süreciyle birlikte 3. çeyrekteki görünüme nazaran daha ılımlı büyüme rakamları görmemiz olası.

Kasım ayında perakende ticaret sektörü hariç diğer güven endekslerinde düşüş görmekteyiz. TCMB'nin sıkılaştırıcı adımlarının yanı sıra bugün AR'nin kaldırılması da kısa vadede kredi arzını sınırlayarak ekonomik faaliyetteki toparlanmayı yavaşlatıcı bir unsur olabilir ve bunun etkilerini ilk olarak anket göstergelerinde görebiliriz.

Hatırda Kalması Gerekenler
• Mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE), kasımda 2,3 puan azalarak 107,4 seviyesine geriledi. Dikkat çekici bir nokta olarak salgın sonrası ilk kez geriledi fakat iyimserlik eşik noktasının üzerinde kaldı.
• Pandeminin en derin hissedildiği nisanda dip seviyeyi gören KKO, üst üste 7 ay artarak %75,3 seviyesine gelerek salgın öncesi seviyelere yakınsamakta. Fakat pandeminin hızlanması neticesinde artan kısıtlamalar ve finansal sıkılaşmanın güçlenmesi ile kredilerde gözlenebilecek yavaşlamanın kısa ve orta vadede kapasite kullanımı üzerinde aşağı yönlü risk oluşturabileceğini düşünmekteyiz. Ancak yatırıma ilişkin anket göstergelerinin artışını sürdürmesi KKO'daki düşüşü sınırlayabilir. Kapasite kullanım oranının 30 alt kaleminin seyrine baktığımızda; 8 kalem hariç diğer bütün kalemlerin aylık artış sergilediğini görmekteyiz. Kapasite kullanım oranı en çok artış gösteren kalemler ise elektrikli teçhizat imalatı, makine ve ekipmanlarının kurulumu ve giyim eşyalarının imalatı oldu.
• Aslında artan faiz oranlarına ve RKGE'deki sınırlı düşüşe rağmen, imalat sanayi KKO'daki olumlu bir seyir görmekteyiz. Gelecek hafta açıklanacak imalat PMI verilerinde de olumlu seyrin sürebileceğini düşünmekteyiz. Ekim ayında 53,9 seviyesinde bulunan imalat PMI verisi, kasım ayında zayıflasa da, 50 eşik seviyesinin üzerinde genişleme bölgesinde kalmaya devam edebilir.
• İhracat siparişleri beklentilerinin muhtemelen artan küresel koronavirüs vaka sayısı nedeniyle aşağı çekildiğini görüyoruz. Küresel ölçekte başta Avrupa olmak üzere artan koronavirüs vaka sayısı ihracat görünümüne dair aşağı yönlü risk oluşturmakta. Önceki gün yayınlanan kasım ayı imalat PMI verileri momentumunun azaldığını göstermekte fakat en büyük ihracat ortağımız Almanya'nın PMI rakamları nispeten daha olumlu olmakla birlikte artan tedbirlerin dış talebi kısıtlaması kısa vadede ihtimal dahilinde.
• Dikkat çekici olarak sabit sermaye yatırım harcaması artan faiz oranlarına karşın yatırımlar için olumlu sinyal vermeyi sürdürüyor.
• Artan faiz oranları ile yavaşlayan konut satışlarının etkilerini inşaat sektörü güven endeksinde görmeye başladık. Ayrıca salgınla mücadele kapsamında artan kısıtlamalar ile hizmet güven endeksinde de gerileme görmekteyiz.
 

Ekonomi yönetimi piyasa yanlısı adımlarına devam etmekte. Dün BDDK yıl sonundan itibaren geçerli olmak üzere Aktif Rasyosu uygulamasını kaldırdı. Aktif rasyosu salgın döneminin yarattığı koşulların hafifletilmesi amacıyla çıkarılmıştı ve temel amaçları bankaları kredi arzını artırmaya, Hazine'nin artan borçlanma ihtiyacının karşılanması için menkul kıymet alımına ve TCMB ile USD karşılığı TL swap yapmaya yönlendirmekti. Salgın sonrası iç talepteki yükseliş ile artmaya başlayan enflasyonu düşürmek adına TCMB AOFM'yi yükseltmekte ve finansal sıkılaşmaya gitmekte ki BDDK'nın bu adımı da bankaların kredi arzını düşürmeye yardım edecektir ve ayrıca mevduatlara daha yüksek faiz verilmesine katkıda bulunarak ters dolarizasyona katkıda bulunacaktır. Bundan sonraki aşamada bankaların yurt dışı yerleşiklerle olan türev işlem limitlerinde kademeli bir şekilde esnemeye gidilebilir. Bunun da olması durumunda TCMB'nin swap miktarında kısmi düşüşler görmemiz olası.

Ayrıca dün Hazine dış borçlanmaya gideceğini duyurdu, sene başında 9 milyar USD civarı dış borçlanmaya gideceğini belirtmişti, bu sene şu ana kadar 6,5 milyar USD borçlanmaya gitti. Son günlerde düşen CDS ile daha uygun maliyetle borçlanma imkanı olacaktır ve ihraç, rezervlere de katkı sağlayacak. Ayrıca dün Hazine, 2018 Temmuz'dan beri ilk kez TL cinsi 10 yıllık tahvil ihracına çıktı. Uzun vadeli tahvil ihraçlarının artması ile %4'ün altına gerileyen yabancı payının artması olası ayrıca yeni ekonomi yönetimince belirtilen kamu finansman kalitesinin artması ile de uyumlu gözükmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Doğan Holding (DOHOL, Nötr): %75 oranında iştirak ettiği doğrudan bağlı ortaklığı Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin 320mn TL çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden karşılanmak suretiyle 500mn TL'ye artırılmasında yeni pay alma hakkının tamamen kullanılmasına, bu çerçevede nakdi sermaye artırımına katılım tutarının 135mn TL olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

İskenderun Demir ve Çelik (ISDMR, Nötr): Şirket tesislerindeki 2. Yüksek Fırın'da planlanmış olan onarım çalışmaları başlatılmış olup, mevcut durum itibarı ile Şirketin olağan faaliyetlerine önemli seviyede bir etki beklenmemektedir. Planlanan onarım duruşunun 44 gün içerisinde tamamlanması beklenmekte olup, devreye alma çalışmaları sonunda yeniden bilgi paylaşımı yapılacaktır.

27.10.2020 tarihli İskenderun Demir Çelik raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Borsa Yakın İzleme Pazarı'nda işlem görmekte olan "BOMONTİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK İNŞAAT TURİZM VE TİCARET A.Ş." nin ticaret unvanının "PAMUKOVA YENİLENEBİLİR ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş." olarak değişmesi nedeniyle; Bülten adı 25/11/2020 tarihinden itibaren "PAMUKOVA ELEKTRIK" olarak; mevcut "BMELK" işlem kodu 01/12/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere "PAMEL" olarak değiştirilecektir.

Demir - Çelik: Dünya Çelik Birliği (Worldsteel), ekim ayı ham çelik üretim verilerini açıkladı. Buna göre, küresel ham çelik üretimi, ekim ayında 161,9mn ton oldu. Türkiye'de ham çelik üretimi ise geçen yılın aynı dönemine göre %19,4 artarak 3,2 milyon tona yükseldi.

DİĞER SİRKET HABERLERİ

Kafein Yazılım Hizmetleri (KFEIN): Şirket Yönetim Kurulu'nun 24.11.2020 tarihli kararı doğrultusunda, Papilon Savunma Güvenlik Sistemleri Bilişim Mühendislik Hizmetleri İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin sermayesinin %11'ine karşılık gelen 3.781.250 adet borsada işlem görmeyen statüde pay, pay başına 18,90 TL bedelle 71.465.625 TL karşılığında (40.000.000 TL peşin, kalan 31.465.625 TL ise 31 Ağustos 2021 vadeli olarak) Borsa dışında satın alınmıştır.

Sinpaş GYO (SNGYO): İstanbul Finanskent Mahallesinde yürütülen Finanşehir Projesinin Park Etabında bu yıl içerisinde 438 adet konut tamamlanarak 319 adet konut sahiplerine teslim edilmiştir. Finanşehir Projesi kapsamında şimdiye kadar 153,647 m² inşaat alanına sahip toplam 2015 adet bağımsız bölüme ilişkin inşaat ruhsatları alınmış, 864 adet bağımsız bölümün inşaatı tamamlanmış ve 420 adet bağımsız bölüme yapı kullanma izin belgesi alınarak teslim edilmiştir. Henüz ruhsat alınmayan parsellerde arsa sahipleri ile devam eden müzakerelerin sonuçlanması ile Finanşehir Projesi kapsamında toplam 2700 adet konut sayısına ulaşılması planlanmaktadır.

RTA Laboratuvarları (RTALB): Covid-19 tanısının ilk basamağı olan örnek alma aşamasında kullanılan SWAB materyalinin, RTA Laboratuvarları bünyesinde kurulacak tam otomatik üretim hattı tamamlanmış ve ilk ürün üretimi gerçekleştirilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14,97 seviyesinde sabit kaldı. TCMB toplamda piyasayı 208,7 milyar TL 150 milyar TL'si (%14,96 faizle) geleneksel repo ihalelerinden ve 30 milyar TL'si(%15 faizle) 1 hafta vadeli repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak dün 15 milyar TL (%15'ten) haftalık repo ihalesi açtı. Geri kalan tutarın, 26,6 milyar TL'si BİST'te, 1,4 milyar TL'si BAPP'ta ve diğer geri kalan 0,7 milyar TL TCMB bünyesinde %15'ten kullandırıldı.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş