Sağlık Sistemleri, Güvenlik Ağları ve İşletmelere Sağlanacak Destekler Yaşamların ve Geçim Kaynaklarının Korunmasında Kritik Önem Taşıyor- Dünya Bankası

Avrupa ve Orta Asya bölgesi için hazırlanan İlkbahar 2020 Ekonomik Güncelleme Raporuna göre, sağlık sistemlerine yapılacak yatırımlara öncelik veren ve özellikle en kırılgan gruplar olmak üzere insanlar için güvenlik ağları sağlayan kararlı politika önlemleri bölgede COVID-19 (Koronavirüs) pandemisinin etkilerini azaltmada kritik önem taşıyor.
Ayrıca, bölge ülkeleri geçici işletme kredileri, vergi indirimleri veya vergi ödemelerindeki ertelemeler yoluyla özel sektörü destekleyerek ekonomik faaliyetin sürdürülmesine yardımcı olabilirler. Etkilenen küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, hedefli kamu sübvansiyonlarından önemli ölçüde yararlanabilirler.

Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya Bölgesinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Cyril Muller konu ile ilgili olarak şunları belirtti: "Bu olağan dışı derecede zorlu zamanlarda, politika yapıcıların kararlı davranmaları zorunludur. Bu amaçla, sağlık sistemlerinin ve güvenlik ağlarının güçlendirilmesi, özel sektörün desteklenmesi, finansal istikrarın ve güvenin korunması için hızlı bir şekilde harekete geçmek gerekiyor. Bunların her biri insan hayatı için kritik önem taşıyor."
COVID-19'un ekonomik etkileri ile ilgili projeksiyonlarda önemli belirsizlikler mevcut. Dolayısıyla, rapor kapsamında, pandemi sonucunda ortaya çıkabilecek büyüme sonuçlarının hangi aralıklarda olabileceğini göstermek için simülasyon uygulamaları hazırlanmıştır.* Senaryolar koronavirüs pandemisinin etkisiyle bölgesel büyümenin 2020 yılında resesyona girerek yüzde -4,4 ile yüzde -2,8 arasında daralacağını, sonrasında ise politika önlemlerinin uygulamaya konulması, küresel emtia fiyatlarının kademeli olarak toparlanması ve ticaretin güçlenmesi ile birlikte 2021 yılında yükselişe geçeceğini göstermektedir.
Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Baş Ekonomisti Aslı Demirgüç-Kunt ise şunları vurguladı: "Sosyal mesafe ve gerekli olmayan işletmelerin ve okulların kapatılması pandeminin kontrol altına alınması ve hayatların kurtarılması için gerekli önlemlerdir. Aynı zamanda, uygulanacak politikaların bu önlemlerin ekonomik maliyetlerini düşürmeyi ve pandemi sona erdikten sonra uzun bir toparlanma süreci yerine hızlı bir toparlanma sağlaması hedeflemesi gerekiyor."
Rapora göre, kırılgan kişilere ve ailelere yardımcı olmaya yönelik nakit transferleri ve işletmelere sağlanacak geçici işletme kredileri ve vergi indirimleri gibi destekleyici önlemler krizin etkilerini hafifletmede ve işlerin korunmasında kritik önem taşıyacak.
COVID-19 pandemisi bölgenin zaten kırılganlıklar yaşadığı bir dönemde ortaya çıktı. Avrupa ve Orta Asya bölgesinin yükselen piyasalarında ve gelişmekte olan ekonomilerinde 2019 yılında büyüme hızı yavaşlayarak yüzde 2,2'ye inmişti. Şubat ayından bu yana bölge hem acil sağlık krizi hem de küresel pandeminin getirdiği uzun vadeli zorluklar ile baş edebilmek için giderek yoğunlaşan bir mücadele yürütüyor.
Dünya Bankası Grubu gelişmekte olan ülkelerin pandemiye karşı müdahalelerini güçlendirmelerine, hastalık takip çalışmalarını arttırmalarına, halk sağlığı müdahalelerini iyileştirmelerine ve özel şirketlerin faaliyetlerini ve istihdamlarını sürdürmelerine yardımcı olmak için hızla geniş kapsamlı önlemler alıyor. Bu kapsamda, Dünya Bankası Grubu önümüzdeki 15 aylık dönemde ülkelerin yoksul ve kırılgan kesimleri korumalarına, işletmeleri desteklemelerine ve ekonomik toparlanmayı güçlendirmelerine yardımcı olmak için 160 milyar ABD$ kadar finansal desteği harekete geçiriyor.
*Raporsak senaryolar 20 Mart 2020 itibariyle mevcut olan verilere dayanıyor



Diğer Haberler
İTALYAN BANKALARINDAKİ BRÜT SORUNLU KREDİLER ŞUBAT'TA 71.67 MİLYAR EURO (OCAK: 71.95 MİLYAR EURO)
ÇİN'DE BİNEK ARAÇ SATIŞLARI HACMİ MART AYINA KIYASLA DAHA YÜKSEK OLACAK -CPCA
İTALYAN BANKALARIN FİNANSAL KESİM DISINDAKİ SIRKETLERE VERDİĞİ KREDİLER ŞUBAT'TA YÜZDE 1.3 AZALDI (OCAK: % -1.1)
ALMANYA İŞGÜCÜ OFİSİ: KISA ÇALIŞMA PROGRAMINDAN FAYDALANAN KİŞİ SAYISININ KÜRESEL KRİZ DÖNEMİNE GÖRE KAYDA DEĞER BİÇİMDE FAZLA OLMASINI BEKLİYORUZ
ALMANYA İŞGÜCÜ OFİSİ: 6 NİSAN'A KADAR 650 BİN ŞİRKET HÜKÜMETİN KISA ÇALIŞMA PROGRAMINA BAŞVURDU
ÇİN'DE YOLCU OTOMOBİL SATIŞLARI MART'TA YILLIK % 40.8 AZALDI
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ YÜZDE 1.4 ARTIŞLA 24300.33 PUANDAN KAPANDI
DUBAİ, SALGININ GELİRLERİ KISMASI NEDENİYLE YENİ PROJELERİ ASKIYA ALIYOR- BLOOMBERG HT
TCMB, 16.04.2020 vadeli 7.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
ÇİN DEVLET PLANLAMA YETKİLİSİ : ÇİN'DEKİ ARAÇ SAHİPLİĞİ 260 MLN ADET CİVARINDA
ÇİN DEVLET PLANLAMA YETKİLİSİ : ÇİN'DEKİ OTOMOBİL ÜRETİMİ ŞU ANDA GLOBAL OTOMOBİL TEDARİK ZİNCİRİNDEN ETKİLENMİYOR
Facebookta Paylaş