Sanayi Bakanı Özlü: Sanayi üretimi dördüncü çeyrekte de ülke büyümesinin güçlü olacağının ve büyümenin sanayi sektörü öncülüğünde olacağını göstermekte

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü 2017 Yılı Kasım Ayına Ait Sanayi Üretim Endeksini Değerlendirdi:

 
2017 yılı Kasım ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %7 artmıştır. Arındırılmamış endekste yıllık bazda %6,9 artış gözlenirken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %0,3 artmıştır.

Sanayi üretimi Kasım ayında da beklentilerin üzerinde arttı. Bu veriler dördüncü çeyrekte de ülke büyümesinin güçlü olacağının ve büyümenin sanayi sektörü öncülüğünde olacağını göstermektedir.
 

Dayanıklı tüketim malları hariç tüm ürün gruplarının üretiminde artış görülmektedir. Dayanıklı tüketim mallarındaki düşüş ise vergisel teşvikler nedeniyle öne çekilmiş taleplerden kaynaklanmaktadır. Önümüzdeki aylarda bu ürün grubu da büyümeye tekrar olumlu yönde katkı verecektir.
 

Türkiye karşılaştığı tüm badirelere rağmen çok hızlı şekilde toparlanmış 2017 yılını tekrar atılım yılı haline getirmiştir. Artık görülüyor ki 2017 yılının dördüncü çeyreği ve 2017 yılının tamamında beklentilerin ötesinde bir büyüme göreceğiz.
 

2017 yılında büyümeye en büyük katkı sanayicilerden gelmiştir. Hem iç piyasada hem de dış pazarlardaki gelişmeleri çok iyi takip eden sanayicilerimiz başarılı sonuçlar sergilemiştir. Nitekim TİM verilerine göre 157 milyar doları aşan ihracat rakamı bunu göstermektedir. Mal ihracatımızın %94’ünün sanayi ürünlerinden oluştuğu göz önüne alınırsa sanayicimizin başarısı daha net görülecektir.
 

2018 yılı sanayi üretim öncülüğünde atılımların devam edeceği bir dönem olacaktır.
 

Üretimi sadece nicelik olarak değil nitelik olarak da artırmaya gayret gösteriyoruz. Nitelik artışı ile daha yüksek katma değerli ve uluslararası piyasalarda daha rekabetçi ürünler üretebileceğiz. Bunun yolu ise Ar-Ge’ye ve tasarıma daha fazla yatırım yapmaktan geçmektedir. Nitekim son bir yıl içinde 437 Ar-Ge merkezi açılmış ve toplam Ar-Ge merkezi sayımız 770’e çıkmıştır. Benzer şekilde tasarıım merkezi sayımız da 2017 yılı sonu itibariyle 142’ye ulaşmıştır. Bu merkezlerin sayısı kısa sürede 1000’i aşacaktır. Türkiye burada geliştirilen ve tasarlanan, fikri hakları kendine ait ürünlerle uluslararası arenada çok daha rekabetçi olacaktır.
 



Diğer Haberler
FITCH : GLOBAL KREDİ NOTLARINA YÖNELİK İKİ ANA MAKRO RİSK NİCELİKSEL GEVŞEME VE POLİTİKASI İLE POLİTİK BELİRSİZLİKTEN KAYNAKLI TERS RÜZGARLAR
FİTCH : GLOBAL KREDİ GÖRÜNÜMLERİ KRİZDEN BU YANA EN POZİTİFTE
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gelen teklif 725.00 milyon dolar
BAHÇELİ: İTTİFAK OLUR AMA İTTİHADA DOĞRU GİDECEK BİR DURUM HİÇ BİR ZAMAN SÖZKONUSU OLMAZ
BAHÇELİ: DÜŞÜNCEMİZ 'CUMHUR İTTİFAKI'DIR
BAHÇELİ: MHP CUMHURBAŞKANI ADAYI GÖSTERMEYECEK
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranı % 12,75 ,dolar faiz oranı % 1,50 olacak
Facebookta Paylaş