Sanayi Üretimi: Üretim aktivitesi Nisan'da hızlandı (Tacirler Yatırım)

Önemli notlar

" Arındırılmamış Nisan sanayi üretimi, %3,2 olan piyasa beklentisinin üzerinde gelerek %5,9 olarak gerçekleşti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise %6,7 ile çok daha güçlü bir büyüme sergiledi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretiminde de aylık %2,3'lük önemli bir büyüme görüldü.
" Üretim aktivitesine Nisan ayında yine en büyük katkı ulaşım araçları üretiminden geliyor. İç talepten beslenen sektörlerdeki büyüme de veri üzerinde etkili oldu. Yatırım iştahını işaret eden sektörlerde ise herhangi bir ilerleme kaydedememiş durumda.
" Öncü göstergeler, iyileşmenin Mayıs ayında da devam edeceğinin güçlü sinyallerini veriyor.

Arındırılmamış Nisan ayı sanayi üretimi, %3,2 olan piyasa beklentisinin üzerinde yükseliş göstererek %5,9 olarak gerçekleşti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise %6,7 ile çok daha güçlü bir büyüme sergiledi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretiminde de aylık bazda %2,3'lük önemli bir büyüme görüldü. Güçlü Nisan verisinin 2Ç17 GSYİH Büyüme oranı için pozitif sinyaller verdiği görüşündeyiz. 1Ç17'de ise düzetilmemiş sanayi üretimi büyümesi, 4Ç16'da kaydedilen %2,1'lik büyümenin ardından %1,7 olarak gerçekleşmişti. TÜİK, önümüzdeki pazartesi günü GSYİH büyümesini açıklıyor olacak. Arındırılmamış GSYİH büyümesinin yıllık bazda %4 olmasını bekliyoruz. Piyasa beklentisi ise %3,8 düzeyinde.

Nisan ayında imalat sektörü alt kalemlerinin büyük çoğunluğunun büyüme kaydettiği görülüyor. Üretimdeki artışın temel nedenlerinden birini olumlu baz etkisi oluşturuyor. Ancak, rakamların üretimde reel bir iyileşmeyi de ortaya koyduğunu bu noktada belirtmekte fayda var. En büyük katkı ulaşım araçları üretiminden geliyor. Otomotiv sektörü üretimi ve diğer ulaşım sektörü manşet büyüme üzerinde 3,2 yüzde puanlık katkı yaratmış durumunda. Elektrikli teçhizat (0,6 yüzde puan katkı) ve mobilya üretimi (0,6 yüzde puan katkı) gibi iç talepten beslenen sektörlerin ise vergi indirim paketlerininn olumlu yansımalarını göstermeye başladıkları anlaşılıyor. Makine ve Teçhizat üretimi ve Makine ve Ekipmanların Kurum ve Onarımı gibi yatırım iştahını işaret eden sektörlerde ise Nisan ayında herhangi bir ilerleme kaydedememiş durumda.

Öncü göstergeler, iyileşmenin Mayıs ayında da devam edeceğinin güçlü sinyallerini veriyor. Mayıs ayı PMI endeksi 53,5 olarak gerçekleşerek 2013 yılından bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. PMI verisinin 3 aylık hareketli ortalaması 52,5'e çıkarak yükseliş trendini pekiştirmiş ve ekonomik aktivitedeki iyileşmenin altını çizmişti. Enerji ve altın harici ara malı ithalatı (Euro bazında) ise iyileşmenin Mayıs ayıda da hissedilebileceğinin altını çiziyor. Ancak bu noktada, 2Ç17'de çalışma günü sayısının bir önceki yıla göre daha az olduğunu dolayısıyla bunun düzeltilmemiş veriler ve özellikle GSYİH üzerinde hafif baskı yaratacağını belirtmek gerekir. Takvim ve köprü günleri etkisinin özellikle 3Ç17'de destekleyici faktörler olarak karışımıza çıkmasını ve büyüme üzerinde olumlu etki yaratmasını bekliyoruz.

Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş