Sanayi üretiminde 4Q17’ye kuvvetli başlangıç(KapitalFX)

Sanayi üretiminde 4Q17’ye kuvvetli başlangıç...

Türkiye’de Ekim ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,3 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %0,7 oranında artış göstermiştir. Piyasanın medyan beklentisi ise sırasıyla %5,3 ve %0,3 artış olması yönündeydi. Gelen verilerin birçok ekonomistin beklentilerinin üzerinde olduğunu görüyoruz. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre büyüme %8,9 oranında gerçekleşmiştir.

Yeni seri GSYH verilerine geçmeden önce elbette sanayi üretiminden yola çıkarak büyüme tahmini yapmak çok daha kolaydı. Yeni serilerle beraber bu bağlantı büyük ölçüde kopsa da, halen daha sanayi üretiminden yola çıkarak büyüme öngörüsü yapmak oldukça mümkündür. Arındırılmış verilerin piyasa beklentisi üzerinde olması itibariyle, gerçek üretimi görünümünün güçlü görüntüsünü devam ettirdiğini görmekteyiz. 3Q17’de sanayi üretimi çok güçlü şekilde artış gösterdi, önümüzdeki hafta açıklanacak olan 3Q17’de GSYH büyümesinin de yine oldukça kuvvetli gelmesi öngörülüyor. Ekim ayında da kuvvetli bir veri almış olmamız itibariyle, büyüme açısından 4Q17’ye de iyi başladık görünüyoruz.

 

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taşocakçılığı aylık bazda %2,2 daralırken, yıllık bazda %0,5 büyüme göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %1,3’lük büyüme görülürken, yıllık bazda ise %7,7’lik artış gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %1,9 daralma görülmüş, yıllık bazda ise artış oranı %7,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ana sanayi gruplarına göre değişim oranlarında ise; ara malında %1,2, sermaye malında %8,2 oranında aylık büyüme görülürken enerji grubu %2,7 daralmıştır. Dayanıklı tüketim malları aylık bazda vergi avantajı sona erdiğinden %18,5 daralırken, dayanıksız tüketim mallarının ise aynı dönemde %0,9 büyüdüğü gözlenmiştir. İlgili kalemlerdeki yıllık artışlara bakıldığında ise; sermayee malının %13,5, ara malının %6,4, enerjinin %6,1, dayanıksız tüketim malının %5,3 ve dayanıklı tüketim malının %3,1 arttığı görülmektedir.

Bir taraftan TL’de süregelen değer kaybının ihracata olumlu yansıması çerçevesinde, yoğun şekilde ihracat yapan sektörlerin üretiminin büyümesi olumlu yönde katkı verirken, diğer yandan Ekim ve Kasım aylarına ilişkin aldığımız PMI verileri de büyümenin ivmeli bir şekilde devam ettiğini göstermiştir. Bu bakımdan 4Q17 büyüme görünümü de şimdilik güçlü görünmektedir. 3Q17 büyümesi, biraz da geçen yıldan gelen baz etkisiyle son derece yüksek olacakken, 4Q17 büyümesinin de öngörülenden yüksek olması Türkiye’nin genel olarak 2017 ekonomik büyümesinin oldukça yüksek seviyelerde gerçekleşmesini sağlayacaktır.

KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kkapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.