Sanayi üretiminde artış devam ediyor, büyümede 4Q17’de normalizasyon (KapitalFX)

Sanayi üretiminde artış devam ediyor, büyümede 4Q17'de normalizasyon...

Türkiye'de Kasım ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %7 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %0,3 oranında artış göstermiştir. Piyasanın medyan beklentisi ile kıyasladığımızda sürpriz olmayan veriler görüyoruz. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre büyüme %6,9 oranında gerçekleşmiştir.

Ekim ayında açıklanan veriler, aslında 4Q17'ye de büyüme anlamında iyi bir giriş yaptığımızı ortaya koymaktadır, ancak güçlü büyüme görünümü derken bunu 3Q17'deki çift haneli büyüme ile kıyaslamamak gereklidir. Özellikle KGF kullanımının etkisini yitirmesiyle 4Q17'de daha normalize olmuş bir büyüme oranı göreceğiz. Yıllık bazda %7 sanayi üretimi artışına, bir önceki aya göre %0,3 sanayi üretimi artışının denk gelmesi son derece normal. Aydan aya üretimde olan değişimlerin oranının azalması yüksek büyüme periyodundaki normalleşmeyi ortaya koyuyor. Bu kapsamda biz de 4Q17'de %4,5-5 bandına doğru gelecek bir büyüme bekleyebiliriz.

 

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taşocakçılığı aylık bazda %3,2 büyürken, yıllık bazda %5,9 büyüme göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda değişim görülmezken, yıllık bazda ise %7,1'lik artış gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %0,8 büyüme görülmüş, yıllık bazda ise artış oranı %6,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ana sanayi gruplarına göre değişim oranlarında ise; ara malında ve dayanıksız tüketim malında %1,2 oranında aylık büyüme görülürken dayanıklı tüketim malı %1,4, sermaye malı %1,1, enerji grubu %1 daralmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık artışlara bakıldığında ise; sermaye malının %10,9, ara malının %7,8, dayanıksız tüketim malının %7,5 ve enerjinin %2,5 arttığı, dayanıklı tüketim malının ise %2,6 oranında daraldığı görülmektedir.

İmalat sanayi, dayanıklı mal, enerji, sermaye malı gibbi önemli kalemlerdeki aylık düşüşler dikkat çekiyor. Vergi teşviklerinin Eylül sonunda geri çekilmesiyle beraber dayanıklı mal grubundaki olumsuz etki görülmeye devam ediliyor. Ana gruplardaki bu düşüşlere rağmen, genel sanayi üretiminin aylık bazda sınırlı da olsa büyümesi, 4Q17'de büyüme görünümü üzerinde bozulma olmadığını ortaya koymaktadır. Önümüzdeki yıl için ise, 140 milyar TL olarak uygulanması beklenen KGF'nin enerjki, savunma, otomotiv gibi sektörlerdeki yatırımlara yöneltilerek yüksek teknolojili ürün ihracatının artırılması Türkiye'nin büyüme dinamikleri açısından son derece yerinde olur. Ağırlıklı olarak ihracatta Almanya, İtalya ve İngiltere gibi ülke pazarlarının başı çekiyor olması, EUR ve GBP gibi majör para birimlerinin değer kazancı durumunda (EUR'da 1,30, GBP'de 1,40 gibi) ihracatı desteklemeye devam edecek ve sanayideki üretimi pozitif derecede etkileyecektir. Avrupa'daki ekonomik toparlanma, bu pazardaki yoğunluğumuz itibariyle bizim açımızdan destekleyici olmaklaa birlikte; ABD ve Rusya pazarlarında da payımızın artırılması, pazar çeşitliliği açısından ekonomimizi hem daha çok risklerden uzak tutacak, hem de büyüme dinamiklerimizi güçlendirecektir. Türkiye'nin bunu sağlaması için güçlü olduğu katma değerli sektörlerde yüksek teknolojili ürün ihracatını artırıcı yapısal çalışmaları yoğunlaştırması gereklidir.


KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılıır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FITCH : GLOBAL KREDİ NOTLARINA YÖNELİK İKİ ANA MAKRO RİSK NİCELİKSEL GEVŞEME VE POLİTİKASI İLE POLİTİK BELİRSİZLİKTEN KAYNAKLI TERS RÜZGARLAR
FİTCH : GLOBAL KREDİ GÖRÜNÜMLERİ KRİZDEN BU YANA EN POZİTİFTE
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gelen teklif 725.00 milyon dolar
BAHÇELİ: İTTİFAK OLUR AMA İTTİHADA DOĞRU GİDECEK BİR DURUM HİÇ BİR ZAMAN SÖZKONUSU OLMAZ
BAHÇELİ: DÜŞÜNCEMİZ 'CUMHUR İTTİFAKI'DIR
BAHÇELİ: MHP CUMHURBAŞKANI ADAYI GÖSTERMEYECEK
Facebookta Paylaş