Sesmir/Ökmen:Enflasyon tahmin sürecinde piyasa beklentileri ile politika duruşu birbiriyle örtüşmüyorsa, politika duruşunun itibar kaybetmesi kaçınılmazdır

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Enflasyonun realizasyon patikasında, dezenflasyon süreci yerine tam tersi yönde yükselme hali varken, politika faizinin artırılmayıp %19 seviyesinde sabit tutulmasına sıkı para politikası uygulanıyor denilemez. TCMB'nin parasal duruşu, kısa ve orta vadede dezenflasyonist bir sürecin başlamasına katkı sunacak kadar sıkı değildir.

Enflasyon tahmin sürecinde piyasa beklentileri ile politika duruşu birbiriyle örtüşmüyorsa, politika duruşunun itibar kaybetmesi kaçınılmazdır. Son yıllarda piyasaların tahmin analizleri Merkez Bankası ile uyuşmadığı için, beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerinde Merkez Bankası'nın hedefleri yönlendirici olamamaktadır.

Ortam ve geri dönüş risklerinin krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerine rağmen talep, arz ve maliyet unsurları fiyatlama davranışlarını bozmaya devam etmektedir.

TCMB'nin para politikasındaki sıkı veya gevşek duruşlarının hiç birisi küresel ve ulusal düzeydeki arz kısıtlarını, yönetilen/yönlendirilen ve ithal edilen ürün ve hizmetlerinin fiyat seyrini etkileyemez. Kapsamlı makro ihtiyati tedbirler gerekir.

TCMB'nin mevcut para politikası duruşunun cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi desteklediğine dair iddia ve beklentilerin kanıtlanabilir bir tarafı yoktur.

Cari açıkta beklenen iyileşmeye dayalı olarak finansman ihtiyacının da azalacağı yönündeki beklentilerin realizasyonu tamamen Merkez Bankası'nın faiz politikalarına göre şekillenecektir. Politika faizindeki olası indirimler, ulusal dış finansman ihtiyacını artıracaktır.

%19 oranındaki Politika faizinin, yeterli düzeyde reel faiz içermediği için güçlü dezenflasyonist etki yaratamamaktadır.

Enerjinin, tarımsal gıda ürünlerinin fiyatları ile döviz kurları ve bazı ürünlerdeki arz ve dağıtım kısıtları ve ertelenen tüketim ortadayken, enflasyonun kısa dönemde kendiliğinden dezenflasyonist sürece evirileceğini esas alan politikalar tutarlı değildir.

Ülke risk priminin ve sermaye akımlarının şekillenmesinde, uygulanan politika faizinin reel faiz sahasında olup olması oldukça önem arz etmektedir.

Faiz indirimine ilişkin siyasetin verdiği sinyaller, Türk Lirasının ılımlı değer kazancını tekrar tersine çevirmiş, piyasaların olumlu beklentilerini ve Merkez Bankası'nın inisiyatif kullanabilme algısını biraz daha bozmuştur.



Diğer Haberler
FİTCH: ÇİN'İN YENİ PİYASA DÜZENLEMELERİ, İLGİLİ SEKTÖRLERDEKİ FİRMALARIN NAKİT OLUŞTURMASINI, ÜLKE ÇAPINDAKİ REKABET VE KARLILIKLARINI ETKİLEYECEK
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI : LİTVANYA'NIN TAYVAN'DA TEMSİLCİLİK OFİSİNİ OLUŞTURMA KARARINI KESİN OLARAK REDDEDİYORUZ
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI : LİTVANYA, HATALI KARARINI DÜZELTMELİ
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %1.0 ARTIŞLA 3529,93 PUANDAN KAPANDI
TARIM DIŞI İŞSİZLİK ORANI (MEA) HAZİRAN AYINDA: 12.3 %
İSTİHDAM EDİLENLERİN ORANI (MEA) HAZİRAN AYINDA: 44.9 % (ÖNCEKİ: 43.8%) - TÜİK
İŞGÜCÜNE KATILMA ORANI (MEA) HAZİRAN AYINDA: 50.2 % (ÖNCEKİ: 50.5 %) - TÜİK
İŞSİZ SAYISI (MEA) HAZİRAN AYINDA 3 MİLYON 399 BİN KİSİ
MEVSİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ ATIL İŞGÜCÜ ORANI HAZİRAN AYINDA %22.4 OLDU (ÖNCEKİ: 27.2%)
MEVSİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMAMIŞ İŞSİZLİK ORANI HAZİRAN AYINDA: %10.4 (ÖNCEKİ: 12.4%)
Facebookta Paylaş