Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu: Sermaye ihtiyacı oluşmayacak şekilde ihtiyatlı bir biçimde 2020 yılı kârının dağıtımının planlanmasının yararlı olacağı değerlendirilmektedir

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

23/5/2015 tarihli ve 29454 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sigorta ve Reasürans İle Emeklilik Şirketlerinin Sermaye Yeterliliklerinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmeliğin (Yönetmelik) “İdari Tedbirler” başlıklı 9 uncu maddesinde sermaye açığı ortaya çıkması durumunda alınacak tedbirler belirtilmiş olup bu maddenin yedinci fıkrası “Şirket, özsermayenin gerekli özsermayenin altına düşmesi ile sonuçlanacak şekilde kâr dağıtımı yapamaz. ” hükmünü amirdir.

Bilindiği üzere, 2020 yılında ortaya çıkan ve hâlâ etkisini devam ettiren Koronavirüs (Covid-19) salgını kapsamında alman tedbirlerin sonucunda belirli branşlarda hasar frekanslarında geçici mahiyette düşüşler yaşanmıştır. Bunlara ek olarak yine salgının etkisi ile 2020 yılı içinde gerek sigorta tahkim ve gerekse adli yargı süreçlerinde işleyiş yavaşlamış ve belirli bir zaman aralığında durmuş, davaların neticelenmesi normal seyrine göre ileri bir tarihe ertelenmiştir. Bahse konu hususlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, sektör genelinde normal seyrin dışında finansal tablolarda olumlu yönde sonuçlar oluştuğu görülmektedir.
Diğer taraftan, Covid-19 salgını sonrası normalleşme döneminde, normalleşmenin hızına bağlı olarak gerek sosyal ve ekonomik hareketliliğin artışı ve gereksede adli yargı süreçlerinde yaşanacak hızlanma sonucu hasar frekansında artış beklenmektedir. Dolayısıyla 2020 yılında değişen seyrin bundan sonra normale dönmesi ve 2021 yılında içerisinde sınırlı düzeyde ek bir yükümlülük oluşturması muhtemel görülmektedir.
Tüm bu açıklamalar kapsamında, Covid-19 sonrası hasar frekansının 2021 yılında normal seyrine gelmesi ile ilerleyen dönemlerde Yönetmeliğin 9 uncu maddesi kapsamında sermaye ihtiyacı oluşmayacak şekilde ihtiyatlı bir biçimde 2020 yılı kârının dağıtımının planlanmasının yararlı olacağı değerlendirilmektedir.

 

https://www.tsb.org.tr/images/Documents/Teknik/istatistik/SD%202021-3.pdf



Diğer Haberler
GÜNEY KORE'DE KOSPİ ENDEKSİ %0.7 ARTIŞLA 3067,17 PUANDAN KAPANDI
BOE/BAİLEY: İNGİLTERE'DE ENFLASYON %2 EŞİĞİNİN ALTINDA KALACAK, ANCAK KAMU DESTEK ÖNLEMLERİNİN ETKİSİYLE KISA VADEDE ALEVLENECEK
BOE/BAİLEY: İNGİLTERE'NİN 1. ÇEYREKTEKİ GSYİH'SININ 2019'A KIYASLA %12. 2020'YE KIYASLA %4 GERİLEMESİNİ BEKLİYORUM
Facebookta Paylaş