Şimşek:Üçüncü Çeyrek Büyüme Verilerine Göre; Türkiye Ekonomisi, Verisi Açıklanan OECD, Avrupa Birliği ve G20 Ülkeleri Arasında En Güçlü Büyüme Performansı Gösteren Ülke Oldu

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in 2017 Yılı 3. Çeyrek GSYH Büyümesine İlişkin Değerlendirmesi aşağıda bulunuyor:

TÜİK, bugün 2017 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme rakamlarını açıkladı. GSYH, 2017 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 11,1 oranında artarken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyüme bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 oranında gerçekleşti. Böylece ilk dokuz aylık dönemde büyüme yüzde 7,4'e ulaştı. Üçüncü çeyrek büyüme verilerine göre; Türkiye ekonomisi, verisi açıklanan OECD, Avrupa Birliği ve G20 ülkeleri arasında en güçlü büyüme performansı gösteren ülke oldu.
Geçen seneden itibaren uyguladığımız politikalar ile sağlanan güçlü istihdam artışının yanı sıra 2017 yılında yeniden kurgulanan ve etkinliği artırılan Hazine Destekli Kredi Garanti Sistemi yoluyla firmalarımızın finansmana erişiminin kolaylaştırılması yüksek büyüme performansında etkili oldu. Üçüncü çeyrekte büyüme iç talep kaynaklı gerçekleşirken, net dış talebin katkısı sınırlı pozitif olmuştur. Bu dönemde, son bir yıldır negatif seyreden makine teçhizat yatırımlarının yüzde 15,3 oranında güçlü bir artış göstermesi en olumlu gelişme olarak değerlendirilmektedir. Artan makine teçhizat yatırımları, üretken kapasitemizi destekleyerek büyüme görünümünü ve potansiyelini olumlu etkileyecektir. Kapasite kullanım oranı gibi öncü göstergeler yatırımların önümüzdeki dönemde de devam edeceğine işaret etmektedir.
Üçüncü çeyrekte sadece yüksek büyüme performansı sergilemedik; kapsayıcı büyüme hedefimizi de kararlılıkla sürdürdük. 2017 yılının ilk üç çeyreğinde 1 milyon 26 bin kişiye ilave istihdam sağladık. Sağlanan bu istihdam 2006-16 aynı dönem ortalamasının 2,5 katıdır. Bu artışta güçlü talep ve istihdamı artırmaya yönelik aldığımız tedbirler etkili oldu. Böylece yıl başından beri işsizlik oranımız 1 puan düştü ancak işgücüne katılımdaki artışın etkisiyle halen arzu ettiğimiz düşük seviyelere gerilemedi.
Yatırımlaarın ve istihdamın bu güçlü seyri 2018 yılında iç talep yoluyla büyümemizi destekleyecektir. AB'deki kuvvetli seyrin ve petrol fiyatlarının talebini artırdığı Ortadoğu ülkeleri ile Rusya'nın, önümüzdeki dönemde dış talebimize olumlu katkı vermesini bekliyoruz. Böylece 2018 yılında da güçlü büyüme performansımızın sürmesini öngörüyoruz.
2000'li yılların başında hayata geçirdiğimiz birinci nesil yapısal reformlar ile çok önemli mesafe kat ettik. Güçlü kamu maliyemiz ve sağlıklı bankacılık sektörümüz sayesinde ekonomimiz son 15 yılda yaşanan sayısız iç ve dış şoklara karşı dayanıklılık gösterdi. Önümüzdeki dönemde de kararlılıkla uygulamaya devam edeceğimiz yapısal reformlar ile güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeyi sağlamayı, rekabet gücümüzü artırmayı ve kırılganlıkları azaltmayı, katma değer zincirinde yükselmeyi ve dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz.



Diğer Haberler
ERDOĞAN: YILIN TAMAMINDA EN AZ %7 BÜYÜMEYİ HEDEFLİYORUZ - BLOOMBERG HT
ZEYBEKCİ: ENFLASYONDA 2018'İN İLK ÇEYREĞİNDE TEK HANELİ RAKAMLARI YAKALAYACAĞIZ - TRT HABER
ÇİN'DE YENİ YUAN BORÇLARI OCAK-KASIM'DA TOPLAM 12.9 TRLYN YUAN
ÇİN'DE TOPLAM FİNANSAMAN KASIM'DA 1.60 TRLYN YUAN
CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI KARAHAN: BÜYÜME, EKONOMİNİN ŞOKLARA DAYANIKLILIĞINI GÖSTERDİ-- BLOOMBERG HT
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gelen teklif 575.00 milyon dolar
Facebookta Paylaş