Tarım Bakanlığı: Kayıtlara alınmayan, kayıt dışı veya illegal olarak piyasaya el altından gizlice NBŞ satılması söz konusu değildir

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 Bazı basın yayın organlarında, CHP’li bir milletvekilinin TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi haberleştirilerek, Türkiye’de 2019 yılında 525 bin 972 ton NBŞ üretildiği, bunun 260 bin 624 tonun ihraç edildiği, kota nedeniyle 67 bin 500 tonunun iç piyasaya sürüldüğü, kalan 197 bin 848 tonun da el altından iç piyasaya sürülmüş olabileceği iddia edilmiştir. Gerçeği yansıtmayan bu iddiaya ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür.

Öncelikli şunu belirtmek gerekir; ülkemizde, NBŞ dahil şeker üretim, satış ve kotaları, Şeker Kanunu gereğince takvim yılı esasına göre değil pazarlama yılı esasına göre düzenlenmektedir. Pazarlama yılı 1 Eylül’de başlamakta ve 31 Ağustos’ta son bulmaktadır.

TUİK verileri takvim yılı bazında düzenlenmekte ve DİR kapsamındaki şekerli mamul ihracatına ayrıca yer verilmemektedir.

Buna göre, 2019/2020 pazarlama yılında 487 bin 717 ton NBŞ üretilmiş, bunun 67 bin 500 tonu kota kapsamında yurt içine verilmiş, 268 bin tonu doğrudan ihraç edilmiş, 152 bin 217 tonu da DİR kapsamında satılmıştır.

Ülkemiz, yılda 1 milyon ton şekerli mamul ihraç etmektedir. Kaybolduğu iddia edilen miktar, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında imalatçı/ihracatçıların ihraç ettikleri bu şekerli mamullerde kullanılmaktadır.

Dolayısıyla, haberlerde iddiaya edildiği gibi üretildiği halde kayıtlara alınmayan, kayıt dışı veya illegal olarak piyasaya el altından gizlice NBŞ satılması söz konusu değildir.



Diğer Haberler
FED/BULLARD: KÜRESEL FAİZLERE BAKILDIĞINDA, ABD GETİRİLERİNİN ÇOK FAZLA ARTACAĞINI BEKLEMEK GÜÇ
ECB/LAGARDE: ECB DİGİTAL EURO KONUSUNU 14 TEMMUZ'DA GÖRÜŞECEK
FED/BULLARD: FED'İN ODAK NOKTASI POLİTİKA FAİZİ VE BUNLAR TEKNİK DÜZENLEMELER
FED/KAPLAN: VARLIK ALIMLARINDA ER YA DA GEÇ AYARLAMA YAPMAK ÇOK DAHA SAĞLIKLI OLUR
FED/BULLARD: MALİ HAKİMİYET KONUSUNDA ENDİŞELİ DEĞİLİM, FED BAĞIMSIZ OLMAYA DEVAM EDECEK
MERKEZİ YÖNETİM İÇ BORÇ STOKU MAYIS SONU İTİBARİYLE: 1 TRİLYON 262.7 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 1 TRİLYON 253.2 MİLYAR TL)- HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
MERKEZİ YÖNETİM BORÇ STOKU MAYIS SONU İTİBARİYLE: 2 TRİLYON 1,4 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 1 TRİLYON 949.5 MİLYAR TL)- HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
FED/BULLARD: FİNANSAL TEPKİ İYİDİ, AŞILARDA BAŞLANGIÇTA BEKLENDİĞİNDEN DAHA FAZLA İLERLEME KAYDEDİLDİ
Facebookta Paylaş