TCMB Enflasyon Raporu toplantısından neler beklenebilir(Tera Yatırım )

TCMB Enflasyon Raporu toplantısından neler beklenebilir?

TCMB, yarın yılın 3. Enflasyon Raporu'nu açıklayacak. İçinde barındırması muhtemel olan mesajlar ve revizyonlar itibariyle rapordan çıkacak olan ayrıntılar önemli olacaktır. Merkez Bankası'nın üst üste 9 defa faiz indirdikten sonra son iki toplantıda faiz indirimi yapmaması, buna dayanak oluşturan enflasyon riskleri ve ileriye dair görünüm odak noktamızda olacak olan ayrıntılar olacaktır.

Hatırlanacağı gibi, enflasyonda artan yukarı yönlü riskler Merkez Bankası'nın seri faiz indirimlerini durdurmasına neden olmuştu. Pandemik dönem ile birlikte oluşan yeni normaller çerçevesinde, bunun hem arz kaynaklı hem de talep kaynaklı yansımaları aynı anda maliyet ve talep etkisinden enflasyon görünümünü yukarıya doğru kaydırmıştı. Özellikle, ekonominin canlanması için faizlerde yapılan indirimle beraber oluşan finansmana erişim kolaylığı, özel tüketimde talebi artırmış ve fiyatlar bu dönemde yukarı gitmişti. Kısa vadede oluşan talep, belki uzun bir döneme yayılmayacak ve özellikle bireysellerin gelirlerinin azalması çerçevesinde sürdürülebilir etkide bulunmayacak. Ancak birim maliyetler yükseliyor ve enflasyonda katılık durumu fiyatlarda daha kalıcı ve uzun süreye yayılan bir etkide bulunuyor. Pandemik dönem öncesinin arkasında seyreden arz seviyesi ve hizmet enflasyonu katılığı, talep geri çekilse bile enflasyonu etkilemeye devam edecektir.

 
Kaynak: TCMB, TÜİK, Bloomberg

Sonraki döneme ilişkin olarak, enflasyon baz senaryosu "baz etkisi" kaynaklı olarak düşüş eğiliminin öne geçeceği şeklindedir. Ancak ana dinamiklerde baskının yukarı doğru olduğu ve fiyatların artış eğiliminde olduğu unutulmamalıdır. Enflasyon, en son Haziran ayında %12,6 seviyesinde gerçekleşti. Politika faizi şu an %8,25 seviyesinde… Sabit getirili yatırımlarda ve banka mevduatlarında faizin enflasyonun aşağısında olması paranın daha çok dolaşmasına yardımcı olmakla beraber riskleri de artırıyor, özellikle de kredi genişlemesinin ekonomiyi aşırı ısıtıcı, enflasyonu artırıcı ve banka risklerini artırıcı etkisi… Merkez Bankası, son PPK'nın politika açıklamasında yılsonu tahminlerine dair risklerin yukarı yönlü olduğunu belirtti ve biz de bu toplantıda enflasyon beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesini bekleriz. Son rapor döneminde %7,4 olarak belirlenen yılsonu beklentisi, piyasanın beklediği %9-10 veya %9-9,5 bandına yakınsayacak şekilde revize edilebilir.

Negatif reel faiz pozisyonu, enflasyonda artan yukarı yönlü riskler, Merkez Bankası'na hareket alanı açılması için enflasyonun "baz etkisinden bağımsız" beklentileri de aşağı çekecek bir düşüşe girmesi gerekliliği ve son 2 toplantıda faiz indirmeme yönünde kararlar çerçevesinde Merkez Bankası gevşeme döngüsünün sonuna gelmiş görünüyor.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İSPANYA DIŞİŞLERİ BAKANI: TÜRKİYE İLE DİYALOG İSTEĞİNİN FİİLİ DİYALOGLA SÜRMESİNİ UMUYORUZ
MCDONALDS'IN 2.ÇEYREKTE GOBAL KARŞILAŞTIRILABİLİR SATIŞLARI % 23.9 GERİLEDİ
MCDONALDS'IN 2.ÇEYREK GELİRİ 3.75 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 5.41 MİLYAR DOLAR)
YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: YUNANİSTAN HER ZAMAN TÜRKİYE İLE DİYALOG İÇİN HAZIR AMA BASKI VEYA TEHDİT ALTINDA DEĞİL
MCDONALDS'IN 2.ÇEYREK HB KARI 0.65 DOLAR (ÖNCEKİ: 1.97 DOLAR)
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: AVRUPA'DA BAZI ÜLKELERDE SALGININ İKİNCİ DALGASI İŞARETLERİ GÖRÜNÜYOR
İATA: KARGO DOLULUK ORANI HAZİRAN'DA YILLIK %11.5 ARTTI
HİNDİSTAN'DA SENSEX ENDEKSİ YÜZDE 1.47 ARTIŞLA 38492,95 PUANDAN KAPANDI
Facebookta Paylaş