TCMB enflasyon ve sermaye hareketleri risklerini değerlendirmeye aldı (Tera Yatırım )

TCMB enflasyon ve sermaye hareketleri risklerini değerlendirmeye aldı…

Merkez Bankası, piyasanın 25 baz puanlık faiz indirimi beklentilerine karşın, politika faizini %8 seviyesinde sabit tutarak Temmuz 2019’dan beri sürdürdüğü faiz indirim serisine ara vermiş oldu. Faizlerin sabit tutulmasıyla beraber, Merkez Bankası’nın dönemsel etkiler ve pandemi etkileriyle beraber artan enflasyonist endişeleri dikkate aldığı ve daha ihtiyatlı bir yaklaşım sergilediği görülmektedir.

Politika açıklamasında Covid-19 etkileri ile özellikle birim maliyetlerdeki artışın ve dönemsel/salgın etkili gıda enflasyonunun hem manşet enflasyon, hem de çekirdek enflasyon eğilimini yukarı doğru kaydırdığı vurgulanmaktadır. Pandemi döneminde düşük talep etkisi, enflasyonist görünümü sınırlasa da, maliyet kaynaklı enflasyon için aynı durumdan söz edilemez. Bu kapsamda Mayıs ayında enflasyonun aylık %1,36 gibi yüksek bir artış sağladığı ve yıllık bazda %11,4 seviyesine yükseldiği görülmektedir. Önümüzdeki hafta açıklanacak olan Haziran enflasyonunda da yıllık bazda yukarı eğilimin sürmesini ve yıllık enflasyonun %12 seviyesine yükselmesini bekleriz.

Enflasyonun kontrol altında tutulması gerekliliği kadar öne çıkan bir diğer unsurun da küresel sermaye hareketleri olduğu aşikardır. Gerçekleşmiş enflasyon seviyesine göre uzun süredir negatif reel faiz seviyesinde olmakla beraber, resmi beklenen enflasyon seviyelerine göre de Merkez Bankası’nın hareket alanı iyice daralmıştır. Pandemi döneminde oluşan özel koşullar ve normalleşme zamanında da talep etkisi ve pandemi öncesinin altında kalacak olan üretim ile hizmet arzının yeni fiyat dengeleri oluşturmasıyla beraber ileriye dönük olarak da enflasyonun görünümüne dair riskler yukarı doğru evrilmiştir. Bu süreç içinde, döviz kurunu düşürecek bir girişin küresel bol likidite avantajı veya swap hattıyla sağlanamamış olması, dolayısıyla birim maliyetlerde önemli bir düşüş sağlanması imkanının da bu çerçevede sınırlı olması itibariyle en azından içinde bulunulan dönem için ihtiyatlı bir yaklaşım sergilendiği yorumunu yapabiliriz. Negatif reel faiz ve piyasadaki kısıtların döviz girişini sınırlayıcı etkileri hesaba katılmalıdır. Tabii para politikasındaki gevşeme ve enflasyonun halen içinde bulunduğu eğilim dikkate alınırsa, aslında atılan adım majör bir adım değildir.

Büyüme tarafında, kredi büyümesi ile beraber pandemi etkileri dengelenmeye çalışılıyor. Son dönemde faizlerdeki düşüşe ek olarak banka kredi faiz oranlarında da düzenleme ve kamu bankalarının destek paketleri çerçevesinde kredi talebinde artış sağlanmaktadır.

Bizim beklentimiz, Merkez Bankası’nın ana politika eğiliminde bir değişiklik olmamakla birlikte faizdeki hareket alanının artık oldukça daraldığı ve bazı toplantıları es geçebileceği şeklindeydi. Bundan sonra faiz indirimi olsa bile oldukça sınırlı oranlarda yapılacaktır. Merkez Bankası’nın resmi enflasyon beklentilerine dair risklerin de yukarı yönlü olduğunu düşünüyor ve yılsonunda %10 enflasyon beklentimizi koruyoruz. Temmuz ayından sonra enflasyonun içinde olacağı eğilim ve Merkez Bankası’nın Temmuz sonunda açıklayacağı Enflasyon Raporu’ndaki revizyonlar yılın geri kalanındaki politika eğilimi hakkındaki fikri de net bir şekilde ortaya koyacaktır.




 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ECB YÖNETİM KONSEYİ TUTANAKLARI: VARLIK ALIMLARININ NEGATİF ETKİLERİ BUGÜNE KADAR OLUMLU ETKİLERİNDEN DAHA ZAYIF KALDI
ECB YÖNETİM KONSEYİ, ENSTRÜMANLARIMIZIN TÜM ARALIĞINI DÜZENLEMEYE HAZIRIZ BUNA TLTROLAR, POLİTİKA FAİĞZLERİ VE GELECEK AJANDALARI DAHİL
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK TÜKETİCİ KREDİLERİ 19 HAZİRAN'DA HAFTALIK %0.25 DÜŞÜŞ İLE 12 MİLYAR 495 MİLYON TL
PARA ARZI (M3) 19 HAZİRAN'DA HAFTALIK % 1.38 ARTIŞ İLE 3 TRİLYON 134.6 MİLYAR TL
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK KREDİ KARTLARI 19 HAZİRAN'DA HAFTALIK % 0.07 DÜŞÜŞ İLE 8 MİLYAR 4 MİLYON TL
BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN VERDİĞİ KREDİLER, 19 HAZİRAN'DA HAFTALIK % 0.55 ARTIŞ İLE 3 TRİLYON 114.5 MİLYAR TL
BANKACILIK SEKTÖRÜ TL MEVDUATLARI 19 HAZİRAN'DA HAFTALIK %1.52 ARTIŞ İLE 1 TRİLYON 502 MİLYAR TL
ECB YÖNETİM KONSEYİ TUTANAKLARI : NİYET EDİLMEMİŞ YAN ETKİLERİ DEĞERLENDİRDİK
BANKACILIK SEKTÖRÜ MEVDUAT VE FONLARI 19 HAZİRAN'DA HAFTALIK % 0.79 ARTIŞ İLE 3 TRİLYON 126.5 MİLYAR TL
BANKACILIK SEKTÖRÜ YABANCI PARA MEVDUATLARI 19 HAZİRAN'DA HAFTALIK %0.34 ARTIŞ İLE 1 TRİLYON 577 MİLYAR TL
ECB YÖNETİM KONSEYİ TUTANAKLARI: VARLIK ALIMLARININ EN TEMEL ARAÇ OLDUĞUNUN ALTI ÇİZİLDİ
YURTDIŞINDA YERLEŞİK KİŞİLERİN DİBS STOKU PİYASA DEĞERİ: 19 HAZİRAN'DA 7 MİLYAR 151,1 MİLYON USD (ÖNCEKİ HAFTA: 7 MİLYAR 102,8 MİLYON USD)
Facebookta Paylaş