Tekstilde atıl kapasite %50'ye ulaştı - Dünya

Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre; Türkiye’de düşen alım gücüne dünyada yaşanan durgunluk eklenince hazır giyim sektörüne hammadde sağlayan tekstilde hem kapasite hem de fiyatlar düşmeye başladı. Pamuk fiyatları 2 ay öncesine göre yüzde 30’a yakın gerilerken, iplik fiyatlarında ise düşüş oranı yüzde 25’i buldu. Sektör temsilcileri düşük talebin yol açtığı aşağı yönlü hareketin önümüzdeki dönem de sürmesini bekliyor. Öte yandan sektör ilk yarıda değer olarak ihracatta artış yaşasa da miktarda aynı başarıyı gösteremedi. Ocak-Haziran döneminde sektörün ihracat miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 oranında gerileyerek 1 milyon 414 bin tondan 1 milyon 360 bin tona düştü. İthalatta ise rekor geldi. Geçtiğimiz yıl iç piyasada ipliği daha pahalıya temin etmekten şikayetçi olan sanayicilerin bu yıl dış piyasaya yönelmesi, ilk yarıda iplik ithalatının rekor kırmasına yol açtı. İplik ithalatı yılın ilk yarısında 2021’in aynı dönemine göre yüzde 43 artarak 1,3 milyar dolardan 2,3 milyar dolara çıktı. Tekstil sektörünün toplam ithalatı ise aynı dönemde 2,5 milyar dolardan 3,1 milyar dolara yükseldi..

Girdi alımı ve istihdam azaldı
Söz konusu gelişmeler sektörün hem kapasite kullanım oranı hem de PMI verilerinde kendini gösterdi. Merkez Bankası verilerine göre tekstil sektöründe kapasite kullanım oranı geçen ay yüzde 77,6’dan yüzde 76,6’ya gerileyerek Ekim 2020’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. İSO tarafından açıklanan temmuz ayı PMI verileri 41,3 ile 10 sektör arasında en sert düşüşü yaşadı. Sektör PMI’ı Şubat ayında 51,4 olması gerilemenin boyutunu da gözler önüne seriyor. Tekstilin ardından ikinci en sert gerileme giyim ve deri ürünlerinde yaşandı. Tekstil sektöründe yeni siparişlerde salgının ilk dalgası hariç 2016’dan bu yana en belirgin yavaşlama görülürken, ihracat siparişlerinde de benzer şekilde ivme kaybı yaşandı. Sektörde gelişmelere bağlı olarak üretim, Mayıs 2020’den bu yana en yüksek hızda gerilerken firmalar istihdam düzeylerini ve girdi alımlarını azalttı. Birikmiş işlerde de düşüş kaydedildi.

“500 bin ton atıl kapasite var”
Bilindiği üzere salgın döneminde değişen tedarik zincirine bağlı olarak öne çıkan Türk tekstil sektörü, tarihinin en büyük yatırımlarına imza atmış ve toplam kapasitenin yüzde 20’si kadar yeni yatırıma imza atmıştı. Bu yıl bu yatırımlar peyderpey faaliyete geçmeye başlamıştı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, son gelişmelerin sektörde önemli oranda atıl kapasitenin oluşmasına yol açtığını dile getirdi. Özellikle iplikte bu oranın çok daha yüksek boyutlara ulaştığını kaydeden Öksüz, “Bunun nedenlerinden biri de ithal ürünlere yönelim. Geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığında özellikle iplik ithalatında yüzde 100’ün üzerinde artış var. Sıkıntılı bir süreç iplik üreticileri için. Örme kumaşta da yavaşlama var. Dokumada biraz talep var ama o da ucu ucuna yetiyor. Fiyatlar da geriledi. Ciddi şekilde maliyetin altında satışlar söz konusu. İplik ortalama 6 dolarlarda idi 4,5 dolarlara düştü” dedi. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre iplikte günlük atıl kapasitenin bin 500 ton olmak üzere yıllık 500 bin tonu geçtiği belirtildi.

https://www.dunya.com/ekonomi/tekstilde-atil-kapasite-50ye-ulasti-haberi-665323



Diğer Haberler
JAPONYA'DA JİBUNBK NİHAİ BİLEŞİK PMI TEMMUZ'DA 50.2 (ÖNCEKİ: 50.6)
JAPONYA'DA JİBUNBK NİHAİ HİZMET PMI TEMMUZ'DA 50.3 (ÖNCEKİ: 51.2)
ÇİN'DE CAIXIN HİZMET PMI TEMMUZ'DA TEMMUZ'DA 55.5 (ÖNCEKİ: 54.5)
AVUSTRALYA'DA HİZMET NİHAİ PMI TEMMUZ'DA 50.9 (ÖNCEKİ: 50.4)
AVUSTRALYA'DA BİLEŞİK NİHAİ PMI TEMMUZ'DA 51.1 (ÖNCEKİ: 50.6)
Pelosi'nin Tayvan Parlamentosu'nu yarın ziyaret etmesi bekleniyor -Tayvan resmi merkez haber ajansı
BİST 100 ENDEKSİ BUGÜN % 0,33 GERİLEDİ (2647), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 55 MİLYAR 546 MİLYON TL OLDU
Facebookta Paylaş