Times: İngiliz hükümetinde, 'reklam kampanyası' gıda ve benzin paniğini tetikleyebilir korkusu var-BBC

BBC internet sitesinde yayınlanan haber aşağıda bulunuyor:

İngiliz Times gazetesi, Başbakan Boris Johnson'ın, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) anlaşma olmadan ayrılmasıyla ilgili olarak kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik 100 milyon sterlinlik bir reklam kampanyası başlatmaya yönelik planlarının bazı hükümet üyelerini endişelendirdiğini yazdı.

Gazeteye göre bakanlar ve bakan yardımcıları, 2 hafta içinde başlatılması beklenen kampanyanın bazı riskleri de beraberinde getireceği yolunda uyarıldı. Bu risklerin başında da gıda, ilaç ve benzin sıkıntısı yaşanması geliyor.

Adlarının açıklanmaması koşuluyla Times'a konuşan yetkililere göre İngiltere'de halk, Brexit sürecinin ülkenin 31 Ekim'de anlaşma olmadan AB'den ayrılmasıyla sonuçlanacağına inanması halinde hayati gördüğü bazı gıdaları stoklamaya başlayabilir.

Bu durumda potansiyel diğer bazı riskler ise şunlar;

Bazı ürünlere yönelik talepte önemli oranda artış
Bankaların daha az kredi vermesi ve faiz oranlarını artırması
İrlanda sınırında aksaklıklar yaşanması ve ticaretin azalması
Kuzey İrlanda'da elektrik fiyatlarının artması
Yine adının açıklanmaması koşuluyla Times'a konuşan bir bakan yardımcısı ise reklam kampanyasının olası riskleriyle ilgili olarak şunları söylüyor:

"Halkı bilgilendirme kampanyasıyla ilgili güçlüklerden biri, doğru dengenin nasıl bulunacağı. İnsanları korkutmaktan çok bilgilendirmek gerek. Halk, özellikle de işletmeler, ancak bu şekilde AB'den anlaşma olmadan ayrılmaya hazır olabilir. Yine de iyi yönetilmesi gereken riskler var."

Social Market Foundation adlı düşünce kuruluşunun direktörü James Kirkup, Times'taki köşe yazısında "İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrrılmasını engellemenin yolu, Korku Projesi değil" diyor.

Times'ın manşeti ise "Johnson, Brexit taleplerini AB'ye iletti".

İngiltere Başbakanı Boris Johnson dün AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a bir mektup göndermişti. Johnson mektupta, Brexit anlaşmasının İngiltere Parlamentosu'nda 3 kez reddedilmesinin en önemli nedeni olarak görülen "backstop"un Kuzey İrlanda'da barış sürecine zarar vereceğini ve "anti-demokratik" olduğu için anlaşmadan çıkarılması gerektiğini belirtiyor.
  
 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49404005