Tüketici Fiyat Endeksi (Bizim Menkul)

Tüketici Fiyat Endeksi
TÜFE, ocak ayında beklentilerin üzerinde aylık %1,68 arttı. Yıllık enflasyon %14,60 seviyesinden %14,97'ye yükselerek 2019 Ağustos'undan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Ana harcama grupları incelendiğinde sağlık grubu aylık %4,25 ile en çok artan grup olurken aylık enflasyona 14 baz puan katkı verdi. Gıda ve alkolsüz içecekler aylık %2,48 artış gösterirken 64 baz puanla enflasyona en yüksek katkıyı veren grup oldu.

Ocak ayında giyim ve ayakkabı grubu -%4,37 ile en çok düşüş gösteren grup olurken eğitim -%0,03 ile diğer düşüş görülen grup oldu.

Yıllık bazda bakıldığında 12 ana harcama grubunun hepsinde artış yaşandı. %24,53 ile en çok yükselen grup çeşitli mal ve hizmetler oldu. Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık %18,11 artış yaşanırken 431 baz puanla yıllık enflasyona en yüksek katkıyı verdi. Ulaştırma grubu, %21,43 artarken 332 baz puanla yıllık enflasyona yüksek katkı veren diğer grup oldu.

TÜİK, enflasyon sepeti grup ağırlıklarında güncelleme yaptı. Gıda, konut, ev eşyası, sağlık ve haberleşme grup ağırlıklarını yukarı yönlü, alkollü içecek ve tütün, giyim, ulaştırma, eğlence, eğitim, lokanta ve oteller ile çeşitli mal ve hizmetler grup ağırlıklarını aşağı yönlü güncelledi.

TCMB'nin attığı adımlar sonrası TL'de yaşanan değer kazancına rağmen, yeni yıl zamlarının devam etmesi ve çekirdek enflasyondaki yüksek seyir nedeniyle enflasyondaki yükseliş eğiliminin bir süre daha devam etmesini beklemekteyiz.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), ağustos ayı itibariyle sert değer kaybı görülen TL'nin, Merkez Bankası'nın sıkı para politikası uygulamaya yönelik adımlarının etkisiyle toparlanmaya başlasa da aylık %2,66 yükseldi. Yıllık bazda ise %26,16 ile Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek artışını gerçekleştirdi.

Sanayinin dört ana sektörüne göre incelendiğinde su temini, %15,61 ile aylık en yüksek artış gösteren sektör olurken en yüksek ağırlığa sahip olan imalat %2,73 artarak 238 baz puanla aylık Yİ-ÜFE'ye en çok katkıyı verdi.

İmalat yıllık bazda %28,42 ile en çok artış gösteren ana sektör olurken onu %25,88 ile su temini izledi.

Alt sektörlerde ise tütün ürünleri %15,44 ve diğer ulaşım araçları %10,15 ile aylık en fazla artışı gösterdi. En çok düşüş görülen alt sektör ise -%1,61 ile metal cevherleri oldu.

Yıllık bazda ise %56,85 ile en çok artış yaşanan ana metaller olurken onu %42,55 ile kağıt ve kağıt ürünleri izledi. Yıllık düşüş gösteren alt sektör olmadı.

Rapor için tıklayınız.
https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/4630/tuketici-fiyat-endeksi---ocak-2021.htm



 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İNGİLTERE AŞI BAKANI: VİRÜS 4000 VARYANTA SAHİP, VİRÜSÜN ORTAYA ÇIKARABİLECEĞİ HERHANGİ BİR ZORLUĞA YANIT VERMEK İSTİYORUZ
JAPONYA BAŞBAKANI SUGA: PARLAMENTOYU FESHETMEYİ DEĞERLENDİRMİYORUM
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %0.4 DÜŞÜŞLE 3501,86 PUANDAN KAPANDI
GİYİM DIŞINDA KALAN TEMEL MALLARDA; BİRİKİMLİ DÖVİZ KURU ETKİLERİ, TALEP KOŞULLARI, BAZI SEKTÖRLERDE SÜREGELEN ARZ KISITLARI VE ULUSLARARASI METAL FİYATLARINDAKİ GELİŞMELERE BAĞLI OLARAK FİYAT ARTIŞLARI YÜKSEK SEYRİNİ SÜRDÜRMÜŞTÜR- TCMB
GİYİM ENFLASYONUNDA İSE KISMİ BİR TOPARLANMA GÖZLENMEKLE BİRLİKTE DÜŞÜK DÜZEYLER KORUNMUŞTUR- TCMB
ENERJİ ENFLASYONU, PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ İLE ELEKTRİK, ŞEBEKE SUYU, DOĞALGAZ GİBİ YÖNETİLEN/YÖNLENDİRİLEN KALEMLERDEKİ GELİŞMELER NETİCESİNDE YÜKSELMİŞTİR- TCMB
YILLIK ENFLASYON HİZMETLERDE SINIRLI ÖLÇÜDE GERİLERKEN, GIDA GRUBUNDA TAZE MEYVE VE SEBZE FİYATLARINDAKİ DÜZELTMEYLE DÜŞÜŞ KAYDETMİŞTİR- TCMB
ÇİĞ SÜT ALIM FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN VE ULUSLARARASI TARIMSAL EMTİA FİYATLARININ YANSIMALARIYLA DİĞER GIDA ÜRÜNLERİNDE ENFLASYON ARTMIŞTIR- TCMB
HABERLEŞME HARİÇ TUTULDUĞUNDA, MEVSİMSELLİKTEN ARINDIRILMIŞ HİZMET ENFLASYONU EĞİLİMİNİN YÜKSEK SEYRİNİ KORUDUĞU GÖRÜLMEKTEDİR- TCMB
TÜKETİCİ FİYATLARI ÜZERİNDEKİ ÜRETİCİ FİYATLARI KAYNAKLI BASKILAR, TEMEL MAL VE GIDA GRUPLARINDA BELİRGİN OLMAK ÜZERE, GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DEVAM ETMİŞTİR- TCMB
Facebookta Paylaş