Tüketici Fiyat Endeksi (Bizim Menkul)

Tüketici Fiyat Endeksi
TÜFE, eylül ayında beklentilerin altında aylık %0,97 artarken yıllık enflasyon ağustos ayındaki %11,77 seviyesine yakın %11,75 olarak gerçekleşti.

Ana harcama grupları incelendiğinde ev eşyası grubu aylık %3,02 ile en çok artan grup olurken aylık enflasyona 23 baz puan katkı verdi. Ulaştırma, otomobil fiyatlarındaki artışın etkisiyle %1,84 artarak en çok yükselen ikinci grup oldu ve enflasyona 29 baz puanla en çok katkıyı verdi.

Eylül ayında düşüş görülen sadece iki grup oldu. Giyim ve ayakkabı grubu %0,07 ile en çok düşüş gösteren grup oldu. Eğitimin uzaktan devam edecek olması ve özel okullara KDV indirimiyle eğitim grubu, %0,03 azalarak diğer düşüş gösteren grup oldu.

Yıllık bazda bakıldığında 12 ana harcama grubunun hepsinde artış yaşanırken %25,17 ile en çok artış gösteren grup çeşitli mal ve hizmetler oldu. Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık %14,95 artış yaşanırken 336 baz puanla enflasyona en yüksek katkıyı verdi. 207 baz puanla ulaştırma ve 144 baz puanla konut yıllık enflasyona yüksek katkı veren diğer gruplar oldu.

Ağustos ayından itibaren TL'de görülen sert değer kaybı, jeopolitik riskler ve pandemide vaka sayılarında yaşanan yükselişle belirsizlik ortamının devam etmesinin etkisiyle Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomik Program'da enflasyonun bu yılsonunda %10,5 olacağı tahminine paralel olarak enflasyonun çift hanelerde kalmayı sürdürmesini beklemekteyiz.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), eylülde TL'deki değer kaybının etkisiyle aylık %2,65 arttı. Yİ-ÜFE'deki yıllık artış ise ağustostaki %11,53 seviyesinden %14,33'e yükseldi ve böylece Temmuz 2019'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Sanayinin dört ana sektörüne göre incelendiğinde en yüksek ağırlığa sahip olan imalat, %2,83 ile aylık en yüksek artış gösteren sektör olurken aynı zamanda 254 baz puanla aylık Yİ-ÜFE'ye en çok katkıyı verdi.

Alt sektörlerde ise ana metaller %5,74, ham petrol ve doğal gaz %5,69 ile aylık en fazla artış gösteren alt sektörler oldu. Düşüş görülen tek alt sektör ise -%1,66 ile kök ve rafine petrol ürünleridir.

Rapor için tıklayınız.
https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/4398/tuketici-fiyat-endeksi-eylul-2020.htm




 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
NORVEÇ MERKEZ BANKASI BAŞKANI : POLİTİKA FAİZİNİ TARİHİ DÜŞÜK SEVİYELERE DÜŞÜRÜLDÜ, MUHTEMELEN ÖNÜMÜZDEKİ BİR SÜRE DAHA BU SEVİYEDE KALMAYA DEVAM EDECEK
NORVEÇ MERKEZ BANKASI BAŞKANI : EN ÖNEMLİ PLANIMIZ ÜRETİM VE İSTİHDAMI MÜMKÜN OLAN EN KISA ZAMANDA DAHA NORMAL SEVİYELERE GETİRMEK
ELEKTRİK FİYATLARINDA YAPILAN ARTIŞIN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ENERJİ GRUP ENFLASYONUNU YUKARI YÖNLÜ ETKİLEYECEĞİ DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR- TCMB
TÜKETİCİ FİYATLARI ÜZERİNDE ÜRETİCİ FİYATLARI KAYNAKLI BASKILAR GÜÇLENEREK DEVAM ETMİŞTİR- TCMB
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 78594,0 milyon TL ekside
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 33540,5 milyon TL
YILLIK ENFLASYON, TEMEL MAL VE GIDA GRUPLARINDA ARTMIŞ, ENERJİ VE HİZMET GRUPLARINDA İSE GERİLEMİŞTİR- TCMB
TEMEL MAL GRUBUNDAKİ ARTIŞTA DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI ÖNE ÇIKARKEN, GIDA GRUBUNDA HEM İŞLENMEMİŞ HEM DE İŞLENMİŞ GIDA ETKİLİ OLMUŞTUR- TCMB
ENERJİ YILLIK ENFLASYONU DOĞALGAZ FİYATLARI KAYNAKLI YÜKSEK BAZ ETKİSİYLE GERİLERKEN, HİZMET ENFLASYONU YAVAŞLAMIŞTIR- TCMB
BU GÖRÜNÜM ALTINDA, B VE C GÖSTERGELERİNİN YILLIK ENFLASYONU ARTMIŞ, EĞİLİMLERİ BİR MİKTAR AZALMIŞTIR- TCMB
Facebookta Paylaş