Türkiye: İmalat sanayi PMI Eylül’de 52,5 seviyesine geriledi (Tera Yatırım )

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve IHS Markit’in açıkladığı verilere göre; Eylül ayında imalat PMI 54,1 seviyesinden 52,5 seviyesine geriledi. 3Ç21’de genel olarak güçlü büyüme perspektifi korunurken, Eylül ayında kısmi bir yavaşlama olduğu gözleniyor. Buna karşılık endeks seviyesi ve imalat aktivitesi itibariyle güçlü büyüme bölgesi korunuyor. PMI, Haziran 2020’den beri Mayıs 2021 hariç olmak üzere (kapanma etkisi) 50 baz değeri üzerinde büyüme bölgesinde kalmaktadır.

PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; üretim ve yeni siparişlerde artış devam etmektedir. Son dönemde artan ekonomik aktivite çerçevesinde destekleyici olan talep görüntüsü bu görünümü desteklemektedir. Ancak satışların stokları azaltıcı etkisi, yeni dönemde girdi tedarikindeki sıkıntılar itibariyle bekleyen işlerin artmasına ve üretim yavaşlamasına işaret edebilir. İstihdam tarafında da, firmaların artan işlerinin oldukça olumlu etkilerini gözlemlemekteyiz. Eylül ayında, imalat firmalarının kapasite kullanım oranının 1 puanlık artışla %78,1’e geldiğini görmüştük. KKO’da pandemi öncesi ve 2018 yılı seviyelerine gelinmiştir.

Girdi tedarik sıkıntılarına istinaden, firmaların güvenli stratejik stok oluşturmaları şu anda siparişlerin karşılanması konusunda da yardımcı olmaktadır. Buna karşılık, teslimat ve nakliye süreleri muhtemelen yılın başlarına göre daha uzun olacaktır. Özellikle hammadde yetersizliği beraberinde ithalat yavaşlamasını ve azalan arzdan dolayı da artan üretim maliyetlerini getirmektedir. Üretim maliyetleri, aynı zamanda hammadde temin sürecindeki nakliye maliyetlerinden de etkilenmektedir. Sektördeki fiyat baskılarının, ilgili gösterge uyarınca yüksek kalmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Arz kısıtlarına bağlı olarak firmaların girdi maliyetlerine ek olarak aynı zamanda döviz kurundaki artış da fiyat baskılarını artırmaktadır. Girdi maliyetlerinin satış fiyatları üzerindeki enflasyonist etkisini sürdürmesini bekleriz.

 
PMI Üretim Endeksi… Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, IHS Markit, Bloomberg

Büyüme ivmesini genel olarak olumlu görmeye devam etmekle beraber, küresel tedarik zincirindeki sıkıntıların üretim açığı riskini ve aynı zamanda girdi maliyetleri ve döviz kuru etkisiyle artan üretim maliyetlerini önemsiyoruz. İthal girdi ediniminin çok yüksek oranda döviz kuruna bağlı olması gibi sebepler hissedilen etkiyi artırabilir. Aynı zamanda küresel ekonomiler de, benzer üretim açıklarından dolayı Covid-19 pandemisi önlemleri haricinde yavaşlama riskini taşımaktadır. Özellikle iç talep ve dış talep bileşenleri kapsamındaki makroekonomik risklerin büyüme görünümü açısından takip edilmesi gerektiğini düşünürüz. Diğer taraftan; önceki çeyreklerden de gelen devir etkisi ve 3Ç21 döneminde elde edilen öncü göstergeler sanayi üretimi, makine teçhizat yatırımı, net ihracat gibi faktörlerin destekleyici etkisine yıl genelinde güçlü büyümeye işaret etmektedir. Büyümenin OVP’de belirtilen %9 hedefine uyumlu olmasını bekleriz


 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş