Türkiye: Ticaret açığı, artan enerji maliyetleri ile rekor seviyeye çıktı… (Enver Erkan/Tera Yatırım )


TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Mayıs ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2022 yılının Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,3 artarak 18,98 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %43,5 artarak 29,59 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Mayıs 2021 - Mayıs 2022 dönemleri arasında %155,2 artmış ve 10,61 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %79,8’den %64,2’ye gerilemiştir.

Mayıs ayı içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, Irak ve İtalya takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %17,8 artarak 8,03 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %41,4’ten %42,3’e yükseldiği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Mayıs 2022’de ilk sırayı Rusya alırken, onu Çin, Almanya ve ABD izlemiştir. Mayıs ayında ara malların (hammadde) ve tüketim mallarının toplam ithalat içindeki payı artarken, sermaye mallarının payı azalmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %2,4 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %8,9 olmuştur.

ÖTS’ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye’nin ihracatı 2022 yılının Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,6 artarak 17,6 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %40,8 artarak 27,19 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %64,7 olmuştur.
 

Resmi veriler, Türkiye'nin Mayıs ayında enerji ithalatındaki artışın etkisiyle rekor yüksek aylık ticaret açığı verdiğini gösterdi. Türkiye'nin enerji faturasının bir göstergesi olan madeni yağ ve yakıt ithalatı %124 artarak 6,94 milyar dolara yükseldi. Türkiye'nin enerjisinin büyük çoğunluğunu sağlayan Rusya, toplam ithalatın en büyük kaynağı oldu. Çelik ve demir ithalatı aynı dönemde %32,9 artarak 3,1 milyar $'a yükseldi. Motorlu araç ihracatı %31,4 artarak 2.02 milyar $'a yükseldi ve Avrupa'dan gelen talebin canlandığını gösterdi.

Ticaret Bakanlığı önümüzdeki günlerde Haziran ayı ön ticaret verilerini yayınlayacak. Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik etkilerinin dış talep üzerinde yarattığı dengeler aşağı yönlü riskleri artırıyor. Bu durum, enerji ve emtia fiyatları üzerinden ithalatı artırmakla kalmaz, aynı zamanda ana ihracat pazarlarımızda ekonomik yavaşlamaya neden olarak ihracat potansiyelini de azaltır. Önümüzdeki dönemde Avrupa ekonomilerinde yaşanabilecek durgunluk potansiyeli ihracatımızda yavaşlamaya neden olabilir.


 https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/300620221021

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İsveç Merkez Bankası /Ingves: Enflasyonun tahminleri üzerinde olması Riksbank'ın yaz aylarında ekstra politika toplantısı yapmasına muhtemelen yeterli değil
İSVEÇ MERKEZ BANKASI BALKANI : EĞER DURUM 75 BAZ PUANLIK ARTIŞ GEREKTİRİRSE, 75 BAZ PUANLIK BİR FAİZ ARTTIRIMI YAPABİLİRİZ
İsveş Merkez Bankası/Ingves: İş konjonktüründe gerileme ılımlı olacak
ÇİN'DE NİTELİKLİ YERLİ KURUMSAL YATIRIMCI KOTASI HAZİRAN SONUNDA 159.73 MİLYAR DOLAR - DÖVİZ İDARESİ
İsveç Merkez Bankası/Ingves: Enflasyon baskısı biraz mükemmel bir fırtına
İsveç Merkez Bankası/Ingves: Fiyatlar hemen hemen her şeyde yükseliyor
TÜRKİYE'NİN KAMU NET BORÇ STOKU/GSYH ORANI 1.ÇEYREKTE 22.2% (ÖNCEKİ: 20.5 %)
TÜRKİYE'NİN NET DIŞ BORÇ STOKU 1.ÇEYREKTE 231.4 MİLYAR USD (ÖNCEKİ: 220.9 MİLYAR USD)
TÜRKİYE'NİN NET DIŞ BORÇ STOKU/GSYH 1.ÇEYREKTE 29.1 % (ÖNCEKİ: 27.5%)
TÜRKİYE'NİN HAZİNE GARANTİLİ DIŞ BORÇ STOKU 1.ÇEYREKTE 14,5 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 14.7 MİLYAR DOLAR)
TÜRKİYE'NİN BRÜT TOPLAM DIŞ BORÇ STOKU 1.ÇEYREKTE 451,2 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 441.1 MİLYAR DOLAR)
Facebookta Paylaş