Türkiye: TÜFE düşüşü (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

Türkiye: TÜFE düşüşü…

Enflasyonun Mart ayında baz etkilerinden kaynaklı bir şekilde gerilemesine devam etmesini bekleriz. Aralık itibariyle sert bir şekilde yıllık oranların gerilemesine neden olan baz dönem etkisi, tamamen geçen yılın aynı döneminden ileri gelen yüksek enerji fiyat etkilerinin hesaptan çıkması ile beraber yılın ortasına kadar süren bir dönemi kapsayacaktır. Bu da 2023 yılında Mayıs-Haziran dönemine kadar olan bir yavaşlama patikası manasına gelecektir. Bu kapsamda yıllık TÜFE enflasyonunun Mart’ta %55,2’den %52,1 seviyesine düşeceğini hesap ediyoruz.

Spesifik olarak dönem fiyat gerçekleşmelerinde yardımcı olan etkenler de göreceğiz. Uluslararası alanda düşen enerji fiyatları, bu alandaki geçişkenliğin en azından şimdilik son bulmasına yardımcı oldu. Döviz kurunun çok kontrollü bir salınım bandında olması da kurdan ilave etkilerin gelmesine şimdilik engel oldu. Elektrik ve doğalgaz indirimleri ise Nisan enflasyonu ve sonrasını ilgilendirecek. Nisan ayından itibaren geçerli olacak ve elektrik faturalarını azaltacak olan %15’lik indirim direkt olarak tüketici fiyatlarına 0,54 puanlık bir aşağı etki yapacaktır. Endüstriyel kullanıcılara yönelik olan %20’lik doğalgaz indirimi ise direkt olarak tüketiciye etki etmese de, yoğun enerji girdisi kullanılan mal ve hizmetlerde fiyat artışlarını durduracaktır. Sanayi kullanımına yönelik indirimlerin ilk etapta tüketiciye yansımasını beklememekte, ÜFE üzerinden daha gecikmeli bir etki oluşturmasını öngörmekteyiz.

Manşet enflasyondaki yıllık bazda düşüşe rağmen, enflasyondaki atalet etkisi yüksek dönemsel fiyat gerçekleşmelerinden dolayı halen alım gücünü aşındıran bir noktada. Merkez bankasının alabildiğine gevşek bir para politikası duruşu ve hükümetin büyüme hedefleri nedeniyle düşük faiz oranlarını tercih ettiği bir ortamda, baz etkisi geçtikten sonra enflasyonun nasıl düşeceği konusundaki durum belirsiz. Enflasyon halen Merkez bankasının orta ve uzun dönem için hedeflediği %5 oranının 10 katından daha yüksek.


Enflasyonu halen tabana yaygın olarak görüyor, değerlendiriyor ve kalıcı hale gelmesini en önemli risk olarak değerlendiriyoruz. Genişlemeci parasal ve mali politikalar nedeniyle tüketimin, yüksek enflasyon ortamında devam etmesini ve enflasyona olumsuz katkı vermesini bekleriz. Ekonomiye sağlanan teşvikler noktasında da ücret artışları, erken emeklilik, kredi genişlemesi gibi unsurların güçlü talep yaratarak aylık enflasyon oranlarını yüksek tutmaya devam edeceğini ve enflasyondaki düşüşü yavaşlatacağını düşünüyoruz.

TCMB açısından bakacak olursak; Seçime kadar büyüme orjinli politika duruşunun bir değişime uğramasını beklemiyoruz. Baz etkisinden kaynaklı mekanik enflasyon düşüşüne rağmen Merkez bankası faiz oranlarını yeterli görerek düşük tutmaya devam edecektir. Ancak gevşek para politikası duruşunun tüketimi teşvik edeceğini düşünmekle beraber, seçim öncesinde de artan bütçe harcamalarının enflasyon etkisi oluşturacağını akılda tutmak gerekir. Bütçe harcamalarına içinde bulunduğumuz dönem itibariyle deprem kaynaklı harcama ve teşviklerin de ekleneceğini düşünecek olursak, bütçe açığında önceden tahmin edilen seviyelerin üzerine çıkabiliriz. 2023 yılının ikinci yarısında baz etkisi kaybolmuş olacak, o noktadan sonra da enflasyonun düşmekte zorlanacağını düşünüyoruz. Bizim beklentimiz %50 altında kalıcılık sağlamayacak ve yılın son aylarında yönünü tekrar yukarı çevirecek bir enflasyon görüntüsü şeklindedir. Bu kapsamda yılsonunda enflasyonun, şu andaki politika dinamikleri ile beraber %52,1 seviyesinde gerçekleşeceğini hesap ediyoruz.


Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş