Türkiye ve Angola Arasında İş Birliği Fırsatları Değerlendirildi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Angola Interconnected Business Toplantısı, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Angola Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Amadeu Nunes Leitao, DEİK Başkanı Nail Olpak, T.C. Luanda Büyükelçisi Alp Ay, Angola Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Jose Gonçalves Martins Patricio'nun katılımlarıyla DEİK/Türkiye-Angola İş Konseyi Başkanı Abdullah ERİŞ'in moderatörlüğünde 30 Kasım 2020 tarihinde online platform üzerinden gerçekleştirildi. Toplantıda, gıda ve tekstil endüstrisi sektörlerinden 150 Türk ve Angolalı iş insanı bir araya geldi.

Batur: "İki ülke arasında yasal altyapının tamamlanması önemli"
T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur açılış konuşmasında, Covid-19 salgınının dünya ekonomisini ve ticaretini olumsuz etkilediğini, bu etkilerin ancak uluslararası iş birliği ile atlatılabileceğini söyledi. Son dönemde Türkiye ve Angola arasındaki iş birliği arayışının karşılıklı üst düzey temasların arttığını belirten Batur, Türk ve Angolalı iş insanları arasındaki iş birliği için önemli bir potansiyel bulunduğuna dikkat çekti. İki ülke arasında ticari potansiyeli henüz yeterince değerlendirilmemiş ürünlerin bulunduğunu vurgulayan Batur, özellikle gıda, tarım, tekstil, enerji ve maden sektörlerinde iş birliği yapılabileceğini söyledi. İki ülke arasında yasal altyapının tamamlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Batur, ikili yatırım ve ticaret ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için 'Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması', 'Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması', 'Tercihli Ticaret Anlaşması' ve 'Gümrük İş Birliği Anlaşması'nın en kısa sürede hayata geçirilmesini istediklerini söyledi.

Leitao: "Türk yatırımcılarının bilgi ve tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz"
Angola Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Amadeu Nunes Leitao, Türkiye'nin Angola tarafından stratejik bir ortak ve dost ülke olarak görüldüğünü söyledi.Angola'nın petrol ve gaz endüstrisine dayalı ekonomik yapısını çeşitlendirmeye çalıştığını belirten Leitao, Türk yatırımcılarının bilgi ve tecrübelerinden yararlanmak ve Angola'nın genç nüfusuna istihdam sağlamak üzere ülkelerine davet ettiklerini ifade etti. Bölgelere göre değişen teşvik sistemi de dahil olmak üzere her türlü imkânı iş insanlarına sağlamaya gayret ettiklerini vurgulayan Leitao, kanunlarla yatırımcıları korumak ve o güveni sağlamak için çalıştıklarını söyledi. Türkiye'nin 2018'de Angola'nın en büyük ticaret fuarı olan FILDA'ya birçok firmayla katılım sağladığını belirten Leitao, Angola'nın Türkiye'ye ihracatında sıvılaştırılmış doğalgazın Türkiye'den ithalatta ise gıda, makine-ekipman ve yedek parçaların öne çıktığını söyledi.İki ülkenin kazan-kazan prensibi üzerine bir ticari-ekonomik ilişki geliştirmekte olduğunu ve rakamları artırmamız gerektiğini belirten Leitao, ilişkilerin hızlandırılması gerektiğini,Angola'nın hazır olduğunu, DEİK ile bu gibi etkinliklere çok önem verdiklerini ve oldukça faydalı olduğunu söyledi. Ayakkabı, plastik, kağıt, yedek parça, makine yatırımlarını, ülkeye katma değer ve istihdam katkısı sağlamak üzere Türk yatırımcıları beklediklerini ifade eden Leitao, iki ülke iş dünyasının bu gibi etkinliklerde doğrudan temaslarının çok önemli olduğunu ve öncelikle tarım-gıda ancak sanayi sektöründe de yatırımları beklediklerini söyledi.

Olpak: "Türk iş dünyamıza ülkede iş birliği yapma çağrısında bulunuyorum"
DEİK Başkanı Nail Olpak, "Orta Afrika'nın incisi Angola ile bir aradayız. Bugünkü toplantımızda, umuyorum ki, karşılıklı ticaretimizi, iş birliklerimizi ve yatırımlarımızı artırmak üzere yeni adımlar atacağız" dedi. İş dünyasının temsilcileri olarak birlikte olunduğunu hatırlatan Olpak, ticaret rakamlarının daha üst seviyelere çekilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye ve Angola açısından pazar çeşitliliğinin hem ihracat hem de ithalat noktasında kritik olduğunu vurgulayan Olpak, "Ama işin yatırımlar ve müteahhitlik kısımları da var. Türkiye'nin bu konudaki tecrübelerini Angolalı dostlarımızla paylaşmanın hem de fiili bir şekilde uygulayarak paylaşmanın önemli olduğu kanaati içerisindeyim" dedi. Pandemi süresinde Angola'nın medikal ekipmanlar noktasında ihtiyaçları olduğunu dile getiren Olpak, "Medikal ekipmanları Çin'den tedarik ettiler. Bu noktada Türk sağlık sektörünün gücünden faydalanılabilir. Diğer yandan, 2022 yılına kadar Angola hükümetinin telekomünikasyon, petrol endüstrisi, inşaat, enerji, taşımacılık ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren 195 firmayı özelleştirmeyi planladığını biliyoruz. Bu alanda, Türk iş dünyamıza ülkede iş birliği yapma çağrısında bulunuyorum. Angola'nın tekstil (özellikle giyim ve ayakkabı) ve gıda (tavuk eti) ürünlerinde diğer ülkelerden önemli miktarda tedariki mevcut, bu noktada Türk özel sektörünün gücünden yararlanılabilir. Normalde Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısının bu yılın Nisan ayında Ankara'da gerçekleştirilmesi planlanıyordu; ancak pandemi nedeniyle ertelendi. Bu toplantıyı online ortamda gerçekleştirerek üzerinde çalıştığımız 26 anlaşmayı sonuca ulaştırabiliriz" dedi.

T.C. Luanda Büyükelçisi Alp Ay, Türkiye ve Angola'nın birbirleri için halen görece yeni ülkeler olduğunu söyleyerek, "Bir tarafta, Afrika kıtasında 42 Büyükelçiliği ve yoğun özel sektör ilişkileriyle kıtanın görece yeni ve stratejik ortağı Türkiye. Diğer tarafta ise, son dönemdeki cesur reform politikalarıyla sahip olduğu büyük potansiyeli kullanarak, ekonomik kaynaklarını çeşitlendirmek isteyen ve Afrika'nın önemli güçlerinden biri olmaya aday Angola. Ne mutlu ki bugün her iki ülkede de ilişkileri geliştirmek yönünde tam bir siyasi irade mevcuttur. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Angola Cumhurbaşkanı João Lourenço'nun bizlere sağladıkları bu kararlı destekle, şimdi bize düşen hayatın her alanında aramızdaki köprüleri daha da güçlü hale getirmektir" dedi. İki ülke arasındaki köprüleri kurmanın en önemli yollarından birinin ekonomik ve ticari ilişkiler olduğunu belirten Ay, iş insanlarının üçüncü taraflar olmadan, kendi aralarındaki ticari ve ekonomik ilişkilerini genişletmelerinin en büyük amaç olduğunu vurguladı.

Angola Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Jose Gonçalves Martins Patricio ise, Angola'nın Huila vilayetindeki Kassinga madenine yatırım yapan Türk şirketinin temsilcilerine vizelerinin verilerek, Angola'ya uğurladıklarını söyledi. Patricio, "Türk yatırımcıları da Angola'ya yatırım ve ticaret yapmak için bekliyoruz. Daha iyi bir iş ortamı yaratmak amacıyla çeşitli reformları izleyen Angola İdaresi, kalkınma gündeminde petrole aşırı bağımlılığını azaltmak için ekonomiyi çeşitlendirme iddiasına sahip. Bu çeşitlendirme, diğer sektörlerin yanı sıra balıkçılık, enerji ve su, ulaşım ve lojistik, inşaat sektörünün yanı sıra tam olarak tarımsal hayvancılık ve madencilik ve imalat sanayilerinin geliştirilmesini içerir" dedi.

DEİK/Türkiye-Angola İş Konseyi Başkanı Abdullah Eriş ise, Türkiye'nin inşaattan gıdaya son mamul ve yarı mamul ürünler noktasında Angola'da geniş pazara sahip konumda olduğunu söyledi. Pandemiye rağmen ticari faaliyetlerin devam ettiğini belirten Eriş, "İhracat ve ithalat verilerinin artışa geçmesi hepimiz için umut vericidir. İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, ürün-hizmet, hammadde ve lojistik süreçleri için projelerin üretilmesi, ülkelerin bağını güçlendirmek adına DEİK/Türkiye Angola İş Konseyi olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. İki ülke arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerin gelişmesini iş insanları olarak önemsiyoruz. Bu noktada beklentimiz iş insanlarının önünü açacak ve iki ülke arasındaki ticareti kolaylaştıracak çalışmaların hayata geçirilmesidir" dedi.

Toplantının açılış konuşmalarının ardından, gıda endüstrisi ve tekstil sektörlerinde Türkiye-Angola İşbirliği Panelleri, Luanda Ticaret Müşaviri Yasin Şeker moderatörlüğünde, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı E. Günhan Ulusoy, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, Angola Fırıncılık ve Pastacılık Endüstrileri Birliği Başkanı (AIPPA) Başkanı Gilberto Simao, Angola Değirmencilik Endüstrileri (AIMA) Direktörü Edgar Rasgado, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Karasu, Angola Tekstil ve Konfeksiyon Endüstrileri Birliği (AITECA) Başkanı Luis Contreiras ve Angola Sanayiciler Birliği (AIA) Direktörü Carlos Miranda'nın katılımlarıyla gerçekleştirildi



Facebookta Paylaş