Türkiye’nin bozkır ekosistemlerinin korunması güçlendirilecek- Tarım ve Orman Bakanlığı

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen, Küresel Çevre Fonu’nun (GEF) finanse ettiği, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından uygulanan “Türkiye'nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi” Projesi’nde biyolojik çeşitlilik, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel değerler, mevcut otlatma faaliyetleri ile hayvancılık alanında gerçekleştirilen envanter çalışmaları tamamlandı.

2017 yılında başlayan proje Şanlıurfa Tek Tek Dağları Milli Parkı, Kızıl Kuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Karacadağ Bozkırlarında yürütülüyor. Bu alanlarda başlayan ve tamamlanan envanter çalışmaları kapsamında Şanlıurfa için yeni türler kayıt altına alındı.

YENİ TÜRLER KAYIT ALTINA ALINDI

Karacadağ’da flora çalışmaları sonucunda bir tanesi endemik olmak üzere 47 takson, Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda bir tanesi endemik olmak üzere 29 takson, Tek Tek Dağları Milli Parkı’nda da 11 takson yeni kayıt olarak tespit edildi.
Bulgulara ek olarak genetik çeşitlilik acısından önemli olan ve daha önce Tek Tek Dağları Milli Parkı ve Kızıl Kuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında kaydı olmayan buğdaygillerden ve baklagillerden de yeni kayıtlar yapıldı.
TEK TEK DAĞLARI’NDA BUĞDAYIN YENİ 4 TÜRÜ TESPİT EDİLDİ
Tek Tek Dağları’nda buğdayın 4 türünün yeni kaydının yapılması ayrıca mercimek, nohut ve mürdümük için de yeni kayıtların olması bu alanların korunan alan olarak değerini daha da arttırıyor. Hem buğdaygillerden hem de baklagillerden yeni kayıtların birincil ata olmaları ihtimalini de barındıran bulgular ülkemiz adına umut veriyor.
YENİ KUŞ TÜRLERİ DE KAYDA GİRDİ
Projede sadece bitkiler açısından değil aynı zamanda kuşlar açısından da önemli kayıtlara ulaşıldı. Kuş türlerinden Kızıl Kuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda 15 tür, Tek Tek Dağları Milli Parkı’nda 11 tür ve Karacadağ’da 21 tür yeni kayıt olarak tespit edildi.
BOZKIR EKOSİSTEMLERİ GÜÇLENDİRİLECEK
Uygulanan proje ile etkin korunan alan yönetiminin sağlanarak, bozkır biyolojik çeşitliliğinin üretim peyzajlarına entegre edilmesi hedefleniyor. Proje bu sahalardaki biyolojik çeşitliliği geliştirirken sahalar arasında da ekolojik ağların oluşturulmasını teşvik edecek. Böylece Türkiye’nin bozkır ekosistemlerinin korunması güçlendirilecek.



Diğer Haberler
KKTC DIŞİŞLERİ BAKANI:MARAŞ'I HAYATIN PARÇASI HALİNE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ-NTV
KKTC DIŞİŞLERİ BAKANI:MÜLKİYET HAKKINA SAYGILI OLARAK ADIMLAR ATACAĞIZ STATÜKO KIRILACAK-NTV
KKTC DIŞİŞLERİ BAKANI:45 YILDIR KAPALI OLAN MARAŞ'TA ENVANTER ÇALIŞMASI İÇİN SAHAYA İNİYORUZ-NTV
MEVSİMSEL ETKİLERDEN ARINDIRILMIŞ KAPASİTE KULLANIM ORANI TEMMUZ AYINDA: 75,9% (ÖNCEKİ AY: 76.6%, TEMMUZ 2018: 76.9%)
GELECEK 12 AYLIK DONEM SONU ÜFE BEKLENTİSİ TEMMUZ AYINDA: % 21.6 (ÖNCEKİ AY: 22.7%) - TCMB İKTİSADİ YÖNELİM ANKETİ
Facebookta Paylaş