TZOB Genel Başkanı Bayraktar: 2020 yılı afetin en fazla yaşandığı yıl oldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkemizde yaşanan iklimsel değişimlerin ve sayısı giderek artan doğal afetlerin tarım sektörünü etkilediğini belirterek, “sıcaklık, yağış, dolu, hortum gibi meteorolojik olaylar üstü açık fabrika olarak tanımladığımız, iklim koşullarına bağlı olarak üretimin yapıldığı tarım sektörü için oldukça önemlidir” dedi.

Bayraktar, “23 Mart Dünya Meteoroloji Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, meteorolojinin, başta tarım olmak üzere, ulaşım, çevre, şehircilik gibi pek çok faaliyet alanını yakından ilgilendirdiğini belirtti. Hava olaylarının üreticilerimiz için taşıdığı önem dikkate alındığında Meteoroloji Günü’nün farkındalık oluşturması bakımından önemli bir gün olarak karşımıza çıktığını belirten Bayraktar şöyle devam etti:
“Gerekli tüm tedbirler alınıp, en son teknolojiler kullanılsa bile tarımda üretim, verimlilik ve kalite iklimden bağımsız olamaz. Son yıllarda iklim değişikliğinin etkileri sonucu doğal afetler artmış, artan afetlerden en fazla etkilenen tarım sektörü olmuştur. Tamamen önlenmesi mümkün olmayan afetler son yıllarda sık sık görülmekte çiftçilerimiz için zaman zaman büyük felaketlere neden olmaktadır. Üretimde meydana gelebilecek miktar kayıpları ve kalitenin düşmesi, üretici gelirlerini azalttığı gibi ulusal ekonomiyi de olumsuz etkilemektedir.”

-“2020 yılı doğal afetin en fazla yaşandığı yıl oldu”-

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 1963 yılındaki 329 zarar oluşturan meteorolojik olağanüstü olay dışında 1940-2008 döneminde hiçbir zaman yıllık 300’ü geçmeyen meteorolojik olağanüstü olay sayısının 2009’da 461, 2015’de 781, 2018 yılında 871, 2019 yılında 935, 2020 yılında 984 olduğu bilgisini veren Bayraktar şöyle devam etti:
“2020 yılı afetin en fazla yaşandığı yıl oldu. 2020’de zarar oluşturan meteorolojik olağanüstü olayların yüzde 30’unu yağış ve sel, yüzde 27’sini fırtına, yüzde 23’ünü dolu, yüzde 7’sini yıldırım, yüzde 5’ini kar, yüzde 2’sini heyelan ve don, yüzde 1 ve daha az oranlarda çığ, orman yangını, kum fırtınası, yüksek sıcaklık ve sis oluşturdu.
Artan bu afetler tarım ürünlerine oldukça fazla zarar vermekte, bir üretim sezonunda tarım, hemen her türlü riskle karşı karşıya kalmaktadır. Bu şartlar altında tarımsal üretimi sürdürmek gerçekten zor bir hal almaktadır. Yaşanan doğal afetlerin tarım sektörüne verdiği zararları tam olarak önlemek mümkün olmasa da, zararların azaltılması ve beklenen afetlere karşı önceden önlem alınabilmesi için meteorolojik veri ve tahminlerin tarımda daha etkin kullanımının sağlanması gerekmektedir.”

-“Üreticiler zirai meteoroloji hakkında daha fazla bilgilendirilmeli”-

Bayraktar, afetlerin olası etkilerinin en aza indirilmesi için, üreticilerin, zirai meteoroloji hakkında daha fazla bilgilendirilmesi, doğru kaynaktan alınan meteorolojik bilgi ve verinin kullanımının sağlanarak, tarımsal faaliyetlerin planlanmasında ve yapılmasında, erken uyarı sistemlerinin ve duyuruların takip edilerek bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Şemsi Bayraktar, “özellikle son yıllardaki bilimsel ve teknolojik gelişmeler sonucu, uydu ve bilgisayarların meteorolojik çalışmalarda kullanılması, erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi yaşanan afetlerden zarar görme oranını azaltabilmektedir” dedi.


-TZOB’un meteoroloji ile ilgili faaliyetleri-

Çiftçilerin daha fazla bilgilendirilmesi ve anlık meteorolojik gelişmeleri takip edebilmeleri amacıyla Birliğimiz ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalandığının belirten Bayraktar şunları açıkladı:
“İmzalanan protokol çerçevesinde Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı erken uyarılar, ekili ve dikili alanlara zarar verebilecek her türlü kuvvetli meteorolojik hadiseler, Birliğimiz tarafından çiftçilerin cep telefonuna SMS olarak anında iletilmekte, zirai meteorolojik uyarılarla; meteorolojik verilerin tarımda daha etkin kullanılmasını, afetlere karşı önceden önlem alınarak kuvvetli meteorolojik hadiselerin tarım sektörüne verdiği zararların azaltılması sağlanmaktadır.
Ayrıca protokol çerçevesinde yaptığımız ve yapmaya devam edeceğimiz yüz yüze eğitimler ile yaşanabilecek afetlere karşı çiftçilerde bir farkındalık oluşturmayı amaçlamaktayız. Çiftçi afet gerçeğini bilmeli, afetlerin zararını en aza indirebilmek için alınabilecek her türlü önlemi önemsemelidir. Alınabilecek önlemlerle afetlerin zararını en aza indirmek hem çiftçi için hem ülke üretimi için çok değerlidir.
Bu amaçla afetlerin önlenmesinde ve zararların azaltılmasında isabetli tahminler ve zamanında yapılan uyarılarla yerinde ve zamanında erken tedbirlerin alınmasında önemli rol oynayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ve çalışanlarının 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü’ kutlu olsun.”




Diğer Haberler
JAPONYA'DA NİKKEİ 225 ENDEKSİ %0.61 DÜŞÜŞLE 28995,92 PUANDAN KAPANDI
BİST: BIST-50 ENDEKSİNDE YER ALAN PAYLARDA PAYLARDA 23/03/2021 TARİHLİ SEANSTA BİR GÜN BOYUNCA GEÇERLİ OLMAK ÜZERE AÇIĞA SATIŞ İŞLEMLERİNDE YUKARI ADIM KURALININ (UP-TİCK RULE) UYGULANMASI KARARLAŞTIRILDI
BİST: BUNA GÖRE; AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ YAPILABİLEN PAYLARDA AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ, AÇIĞA SATIŞA KONU OLACAK SERMAYE PİYASASI ARACININ EN SON GERÇEKLEŞEN İŞLEM FİYATINDAN DAHA YÜKSEK BİR FİYAT ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEKTİR
Facebookta Paylaş