Uluslararası Piyasalar (İş Yatırım)

Çin’in emlak sektörü ve Federal Rezerv’in daralmasıyla tetiklenen küresel hisse senedi düşüşü, Pazartesi günü ABD hisse senetlerinin %2 civarı düşmesi ve Avrupa hisse senetlerinin iki aydan fazla bir sürenin en büyük değer kaybıyla derinleşti. Evergrande ve FED tarafından varlık alımlarının azaltılmasının yanı sıra, finans piyasaları, Başkan Joe Biden’in 4 trilyon dolarlık ekonomik gündemine ilişkin görünümün belirsizliğinden ve ABD borç tavanını yükseltme veya askıya alma ihtiyacından kaynaklanan risklerle de karşı karşıya. Pandemiden dolayı küresel toparlanmanın yavaşlaması ve emtia fiyatlarının canlandırdığı enflasyon tehlikesi de endekslere baskı yapan etkenler arasında. Harris Financial Group’un yönetici ortağı Jamie Cox, “Şu anda bir bilgi boşluğu içindeyiz” dedi. "Evergrande durumu, büyük ve etkili olmasına rağmen, bu satışın nedenlerinden sadece birisi. Kongre’de borç tavanındaki açmazlar, politika değişiklikleri veya para politikasındaki hatalar konusundaki endişeler ve önerilen vergi artışları yatırımcıların risk iştahını azalttı.”
ABD endeksleri haftaya sert kayıplar vererek başladı. Dow Jones endeksi %1.78, S&P500 endeksi %1.7 ve Nasdaq %2.19 oranında değer kaybederek günü sonlandırdı. Düşüşlerin yanı sıra 30 günlük ortalama hacmin %54 ila %14 üzerinde olması da dikkat çekici. Dow Jones endeksinde bulunan sektörlerin tamamı değer kaybederken temel tüketim ürünleri %1.28 ve IT %1.35 ile nispeten daha az kayıp yaşarken finans %2.88 ve hammadde %2.72 oranında düşüş sergiledi. Keytruda ve kemoterapi ile kombine edilmiş tedavinin sadece kemoterapi uygulanan hastalara göre %27 oranında ölüm riskini düşürdüğünü açıklayan Merck & Co %0.35 oranında değerlenerek endeksin günü pozitif sonlandıran tek hissesi olurken Verizon yatay negatif kapanış ile ikinci sırada yer aldı. Çin tarafında yaşanılan emlak sektörü sıkıntısı ve düşmeye devam eden demir cevheri fiyatları maden ve inşaat ekipmanları satan Caterpillar’ın %4.47 oranında düşerek en çok değer kaybeden hisse olmasına sebep oldu. Goldman Sachs ve JP Morgan ise FOMC toplantısı öncesinde sırasıyla %3.41 ve %3 oranında düşüş yaşayarak dikkat çektiler. S&P 500 endeksinde ise alt yapı %0.21 ve gayrimenkul %0.63 oranındaki kayıpları ile üst sıralarda yer alırken enerji %3.04 ve takdirsel tüketim %2.37 oranında düşüş yaşayarak yatırımcılara en çok kaybettiren sektörler oldular. Teknik olarak baktığımızda 100 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 4330’u gün içerisinde aşağı yönlü kırmasına rağmen kayıplarının bir kısmını geri almayı başaran endeks için düşüşün devam etmesi durumunda 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 4105 konuşulmaya başlanacaktır. Endekste en yüksek hacimli işlem arasında %5.39 oranında düşüş yaşayan Ford ve %3.82 değer kaybeden General Motors dikkat çekti. Otomobil üreticilerinin sert düşüşünün altında genel satış baskısının yanı sıra Takata modeli hava yastıklarının güvenli olmadığı ve ölümcül kazalara yol açabileceği ile ilgili açılan soruşturma yer aldı. Reuters’ın bir raporuna göre sadece ABD’de 67 milyon Takata hava yastığı şişirici modül geri çağrıldı. Covid-19 aşılarının büyük ölçekli bir denemede 5 ila 11 yaş arası çocuklarda güçlü antikor tepkileri ürettiği saptanması ve bunun ilkokul çocuklarına aylar içerisinde aşı olmanın önünü açabileceğinin de eklenmesi ile birlikte Pfizer %0.71 değerli şekilde günü sonlandırmayı başardı. Endekste yarı iletken üreticileri de yüksek hacimli değer kaybeden hisseler arasında yer aldılar. Nvidia %3.6 oranında düşüş yaşarken AMD %2.2 değer kaybetti. SEC tarafından çalışma ortamlarına yönelik inceleme başlatılan Activision Blizzard %4.25 oranında değer kaybederek dikkat çekti. FAANG hisselerine baktığımız zaman yine düşüşler öne çıkıyor. Facebook %2.47, Apple %2.14, Amazon %3.08, Netflix %2.36 ve Google %1.48 oranında kayıp yaşadı.
ABD’nin ülkeye seyahat eden aşılı insanlar için kısıtlamaları hafifleteceği haberlerinin ardından, Avrupa havayolu hisseleri değer kazandı ve sektörler arasındaki düşüşlere meydan okudu. Diğer endüstriyel alt endekslerin tümü, Çin Evergrande ve Fed’in daralmasıyla ilgili endişeler, riskten kaçınma işlemlerini tetikledikçe sert düşüşler yaşamaya devam etti. Euro Stoxx 50 %2.11, FTSE 100 %0.86 ve DAX %2.31 oranında değer kaybederek günü sonlandırdı. FTSE100 endeksinde göğüs kanseri tedavisine yönelik ilaç deneylerinin etkileyici sonuçlar vermesi ile AstraZeneca %6.15 oranında değerlenerek sağlık sektörünü %4 yukarıda tutmayı başarırken finans sektörü %4.2 ve hammadde sektörü %2.66 oranında değer kaybederek en çok düşen sektörler oldular. DAX endeksinde ise yatay pozitif bir kapanış sergileyen alt yapı sektörü haricinde bütün sektörler günü değer kaybederek sonlandırdılar. Finans ve takdirsel tüketim ürünleri sırasıyla %3.85 ve %2.98 oranında düşüş yaşayarak endeksin en kötü performans gösteren sektörleri oldular. British Airways’in ana şirketi IAG, ABD’nin seyahat kısıtlamalarını gevşettiği haberlerinin ardından %11.16 oranında değerlenerek Stoxx Europe 600 endeksinde günün en iyi performans gösteren hissesi olurken Lufthansa %5.53, Air France-KLM %5.3 oranında değerlenerek dikkat çektiler. Diğer değerlenenler arasında Rolls-Royce, Airbus ve MTU Aero gibi havacılık hisseleri ile Fraport, ADP ve Zürih Havalimanı işletmecileri de yer aldı.
Hong Kong hisseleri, yatırımcıların Çin’in büyüme yoluna ilişkin yeni korkuları körükleyen China Evergrande Group’taki borç krizinin yayılma riskini takip etmesiyle bir yıldan fazla bir süre içinde emlak stoklarında yaşanan en büyük satış ile beraber sert düşüşler yaşadı.
Bugün ekonomik veri takviminde Almanya Ağustos ayı PPI verisi %0.8 beklentisinin üzerinde %1.5 olarak açıklanması dışında önemli bir veri akışı bulunmazken yarın ABD inşaat izinleri ve başlangıçları takip edilecek. Haftanın en önemli olayları arasında Çarşamba günü açıklanacak FOMC kararları yer alıyor.



İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.