Uluslararası Yatırımcı İşlemleri (Ziraat Yatırım)

Borsa İstanbul tarafından açıklanan uluslararası yatırımcıların Borsa İstanbul'da yapmış olduğu işlem verilerine göre, 2021 yılının Eylül ayında uluslararası yatırımcıların en çok net alış gerçekleştirdiği ilk beş hisse Türk Hava Yolları, Tüpraş, Koç Holding, Petkim ve TOFAŞ olmuştur. Diğer taraftan en çok para çıkışının yaşandığı ilk beş hisse Akbank, Ereğli Demir Çelik, Şişe Cam, İş Bankası (C) ve Kardemir (D) olarak sıralanmaktadır.
Eylül ayında en çok uluslararası yatırımcı girişinin yaşandığı hisse 1.041mn TL ile Türk Hava Yolları olurken, hisse Eylül ayında BİST100'e göre %15,2 daha iyi bir performans sergilemiştir. Eylül ayında para girişi yaşanan ilk on beş hisse içerisinde TOFAŞ, Doğuş Otomotiv ve Biotrend endekse göre sırasıyla %29,5, %26,1 ve %18,7 oranlarında daha iyi bir performans sergilemişlerdir. Diğer taraftan Borusan Yatırım, Turkcell ve Aksa Enerji net para girişlerine rağmen endekse göre %25,2, %2,1 ve %0,7 oranında daha kötü bir performans sergilemiştir.

Eylül ayında en çok uluslararası yatırımcı çıkışının yaşandığı hisse 588mn TL ile Akbank olurken, hisse Eylül ayında BİST100'e göre %5,3 daha kötü bir performans sergilemiştir. Kardemir (D), Ereğli Demir Çelik ve BİM Mağazalar BİST100'e göre %13,2, %7,2 ve %6,9 görece kayıpla uluslararası yatırımcı çıkışı yaşanan ilk 15 hisse arasında en kötü performans sergileyen hisseler arasında yer almıştır. Diğer taraftan, yeni halka arz edilen Arçelik, Vestel Elektronik ve Anadolu Efes net para çıkışlarına rağmen endekse göre %6,4, %4,5 ve %2,1 daha iyi performans kaydetmişlerdir2021 yılının ilk 9 ayında ise en çok uluslararası yatırımcı girişinin yaşandığı hisseler ise sırasıyla Turkcell (1.983mn TL), Şişe Cam (1.115mn TL) ve Türk Hava Yolları (985mn TL) olmuştur. Turkcell, Şişe Cam ve Türk Hava Yolları söz konusu dönemde BİST100'göre %5,2, %20,1 ve %13,5 daha iyi performans sergilemiştir.

Diğer taraftan, 2021 yılının Ocak-Eylül döneminde en çok uluslararası yatırımcı çıkışının yaşandığı hisseler ise sırasıyla Sasa Polyester (1.476mn TL), İş Bankası (1.268mn TL) ve Ford Otosan (1.164mn TL) olmuştur. Sasa Polyester ve Ford Otosan Ocak-Eylül döneminde BİST100'e göre sırasıyla %87 ve %43,7 daha iyi bir performans sergilerken, İş Bankası %19,8 oranında daha kötü bir performans sergilemiştir.

2021'in Eylül ayında toplamda 475mn TL'lik (54,5mn USD) net uluslararası yatırımcı girişi yaşanmıştır. Bankacılık hisselerinde ise Eylül'de 1.167mn TL (138,8mn USD) net çıkış gerçekleşmiştir

2021'nin 9. ayında kaydedilen 475mn TL'lik girişe karşın BIST100 Eylül ayında %4,5 oranında düşüş kaydetmiştir. Bununla birlikte, 2021 yılının ilk 9 ayında toplam 9.780mn TL'lik (1.349mn USD) net çıkış gözlenirken, BİST100 ise aynı dönemde %4,8 oranında gerilemiştir.

Uluslararası yatırımcıların Borsa İstanbul'daki payı 30 Eylül itibariyle %41,9 seviyesindedir. Bir önceki ayın sonunda bu oran %41,7 idi.



Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
POLONYA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ %0.50'YE YÜKSELTTİ (BEKLENTİ: 0.10 %, ÖNCEKİ: 0.10 %)
IMF: UZUN SÜRECEK GİRDİ ARZ SIKINTILARI, GIDA VE KONUT FİYATI BASKILARI. KURUN DEĞER KAYBI, GLOBAL ENFLASYONU DAHA UZUN ZAMAN YÜKSEK TUTACAK
IMF: COVİD-19 SALGINI BOYUNCA ENFLASYON BEKLENTİLERİ ŞİMDİYE KADAR İSTİKRARLIYDI
IMF: MANŞET TÜFE BU SONBAHARDA KÜRESEL OLARAK ZİRVE YAPIP 2022 ORTASINA KADAR PANDEMİ ÖNCESİ SEVİYELERE GERİLEMELİ
AB/MİCHEL: ENERJİ FİYATLARINA İLİŞKİN ORTAK BİR AVRUPA YAKLAŞIMI BULMAK İÇİN SİYASİ ALAN VAR
DANİMARKA, 18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE MODERNA AŞISI YAPMAYI DURDURDU
İSPANYA BAŞBAKANI SANCHEZ: AB KOMİSYONU, İSTEYEN ÜLKELER ADINA DOĞAL GAZ ALABİLİR
İTALYA BAŞBAKANI DRAGHİ: AB KOMİSYONU TÜM AB ÜYELERİ İÇİN ENERJİDE TEK ALICI OLMAYI GÖRÜŞECEK
MACRON: BALKANLAR, AB'YE DOĞRU İLERLİYOR
İSĞANYA BAŞBAKANI SANCHEZ: ORTAK AB GAZ REZERVLERİ, STRATEJİK ÖZERKLİĞİ GARANTİ EDER
MACRON : ERTELEMELERLE KARŞI KARŞIYA KALDIK FAKAT ZİRVENİN DEKLERASYONU, BÖLGE HAKKINDA İYİ MESAJLARLA DOLU
Facebookta Paylaş