Yurt Dışı Piyasalar Strateji Notu (Yatırım Finansman Menkul Değerler)

YURT DIŞI PİYASALAR STRATEJİ NOTU

Bloomberg’de paylaşılan rapora göre, Canalys dünyanın önde gelen bilgisayar şirketlerine ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda 2022 3. çeyreğe ilişkin verilerin geçen senenin aynı dönemine göre kıyaslamasına yer verilirken bilgisayar sevkiyatları üçüncü çeyrekte dünya genelinde düşüş kaydetti. Toplam satışlar ise %18 düştü. Verilere göre, yıldan yıla pozitif büyüme gösteren tek şirket, %1,7'lik artışla Apple oldu. Küresel makroekonomik ve jeopolitik durumun yanı sıra bilişim teknolojileri azalan taleple de karşı karşıya. Lenovo geçen senenin aynı dönemine göre 3.293 daha az teslimat gerçekleştirerek listede en az sevkiyat yapan şirket olarak yer alıyor. Tedarik zinciri sorunları biraz hafiflemiş gibi görünse de, yavaşlayan satışlar birçok üretici için durgun stok seviyelerine yol açıyor. Söz konusu gelişmeler baz alındığında bilişim teknolojileri / bilgisayar pazarında düşüş önümüzdeki süreçte de devam edebilir.

Haftaya başlarken, Biden yönetimi tarafından uzun süredir tartışılan Pekin'in teknolojik ve askeri ilerlemelerini yavaşlatmayı amaçlayan yeni ABD ihracat kontrol önlemleri çip hisseleri başta olmak üzere teknoloji hisselerinde de genele yayılan satıcılı seyri tetikledi. Yeni düzenlemelere göre, ABD şirketleri Çinli çip üreticilerine, 16 nanometrenin altında çipler, 18 nm'nin altında DRAM çipler ve 28 veya daha fazla katmana sahip NAND çipleri gibi nispeten gelişmiş çipler üretebilen ekipman tedarik etmeyi durduracak. ABD’nin Ağustos sonunda kabul ettiği CHIPS yasası, Çin’in öncü olduğu çip sektörüne bağımlılığı azaltmak için yerli şirketlere teşvikleri barındırıyordu. Öte yandan mevcut kısıtlamalar Çin'in çip teknolojilerinin geliştirilmesini daha da çıkmaza sokarken Intel ve NVIDIA gibi şirketlerde etkinlikler artabileceği gibi hali hazırda Çin’de üretim yapan ABD menşeili şirketler için de olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

ABD bilanço sezonu bu hafta cuma günü JPMorgan ve Citigroup başta olmak üzere bankalar öncülüğünde başlıyor. S&P 500’de en büyük ağırlığı olan Apple’ın gelir raporu ise merak konusu. Şirket, 27 Ekim’de açıklanacak olan raporunda son dönemde azalan talep sebebiyle son iPhone modelinde üretim artışı planından vazgeçmişti. Apple'ın 2. çeyrek rakamları Çin'deki karantinalardan olumsuz etkilense de 3. çeyrekte üretim arttı. Ayrıca şirket M1 tabanlı ürünlerde hacmi artırmaya yardımcı olan birçok promosyon geliştirdi. Bir hayli hareketli bir çeyrek geçiren Apple, iPhone lansmanı, üretimini Hindistan’a taşıması gibi radikal kararlarla 3. çeyreği Temmuz başında başladığı 137 $ bandında tamamladı.

  Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
  https://www.yf.com.tr/

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İngiltere Başbakanı Sözcüsü: Hükümet Maliye Bakanı tarafından oluşturulan büyüme önlemlerinde kararlı
İngiltere Başbakanı Sözcüsü: Salı günü duyurulan BOE'nin ek önlemleri geçici varlık alım şemasının düzenli sonlanmasına destek verecek
Rusya/Lavrov: ABD, Putın-Bıden görüşmesi teklif ederse, bunu değerlendiririz
Rusya/Lavrov: (Rusya'nın olası barış görüşmeleri konusundaki tavrı) Herhangi bir öneriyi dinlemeyi istiyoruz, ama bunun ne olduğunu veya bu süreçcn neye ulaşacağını şimdiden söyleyemeyiz
TÜRKİYE'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ EYLÜL AYINDA: 99.12 (AĞUSTOS: 99.31 )
TÜRKİYE'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ DEĞİŞİMİ EYLÜL AYINDA AYLIK -0.20 %
TÜRKİYE'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ DEĞİŞİMİ EYLÜL AYINDA YILLIK -2.77%
OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ EYLÜL AYINDA: 98.56 (AĞUSTOS: 98.77 )
EURO BÖLGESİ'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ EYLÜL AYINDA: 98.32 (AĞUSTOS: 98.60 )
ABD'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ EYLÜL AYINDA: 98.48 (AĞUSTOS: 98.65)
JAPONYA'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ EYLÜL AYINDA: 100.48 (AĞUSTOS: 100.49 )
FRANSA'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ EYLÜL AYINDA: 98.16 (AĞUSTOS: 98.31 )
ALMANYA'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ EYLÜL AYINDA: 98.10 (AĞUSTOS: 98.56 )
İNGİLTERE'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ EYLÜL AYINDA: 95.67 (AĞUSTOS: 95.97 )
Facebookta Paylaş