Bankacılık Aylık Görünüm (Gedik Yatırım)

Sektörün net karı aylık bazda %23 artış gösterdi (yıllık: -%+37): Ocak ayında gelir gider tablosundaki ana tema net faiz gelirindeki düşüş olmuştur (aylık -%28, yıllık (-%5). Düşüş beklentiler dahilinde olup, azalış TÜFE’ye endeksli tahvil gelirlerinden kaynaklanmıştır. Öte yandan, TÜFE’ye endeksli tahvil gelirlerindeki düşüş, azalan faaliyet provizyon giderleri ile telafi edilmiştir. Ocak 2019’da kredi büyümesi aylık 72 bp’lık azalma ile zayıf seyrini sürdürmüş, ancak beklentimiz şubat ve mart sektör rakamları açıklandığında bu kalemde ivme artışı olacağıdır. Sektörün son aylardaki ana faaliyet problemi olan çekirdek makastaki düşüş trendi son bulmuş ve ocak ayını 10 bp’lık yükselişle sonlandırmıştır. Sermaye yeterlilik rasyosu %17.1’te kalırken, daralan kredi portföyü nedeniyle kredi mevduat oranı düşmeye devam ederek %116.1 (aylık 150 bp düşüş) olmuştur. Sektörün özvarlık karlılığı oldukça zayıf kalmaya devam etmiş, ancak 100 bp artarak %9.1’e yükselmiştir.
Kamu bankaları: net kar zayıf kalmaya devam etmiştir. Kamu bankalarının net karı aylık %44 düşüş (yıllık -%48) göstermiştir. Kamu segmentinin çekirdek makasları negatif olmaya devam etmekte, faaliyet gider seviyesi, komisyon gelirleri yeterli yüksek bazda, ancak sektörün genelinden daha zayıf bir trend içindedir. Varlık kalitesi tarafında, takibe dönüşen kredi oranı aylık 10 bp artış kaydetmiştir. Diğer taraftan kredi büyüme trendi sektör geneli ile paralel kalmıştır. Kredi mevduat oranı 184 bp düşüş göstererek %138 ile yüksek kalmaya devam etmiştir.
Özel bankalar: Çekirdek makasta toparlanma sinyalleri. Özel bankaların çekirdek makasları aylık bazda 67 bp artış ile %1.1 seviyesine yükselmiştir. TÜFE’ye endeksli tahvillerin gelirleri düşük katkı sağlarken, net faiz gelirleri aylık %18 düşüş (yıllık : -%1) göstermiştir. Maliyet tabanları ve komisyon gelişimi olumlu görünümünü sürdürürken, kamu bankalarından daha istikrarlıdır. Kredi mevduat oranı (aylık:82 bp düşüş ve yıllık 1.291 bp düşüş) düşüşüne devam ederrek %107 olarak gerçekleşmiştir. Kredi büyüme trendi sektörün kalanı ile paralel iken, takibe dönüşen kredi oranı 20 bp’lık yükselişle %4.6 olmuştur. Özvarlık karlılığı ise aylık 89 bp artış kaydederek %9.1 olarak gerçekleşmiştir.
Sonuç: Genel olarak rakamlar beklenti dahilindedir. Ancak bize yılın geri kalanı için çekirdek makastaki iyileşme işaretlerinin yüksek özvarlık karlılığı gelişimi için önemli olduğunu göstermektedir. Diğer taraftan, şubat ve mart ayı rakamlarında gördüğümüz üzere kredi gelişimi söz konusu olsa da, özel bankalarda olduğu gibi, sektörün her iki segmentinde de kredi büyümesi yavaşlamıştır. Yılbaşından bu yana yeni bir fiyatlama görmüş olsak da, bankacılık hisse fiyatlarının önemli ölçüde yerel para piyasasındaki mevcut eğilimleri önemli ölçüde yansıttığına inanıyoruz. Bankacılık hisseleri PD/DD’lerine (2019T - 0.55x PD/DD) göre ucuz kalmaya devam etse de, daha kapsamlı bir yeniden değerlendirmenin varlık kalitesindeki eğilimlere ve özellikle de Türkiye’nin makro görünümüne ilişkin güven ve görünüme bağlı olacaktır. Vakıfbank 0.40x PD/DD ile en beğendiğimiz sektör hissesi olmaya devam ediyor


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.