Cari İşlemler Dengesi Değerlendirme (İntegral Yatırım Menkul Değerler )

Temmuz'da 1.158 milyon dolar cari fazla olarak gerçekleşirken, piyasanın cari ödemeler dengesine yönelik beklentisi 1.240 milyon dolar fazla civarındaydı. Bu rakamla birlikte 2019 yılında en yüksek cari fazla verdiğimiz ay Temmuz ayı oldu. Böylece Ocak - Temmuz döneminde 1.695 milyon dolar cari açık verdik. Geçen yılın aynı döneminde 33.160 milyon dolar cari açık vermiştik.
Yıllık bazda geçen yıl ayı dönemde 54.5 milyar $ cari açık ile uğraşırken, bu yıl 4.4 milyar $ cari fazla veren bir duruma geldik.
Turizm gelirlerin olumlu katkısı artarak devam ediyor. Yaz aylarının etkisiyle önümüzdeki aylarda da bu katkının daha da fazla gelmesini bekliyoruz. Cari dengedeki düzeltmenin büyük kısmı enerji ve altın dışı ithalattaki sert daralmadan kaynaklanmaya devam ediyor.
Rezervlere güçlü katkı
Temmuz ayında doğrudan yatırımlar 657 milyon $ arttı. Böylelikle Ocak ve Mart ayından sonra doğrudan yatırımlarda en güçlü artış oldu. Portföy yatırımlarına 97 milyon $ ile oldukça sınırlı girişler var. Ancak son üç aydır portföy yatırımlarındaki güçlü çıkışlar dikkate alındığında temmuz ayındaki sınırlı giriş yaşandı. Diğer yatırımlarda ise 634 milyon $ girişler var.
Genel finansman hesabını özetlersek, 657 milyon $'lık doğrudan yatırım girişine, 97 milyon $ portföy girişini ekleyip, 634 milyon $'lık diğer yatırımlar girişini eklediğimizde 1.388 milyon $ giriş dikkat çekiyor. Buna 603milyon $'lık net hata noksanı eklediğimizde yaklaşık 1.991 milyon $'lık bir finansman fazlası oluşmuş görünüyor. Buna cari hesaptan gelen 1.158 milyon $ fazlayı eklediğimizde ulaşılan yaklaşık 3.156 milyar $ döviz fazlasını TCMB rezervlerine eklemişiz. Böylelikle Ocak - Temmuz aylarında rezervlere toplam 3.966 milyon $ giriş oldu.
Finansman kalemine baktığımızda Temmuz ayında cari açığı finanse etmiş aynı zamanda Merkez Bankasının rezervlerine para eklemişiz. Ağustos ayında da bu tablonun devam etmesi beklenebilir. Yaz aylarındaki veri ile yıllık bazda cari fazla rakamı görebileceğimizi ancak son bahardan itibaren şirketlerin borç ödemelerinin de etkisiyle cari verinin yine yıllık bazda negatife dönebileceğini düşüncemizi koruyoruz. Bu sonuçlar uzun zamandan sonra döviz kurlarında cari hesaptan oluşan baskının da bittiğini görüyoruz.



 İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.integralmenkul.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA EKONOMİ BAKANI: TİCARET ANLAŞMAZLIKLARINDAKİ BELİRSİZLİK VE BREXIT SÜRECİ SÜRÜYOR ANCAK GLOBAL EKONOMİ YAVAŞ YAVAŞ ADAPTE OLUYOR
ALMANYA EKONOMİ BAKANI. GİRİŞİMCİLER HALA FIRSAT ARAYIŞINDA
ALMAN EKONOMİ BAKANLIĞI : SANAYİ SEKTÖRÜNDEKİ TOPARLANMA , 3. ÇEYREĞE ZAYIF BİR BAŞLANGIÇTAN SONRA, GÖRÜNÜR DEĞİL
ALMAN EKONOMİ BAKANLIĞI : AYLIK RAPORDA ŞU ANDA DAHA BÜYÜK BİR AŞAĞI YÖNLÜ EKONOMİK DÖNÜŞ YA DA RESESYON TELAFFUZU BEKLENMİYOR FAKAT GÖSTERGELER, EKONOMİK TOPARLANMAYA DA İŞARET ETMİYOR
ALMANYA EKONOMİ BAKANI: EKONOMİ ŞU ANDA YOLUNDA İLERLİYOR, ÖZEL VE KAMU TÜKETİMİ EKONOMİNİN BELİRGİN ÖLÇÜDE GELİŞTİĞİNİ GÖSTERİYOR
İSVEÇ'TE 2. ÇEYREKTE GSYİH ÇEYREKLİK : -0.1% (ÖNCEKİ:% -0.1)
İSVEÇ'TE 2. ÇEYREKTE GSYİH YILLIK: % +1.4 (ÖNCEKİ:%+1.4)
UKRAYNA CUMHURBAŞKANI: TRUMP İLE EYLÜL AYINDA BİRARAYA GELECEĞİZ
Facebookta Paylaş