Çin, dışa açılma ve ortak kazanç konularında ısrarlı

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Ma Zhaoxu, Çin'in dışa açılma ile ortak kazanç konularında ısrar edeceğini belirtti.

Çin'in BM Daimi Delegasyonu ile BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi, BM'nin New York'taki merkezinde dün ortaklaşa çok taraflılık konulu bir seminer düzenledi.

Seminerde konuşma yapan Ma Zhaoxu, şu an dünya ekonomisinin canlanmaya devam ettiğini, ancak temelinin sağlam olmadığını ifade etti.

Ma, tek taraflılık ve ticari korumacılığın güçlenerek, çok taraflı ticaret sistemine ve kurallarına yönelik ciddi tehditler yarattığını belirtti. Ma, bu nedenle küresel ekonomideki istikrarsızlığın ve belirsizliğin arttığını söyledi.

Çinli temsilci, Dünya Ticaret Örgütü çerçevesinde kurulacak açık, şeffaf, öngörülebilir, kapsayıcı ve adil bir çok taraflı ticaret sistemini desteklemenin, küresel ekonomik büyümeyi garanti altına alacağına işaret etti.

Ma, Çin'in her zaman çok taraflılığı aktif şekilde hızlandırdığını ve çok taraflı ticaret sistemi ile kurallarını kararlılıkla savunduğunu dile getirdi.

Ma, Çin'in, 2001 yılında DTÖ'ye üye olmasından bu yana taahhütlerini kapsamlı şekilde yerine getirerek, dışa açılmayı sürekli genişlettiğine dikkat çekti.

Bu yılın Çin'de reform ve dışa açılma politikası başlatılmasının 40. yıldönümü olduğuna işaret eden Ma, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Bo'ao Asya Forumu'nda söylediği gibi, ekonomideki büyümenin geçen 40 yıl boyunca dışa açılma koşullarında kaydedildiğini vurguladı.

Ma, ekonomideki kaliteli ve şeffaf büyümenin gelecek yıllarda da daha açık şartlarda gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Çin'in dışa açılmayı genişletmek üzere bazı önemli tedbirler alacağına vurgu yapan Ma, söz konusu tedbirleri şöyle açıkladı:

-Piyasaya giriş izninin büyük ölçüde genişletilmesi;

-Daha çekici bir yatırım ortamı yaratılması;

-Fikri mülkiyet haklarına yönelik korumanın güçlendirilmesi;

-İthalatın genişletilmesi.

Ma, Çin'in çeşitli taraflarla birlikte, dışa açılma ve ortak kazanç ilkelerinde ısrar ederek, çok taraflılığı desteklemeeye devam edeceğinin altını çizdi.

Ma Zhaoxu ayrıca, çok taraflı ticaret sistemi ile kurallarını savunmaya ve insanlığın kader ortaklığını inşa etme hedefine doğru ilerlemeye hazır olduklarını yineledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile BM'nin verilerine göre, 2008'de yaşanan küresel finans krizinden bu yana, Çin'in dünya ekonomisinin büyümesine yönelik ortalama yıllık katkı oranı yüzde 30'u aştı ve bu oran 2017'de yaklaşık yüzde 34'e yükseldi.

Çin ekonomisinin dünya ekonomisindeki payı ise yüzde 15'e ulaştı. Çin'in gelecek 5 yıl içinde, 8 trilyon dolarlık ürün ithal etmesi ve 600 milyar dolarlık yabancı sermaye çekmesi bekleniyor. Ayrıca, yurt dışı yatırım tutarının 750 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

- CRI-



Facebookta Paylaş