EURUSD Paritesinin Türkiye Ekonomisi ve Yatırım Araçları Üzerindeki Etkisi (Alan Yatırım)

Türkiye dış ticaretinde ithalatın ağırlıklı olarak Dolar, ihracatın ise Avrupa'ya ağırlıklı olarak Euro cinsinden olması nedeniyle EURUSD paritesindeki büyük çaplı trend değişiklikleri dış ticaret kanalı üzerinden ekonomik büyüme üzerinde direkt etkisi bulunmaktadır. TÜİK verilerine baktığımızda, 2017 yılında toplam ihracatın %47'si Euro ve %40'ı Dolar cinsinden, toplam ithalatın ise %32'si Euro ve %58'i Dolar cinsinden gerçekleşmiştir. Türkiye 2017 yılı toplam ihracat hacmi 157 milyar Dolar, toplam ithalat hacmi ise 234 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir.

İhracat ve ithalat verileri üzerinden yaptığımız analize göre, son 15 yıllık dönemde, EURUSD paritesindeki anlamlı yükseliş, Türkiye'de ihracatın artmasına destek olmuştur. İhracattaki bu artışın doğal bir sonucu olarak artan üretim talebi, ithalatın da artmasını beraberinde getirmiştir. Aynı zamanda EURUSD'deki artış, Türkiye genelinde, tüketici güveni ve risk iştahını pozitif etkileyerek iç tüketimi arttırmaktadır. Bu durum, ithalat artışının da diğer bir sebebidir. Analizimize göre, EURUSD paritesindeki %10'luk artış, 6 ay gecikmeli olarak ihracatta %5.5'lik, ithalatta ise %7'lik bir artışa neden olduğu görülmüştür. Bu paralelde, dış ticaret açığında ise %10, cari açık üzerinde de %4'lük bir artışa neden olmuştur.




 Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.,
 http://www.alanyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı vverilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş