Forex bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Bugün, Global Öncü PMI Rakamları, ECB Tutanakları ve Jackson Hole Sempozyumu Ön Planda…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Güney Afrika’da açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verisi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,0 artış gösterdi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari yaptığı değerlendirmede, küresel ekonomi büyüme hızında ivme kaybı olduğunu ve ABD’de işletme yatırımlarının zayıfladığını ifade ederken, Fed’in sözel yönlendirme kullanması gerektiğini belirtti. ABD’de açıklanan Mevcut Ev Satışları verisi Temmuz ayında piyasa beklentisine paralel yüzde 2,5 artış ile 5,42 milyon oldu. Fed’in 30-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanaklar yayımladı. Tutanaklarda Fed politika yapıcılarının birçoğunun, enflasyon görünümünde yaşanan zayıf seyir ve ticaret savaşlarına dair devam eden belirsizliklerin şirket yatırımlarını üzerinde baskıyı artırabileceği riskine karşı faiz indirim kararını desteklediği görülürken, notların detaylarında politika yapıcılarının birçoğunun yapılan faiz indiriminin para politikasında bir gevşeme döngüsünden farklı olarak politikanın tekrar ayarlaması yada bir sigorta olarak gördükleri belirtiliyor. ABD Borsaları günü yükseliş ile tamamladı.

Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TCMB tarafından yayımlanan Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri Gelişmeleri Haziran 2019 verilerine göre, Haziran sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2018 yıl sonuna göre yüzde 5,0 oranında artışla 122,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. İlgili dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 0,1 oranında azalarak 57,1 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 10,0 oranında artarak 59,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. TCMB tarafından yayımlanan Konut Fiyat Endeksi Haziran 2019 verilerine göre, Konut fiyat endeksi verisi 2019 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,74 ve bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 1,72 düzeyinde artış gösterirken, reel olarak ise yüzde 12,10 düzeyinde azalış göstermiştir. Kurun fiyatlamalarda dün, 5,7039-5,7383 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü 5,7094 seviyeleri civarında günü tamamladığı görülüyor.
BİST-100 Endeksi günü yüzde 0,53 düşüş ile 95.522 puandan günü tamamladı. Toplam işlem hacmi 6,6 milyar TL olarak gerçekleşti.


USDTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde, sakin veri akışı ile birlikte global piyasalarda dolarda yaşanan dalgalı seyir sonrasında kur fiyatlamalarında 5,7039 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, Yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan kısmi değer kayıpları TL’de toparlanmaları desteklediği izleniyor. FED’in 30-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanakları yayımlandı.
Tutanaklarda, Temmuz ayında yapılan faiz indiriminin, enflasyon verisinde zayıf görünümün devam etmesi ve ticaret savaşlarında yaşanan belirsizliklerin şirket yatırımlarında azalışlara neden olabileceğine dair artan endişeler ile birlikte teknik bir ayarlama yada sigorta olduğu vurgulandı. Notların, Fed’in faiz patikasına yönelik yaklaşımı açısından ilerleyen döneme dair net bir sinyal üretmediği görülüyor.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun psikolojik seviyesi olan 5,7000 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 5,8000, 5,8400 ve 5,8700 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise kısa vadede 5,6500, 5,6200 ve 5,5800 destek seviyeleri izlenebilir.

EURTRY

Dün, Yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan kısmi değer kayıplarının TL fiyatlamalarına olumlu yansımaları görülürken çaprazın fiyatlamalarda 6,3325 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü.
Gün içerisinde, İtalya ve İngiltere’de devam eden siyasi risklerin Euro fiyatlamaları üzerinde kısmi baskı oluşturmaya devam ettiği görülürken, TL’de yaşanan değer kazanımı sonrasında çaprazın gün sonunda üç günlük kazanç serisine ara verdiği izleniyor.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın psikolojik seviyesi olan 6,3200 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,4000, 6,4360 ve 6,4500 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,2740, 6,2500 ve 6,2200 destek seviyeleri izlenebilir.


EURUSD

İtalya’da yaşanan siyasi risklere yönelik artan endişeler Euro fiyatlamalarını kısmen baskılarken paritenin fiyatlamalarda 1,1079 seviyeleri civarına kadar gerilediğini gördük. Gün içerisinde, sakin veri akışı ile birlikte Fed’in 30-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanaklar takip edildi. Temmuz ayında yapılan faiz indiriminin, enflasyon verisinde zayıf görünümün devam etmesi ve ticaret savaşlarında yaşanan belirsizliklerin şirket yatırımlarında azalışlara neden olabileceğine dair artan endişeler ile birlikte teknik bir ayarlama yada sigorta olduğu vurgulandı. Notların, Fed’in faiz patikasına yönelik yaklaşımı açısından ilerleyen döneme dair net bir sinyal üretmediği görülüyor.

Bugün, Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak öncü İmalat PMI rakamları takip edilecek. Ayrıca, ECB Toplantı Tutanakları ve ABD’de başlayacak olan Jackson Hole sempozyumu global piyasaların odağında olmaya devam ediyor.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1100 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1150 1,1185 ve 1,1200 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1050, 1,1020 ve 1,1000 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde, global piyasalarda risk iştahında yaşanan toparlanma eğilimi ile birlikte ons altının 1496 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan değer kazanımı kıymetli metal fiyatlamaları üzerinde baskıyı artırırken dolar endeksinde yaşanan zayıf seyir sarı metalde geri çekilmeleri bir miktar sınırladığı izleniyor. FOMC toplantı tutanakları yayımlandı. Tutanaklarda, Temmuz ayında yapılan faiz indiriminin, enflasyon verisinde zayıf görünümün devam etmesi ve ticaret savaşlarında yaşanan belirsizliklerin şirket yatırımlarında azalışlara neden olabileceğine dair artan endişeler ile birlikte teknik bir ayarlama yada sigorta olduğu vurgulandı. Notların, Fed’in faiz patikasına yönelik yaklaşımı açısından ilerleyen döneme dair net bir sinyal üretmediği görülüyor.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1500 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1512, 1517 ve 1520 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1492, 1488 ve 1485 destek seviyeleri izlenebilir.


GBPUSD

Dün, İngiltere’de fiyatlamaları etkileyecek herhangi bir veri akışı bulunmazken, Brexit sürecine yönelik gelişmeler ve haber akışları Sterlin fiyatlamaları üzerinde kısmi baskı oluşturmaya devam ettiği izleniyor. Özellikle, İngiltere Hükümeti’nin anlaşmasız Brexit’in gündeme gelmesi halinde AB vatandaşlarının 31 Ekim tarihinden sonra İngiltere’de çalışma hakkını sonlandıracağını açıklaması Hizmet sektörü istihdamı açısından endişeleri artırdığı izleniyor. Fed’in 30-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda, Temmuz ayında yapılan faiz indiriminin, enflasyon verisinde zayıf görünümün devam etmesi ve ticaret savaşlarında yaşanan belirsizliklerin şirket yatırımlarında azalışlara neden olabileceğine dair artan endişeler ile birlikte teknik bir ayarlama yada sigorta olduğu vurgulandı. Notların, Fed’in faiz patikasına yönelik yaklaşımı açısından ilerleyen döneme dair net bir sinyal üretmediği görülüyor.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,2150 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,2190, 1,2240 ve 1,2270 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2100, 1,2080 ve 1,2050 destek seviyeleri izlenebilir

USDJPY

Haftanın üçüncü işlem gününde, global piyasalarda sakin veri akışı takip edilirken risk iştahında yaşanan kısmi toparlanma eğilimi ile birlikte Yen’de yaşanan değer kayıpları sonrasında paritenin fiyatlamalarda 106,64 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Fed’in 30-31 Temmuz 2019 tarihleri arasında gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda, Temmuz ayında yapılan faiz indiriminin, enflasyon verisinde zayıf görünümün devam etmesi ve ticaret savaşlarında yaşanan belirsizliklerin şirket yatırımlarında azalışlara neden olabileceğine dair artan endişeler ile birlikte teknik bir ayarlama yada sigorta olduğu vurgulandı. Tutanakların, Fed’in faiz patikasına yönelik yaklaşımı açısından ilerleyen döneme dair net bir sinyal üretmediği görülüyor.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin psikolojik seviyesi olan 106,50 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 107,00, 107,30 ve 107,50 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 106,00, 105,80 ve 105,50 destek seviyeleri izlenebilir.


HAM PETROL

Dün Ham petrolün fiyatlamalarda, 55,49-57,13 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, global piyasalarda risk iştahının seyri ham petrol fiyatlamaları üzerinde etkili olmaya devam ederken, ABD’de Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları verisinde 2,700 milyon varil azalışın yaşandığı görüldü. EIA tarafından açıklanan verilere göre, ülkede petrol üretimi geçen hafta bir önceki haftaya göre günlük ortalama değişim göstermedi ve 12,300 milyon varil olarak yüksek seyrini korudu.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 56,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 56,70, 57,00 ve 57,40 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 55,00, 54,50 ve 54,00 destek seviyeleri izlenebilir.


XAGUSD

Dün, Gümüşün fiyatlamalarda 16,98-17,19 $ bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, global piyasalarda risk iştahında seyri ve dolarda yaşanan kısmi değer kazanımları gümüş fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı izlenirken, gümüşün günü 17,11 $ seviyeleri civarında tamamladığı görüldü.

Bugün, ABD’de açıklanacak olan öncü İmalat PMI verisi takip edilecek. Ayrıca, ABD’de bugün başlaması planlanan Jackson Hole sempozyumu ve açıklamalar fiyatlamalar açısından etkili olabilir.
Teknik olarak incelediğimizde, gümüşün psikolojik seviyesi olan 17,00 $ seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, 17,40, 17,70 ve 17,90 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 16,50, 16,20 ve 16,00 destek seviyeleri izlenebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.