Forex Yorumu (İnfo Yatırım)

EURUSD
Piyasalar dün Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat)'nin yayınladığı bütçe açığı verilerini takip etti. Açıklanan veriye göre Avrupa Birliği'nde 2019 yılının ilk çeyreğinde %0.8 olan bütçe açığının GSYH'ye oranı ikinci çeyrekte %0.9 oranında çıktı. Euro bölgesine baktığımızda ise bütçe açığının GSYH'ye oranı, 2019 yılının ilk çeyreğinde %0.6 oranından %0.7 oranına çıktı. Diğer yandan gözler yarın yapılacak olan Avrupa Merkez Bankası toplantısında olacak. Piyasalar bu toplantı sonrasından bankanın faiz oranlarında değişikliğe gidip gitmeyeceği ve önümüzdeki günlerde neler planladığının ipuçlarını arayacak. Karar Perşembe günü TSİ 14:45'te açıklanacak. Karar ardından TSİ 15:30'da ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı bir basın toplantısı düzenleyecek. Bu gelişmeler Euro varlıklarında volatilitenin oldukça artmasına neden olacaktır. Ek olarak İngiltere kanadında Brexit konusu halen belirsiz kalmaya devam ediyor. Ve bu belirsizlik hem sterline hem de Ero üzerinde baskı oluşturuyor. Bu konuda gelen haber akışları da yakından izlenecek. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.11556 - 1.11831 - 1.12493 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.11159 - 1.10708 - 1.10229 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY
Piyasalar dün Soçi'de gerçekleşen Erdoğan ve Putin görüşmesine odaklanmıştı. Öğleden sonra başlayan toplantı yaklaşık 7 saat sürdü. Bu uzun toplantı sonrası iki ülke liderleri ortak basın toplantısı düzenledi ve Suriye konusunda mutabakata varıldı. Açıklamalarda; Tel Rıfat ve Münbiç'te tüm YPG'li teröristlerin silahları ile beraber bölgeden çıkarılacağı, 150 saatlik süre içinde teröristlerin 30 kilometrenin dışına çıkarılacağı ve bu süre bittiğinde Türkiye ile Rusya'nın 10 kilometrelik derinlikte ortak devriyelere başlayacağı belirtildi. Bu gelişmeler TL üzerindeki baskıları bir miktar azalttı. Küresel gelişmeler yakından izlenirken ekonomik verilerde yakından takip ediliyor. Dün Amerika'dan gelen ikinci el konut satışları Eylül ayında %2.2 düşüş ile 5.38 milyon olarak gerçekleşti. Gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan tüketici güveni verisi takip edilecek. Bununla birlikte yarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz oranı kararı merakla bekleniyor. Karar ile birlikte TL varlıklarında volatilite artacaktır. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.82302 - 5.86283 - 5.90086 seviyeleri direnç noktaları olarak; 5.76110 - 5.70043 - 5.64981 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın
Altın fiyatlarında gündem son günlerde yaşanan ticaret müzakereleri konusunda yaşanan gelişmeler. Hafta başında ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da açıklamalarda bulundu ve ticaret anlaşmasının birinci aşaması konusunda ilerleme yaşandığını ve önümüzdeki ay Şili'de gerçekleşecek görüşmelerde bir anlaşma imzalanabileceğini belirtti. Ek olarak Çin'in söz verdiği gibi ABD'den tarım ürünü almaya başladığını ve bunun daha fazla olması gerektiğini belirtti. Yaşanan bu gelişmeler ile birlikte altın fiyatlarında güvenli liman talepleri azalıyor. Diğer yandan Brexit konusunda halen süren 'belirsizlik' fiyatların dengelenmesine neden oluyor. Küresel gelişmeler takip edilirken, ay sonunda Fed'in gerçekleştireceği toplantı ise önemli konuların başında geliyor. Fed bu toplantı sonrası faiz indirim yoluna gidebilir ve dolarda küresel bazda volatilite artabilir. Gün içerisinde ekonomik veri bakımından cılız bir seyir izlenecek. XAUUSD'yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1493.43 - 1500.02 - 1503.97 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1486.91 - 1481.62 - 1476.43 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Petrol
Küresel piyasalarda Amerika ile Çin arasında ticaret savaşlarına yönelik iyimser beklentiler fiyatlar üzerindeki baskıyı azaltıyor. ABD Başkanı Trump'ın ticaret anlaşmasında birinci aşama konusunda ilerleme kaydedildiğini aktarması küresel petrol talebi yönündeki iyimserliği de artırdı. Talep dengesindeki baskıların azalması ile birlikte petrol fiyatlarında toparlanma hareketleri gerçekleşti. Diğer yandan dün Rusya Enerji Bakanı Novak'ın açıklamaları takip edildi. Novak; mevcut petrol fiyatları ile Amerika'da petrol üretiminin geçen yılki seviyede armayacağını, Amerika'da petrol üretiminde yavaşlamanın bir trend olduğunu belirtti. Bu açıklamalarda Amerika'da petrol arzına yönelik bir miktar soru işaretleri oluşturdu. Tüm bunlar ışığında gün içerisinde TSİ 17:30'da Amerika'dan gelecek olan ham petrol stokları verisi yakından takip edilecek. Stokların beklentilerin altında artması fiyatlarda yukarı yönlü hareketlenmeleri destekleyebilir. Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 59.73 - 60.11 - 60.74 seviyeleri direnç noktaları olarak; 58.61 - 58.12 - 57.45 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

NATGAS
Natgas fiyatları hafta başında aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirerek dikkatleri üzerine çekmişti. Bu hareketlenmeler ile 2.21 seviyelerini gören natgas buralardan toparlanma eğilimleri gösterdi ve ardından dalgalı bir seyir izledi. Küresel bazda yaşanan gelişmeler fiyatlamalar üzerinde büyük etki ediyor. Amerika ile Çin arasında ticaret savaşlarında Trump birinci etap anlaşmanın önümüzdeki ay Şili'deki görüşmelerde gerçekleşmesini beklediğini açıklamıştı. Gerilimlerin azalması fiyatlara olumlu yansıyabilir. Bu sebeple bu konu hakkında gelecek olan haber akışları yakından takip ediliyor. Diğer yandan Amerika kanadından gelen stoklar yakından izleniyor. Natgas grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 2.309 - 2.354 - 2.397 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 2.264 - 2.228 - 2.187 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım FX Araştırma

 www.infoyatirim.com

 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.