Gümüş Fiyatları Global Ticaret Savaşından Nasıl Etkilenecek? (Alan Yatırım)

Gümüş Fiyatları Global Ticaret Savaşından Nasıl Etkilenecek?

Gümüş madenciliği, bundan 5.000 yıl önce Anadolu topraklarında başladı. Eski çağlarda; mücevherat, madeni para ve dekoratif eşya olarak kullanılan bu değerli metal günümüzde teknolojiden, sanayiye; yatırımdan bilime farklı alanlarda kullanılmaktadır. Gümüşe olan talebin yaklaşık %50’si endüstriyel, geriye kalan kısmı ise madeni para, mücevherat gibi değerli metal kaynaklıdır.
Gümüş üretiminde Meksika, Peru, Çin, Şili, Rusya ve Avustralya başı çekmektedir. 2018 yılında global bazda 1.4 Milyar Ons gümüş üretimi gerçekleşmiş olup 2018 yılındaki gümüş arzı bir önceki yıla göre %2 azalırken, gümüş talebi bir önceki yıla göre %4 artış göstermiştir. Gümüş fiyatları ise; 2017 yılındaki %3.8 değer kazancının ardından, 2018 yılında ABD Çin arasındaki ticaret savaşının kızışmasıyla birlikte %8.3 değer kaybetmiştir. Gümüş fiyatları jeopolitik gelişmelere karşı oldukça hassastır.


Altın günümüzde en fazla işlem gören değerli metal olma özelliğini korurken hemen arkasından gümüş gelmektedir. Altın ve gümüş arasındaki yüksek korelasyondan dolayı, altın fiyatlarını etkileyen her faktör aynı zamanda gümüş fiyatlarını da etkilemektedir. Merkez Bankaları da gümüşü altına alternatif olarak kullanabilmektedir. Altına olan ikamesinden dolayı güvenli liman yatırım enstrümanları arasında yer almaktadır. Dünyadaki en fazla gümüş talep eden ülke ABD'dir. ABD ekonomisindeki gelişmeler gümüş fiyatlarını da doğrudan etkilemektedir. Güçlenen dolarla birlikte genellikle emtia ve değerli metal fiyatları düşmektedir. Aralarında ters korelasyon olduğunu söyleyebiliriz.

Gümüş Fiyatları Önümüzdeki Süreçte Nasıl Bir Seyir İzleyecek?
Gümüş fiyatlarını etkileyen bir çok parametre var ama aralarında en etkili olanlar; arz-talep dengesi, makroekonomik gelişmeler ve doların değeridir. Arz-talep dengesi perspektifinden incelediğimizde gümüş talebi, gümüş arzının bir miktar üzerinde gözüküyor. Talebin arza göre daha fazla olması gümüş fiyatlarıını dengede tutan en önemli faktörlerden birisidir diyebiliriz. ABD dolarının son iki sene içerisinde değer kazanması da gümüş fiyatlarını aşağı çeken nedenlerinden başında geliyor. Dolar güçlendikçe gümüş fiyatları da düşüyor. Gümüş fiyatları üzerinde bir diğer belirleyici faktör küresel ticaret hacmindeki daralma beklentileri. Ticaret savaşları sürecinde altın ve gümüş gibi güvenli liman değerli metallerin fiyatı küresel ticaret hacmindeki daralma beklentileriyle desteklendi

Gelecek dönemde gümüş fiyatları üzerinde en belirleyici faktör global büyüme endişeleri ve doların değerlenme süreci olacaktır. Her ne kadar olası ABD-Çin ticaret anlaşması global büyüme beklentileri açısından olumlu olsa da, dünya büyüme eğilimindeki yavaşlamanın ve dolar endeksindeki güçlenmenin devam etmesini beklemekteyiz. Gümüşün fiyat karakteristiğinin %50'sinin endüstriyel metal olması nedeniyle, global büyümeye bağlı olması diğer yandan değerli metal olması nedeniyle dolardaki güçlenmeye bağlı olarak uzunn vadede düşüş eğiliminin devam etmesini beklemekteyiz
 Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.,
 http://www.alanyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş