Günlük Bülten (Işık FX)

FED/FOMC Yetkililerinin Açıklamaları Önemli!
Dün, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin 2018 ve 2019 yılı büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ederken, Suriye ekseninde artan jeopolitik riskler ve G.Afrika'da açıklanan GSYİH verisi sonrası ülkenin resesyona girdiğinin anlaşılması ile ZAR(Güney Afrika Randı) 'da görülen negatif fiyatlamalar neticesinde TL kurlarında da satıcılı fiyatlamalar devam etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası önceki gün açıklanan enflasyon rakamlarına dair fiyatlama detaylarını açıklarken, Banka tarafından dün duyurusu yapılan diğer önemli datalardan; TÜFE bazlı Reel Efektif Döviz Kuru sert düşüşle 75.86'dan 64.82'ye geriledi. Yurt dışı tarafta önemli ekonomik veri olarak ABD'den ISM İmalat PMI'ı takip edildi ve datanın 14 yılın en yüksek seviyesinde gelmesi ekonominin iyi yolda olduğu ve FED'in faiz artırımlarının devam edeceği yönünde karşılık buldu. Keza, dün konuşan St.Louis FED Başkanı James Bullard: "Faiz seviyesinde nerede olmamız gerekiyorsa ordayız" derken, meslektaşlarının çoğunun Eylül ayında faiz artışına sıcak baktığını ve Trump'ın FED politikaları üzerinde çok fazla etkili olmayacağını vurguladı. Dün, İngiltere'de BOE üyelerinin açıklamaları takip edilirken, Başkan Mark Carney: Brexit konusunda sağlanabilecek bir anlaşmanın Sterlin'de hızlı bir toparlanmayı beraberinde getireceğini, aksi takdirde zayıflığın devam edebileceğini vurguladı. BOE üyelerinden Silvana Tenreyro yaptığı açıklamalarda: BOE'nin, enflasyonu hedefin üzerinde görmesine rağmen halen aşağı yönlü riskler olduğunu belirtirken, global talebin geçen yıla göre İngiltere ekonomisine yapacağı desteğin daha düşük olacağı uyarısında bulundu. Euro Bölgesi'nde İtalya ve İspanya gibi sorunlu ülkelerin durumları, Brexit meselesi ve ABD ile yeniden girişilebilecek ticaret savaşları konuları gündemdeki sıcaklığını korudu. Çin'de ise ABD ile devam eden ticaret savaşları sonrası ekonomide görülmeye başlanan zayıflığın bertaraf edilmesi için başta Afrrika olmak üzere yeni pazarlara açılmaya yönelik girişimler önemini koruyor. Dün, Petrol ve Doğalgaz ürünlerinde ise ABD'nin Güney Bölgesi'nde başlayan tropikal Gordon Kasırgası'nın neden olması beklenen arz kesintileri kaynaklı fiyatlamalar mevcuttu. Bugün, yurt içi tarafta; 13 Eylül'de yapılacak olan TCMB/PPK toplantısına dair beklentiler başta olmak üzere hükümet yetkilileri ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar önemli olacak. Ayrıca, sistematik risk unsurlarının durumu da dikkatle takip edilmeli. Yurt dışı tarafta ise; Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması, gelişmekte olan ülkelerin durumu gibi küresel gelişmeler yine önemli olacakken, Euro Bölgesi ve İngiltere başta olmak üzere lokal gelişmeler de göz ucuyla takip edilecek. Ekonomik veri olarak ise; Hizmet ve Bileşik PMI datalarını izleyeceğiz. Başkaca ekonomik verilerin de açıklanacağı günde; başta FED olmak üzere majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar da oynaklığa neden olabilir.
EURUSD
DDün, ABD'den takip ettiğimiz ISM İmalat PMI'ı son 14 yılın en iyi verisi olarak kayıtlara geçerken parite tarafında da satış yönlü hareketler ağırlık kazandı. Ayrıca devam eden ticaret savaşları, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde yaşanan sorunlar gibi birçok küresel ve lokal gelişmeler de Dolar varlıkları üzerinde güvenli liman algısına neden oldu. Diğer taraftan FED'in sıkılaştırma politikalarına dair gelişmeler de izleniyor. Özellikle bu konuya dair önemli açıklamalarda bulunan St. Louis FED Başkanı James Bullard: "Faiz seviyesinde nerede olmamız gerekiyorsa ordayız" derken, FED üyelerinin çoğunun Eylül ayında faiz artışına sıcak baktığını belirtmesi dikkat çekiciydi. Euro tarafında ise ekonomik olarak sorunlu ülkelerin başında gelen İtalya'nın durumuna ilişkin gelişmeler ve Brexit konusunun olası bulaşıcılık etkisi takip edildi. Bugün ekonomik takvimde; iki bölgeden gelecek verilerin yanı sıra FED ve ECB yetkililerinden gelecek açıklamalar da kritik olacak. Ayrıcaa ticaret savaşları gibi önemli haber akışları da takibimizde olmaya devam edecek. Teknik olarak bakıldığında; geçen ayın son haftasında oluşan düşen kanal içerisinde fiyatlamalar devam ediyor. Dün, 1.1530 destek seviyesinin test edilmesi sonrası şuan için 1.1580 destek noktası üzerinde fiyatlama görmekteyiz. Bugün yeniden görülebilecek USD lehine işlemlerde yine 1.1530 destek noktası kritik olacaktır. Buranın kırılması halinde paritede satıcılı işlemler derinlik kazanabilir. 1.1580 üzeri kalıcılıkta görülebilecek alım ağrılıklı işlemlerde ise izlenebilecek direnç seviyelerimiz 1.1610, 1.1630 ve 1.1655'de bulunmakta.
USDTRY
Dün, kurda yukarı yönlü hareketlerin devam ettiğini gördük. Gelişmekte olan ülkelere yönelik risk artışları Güney Afrika'nın resesyona girmesi ile yeniden tartışılırken, Türkiye'nin CDS priminin 586 seviyesini geçtiği görüldü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Türkiye'nin 2018 ve 2019 yıllarına dair büyüme öngörülerini aşağı yönlü revize etmesi vee Suriye ekseninde yeniden artış gösteren jeopolitik riskler de kurdaki fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Bugün, yurt içi tarafta yine; hükümet ve TCMB tarafından, 13 Eylül'deki PPK toplantısına yönelik gelebilecek sinyaller önemli olacak. Ayrıca; bir süredir sakinleşme gösteren ABD ve Türkiye arasındaki gerilim, tahvil ve CDS fiyatlamaları, diğer gelişen ekonomilerin durumu ve TCMB, BBDK ve SPK gibi önemli kurumların ekstra açıklamalarını da takip edeceğiz. ABD tarafında FOMC yetkililerinin açıklamaları önemli olacakken, küresel gelişmeler kaynaklı Dolar Endeksi'nde oluşacak fiyatlamalar da kur tarafında etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 6.65 seviyesi üzerindeki kurda, yukarı yönlü hareketlerde 6.7030 ve 6.7450 direnç seviyeleri takip edilebilir. Özellikle 6.7450 seviyesi önemli olup, buranın üzerindeki kapanışlarda alım ağırlıklı işlemler ivme kazanabilir. Kurda bugün yaşanabilecek geri çekilmelerde ise ilk önemli destek seviyemiz 6.6030 olup, buranın altında kalıcılıkta izlenebilecek destek noktaları da 6.5330, 6.4750 ve 6.4100'de bulunmakta.
GBPUSD
İngiltere tarafında üst üste kötü gelen PMI rakamları Sterlin varlıkları üzerinde satış yönlü hareketlere neden oldu. Diğer tarafından Brexit konusundaki süregelen belirsizlikler de paritedeki geri çekilmeleri destekledi. Özellikle son günlerde Başbakan Theresa May'in, Chequers planını uygulamaya sokmak istemesi hem ülke içerisinde hem de AB tarafında eleştirilere neden olurken, dün İngiltere Merkez Bankası (BOE) üst düzey yetkililerinden önemli açıklamalar takip edildi. BOE Başkanı Mark Carney: Brexit'te bir anlaşma sağlanması durumunda Sterlindeki kötü gidişin değişeceğini aksi takdirde baskılanmaya devam edeceğini belirtti. Carney'in ayrıca: anlaşmasız bir Brexit'in, reel gelir sıkışıklığına neden olabileceğine ilişkin sözleri dikkat çekti. BOE/MPC (Mali Politika Komitesi) üyesi Andy Haldane da Brexit'te anlaşmazlık yaşanması durumunda Sterlin'in baskılanabileceğini belirtti. Dolar tarafı isse küresel gerginlikler ve lokal gelişmelerden destek bulmaya devam ederken; dün, ABD Kaynak Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından açıklanan İmalat PMI'ı; 14 yıl sonra gelen en iyi veri olarak kayıtlara geçti. Bugünkü ekonomik takvime bakacak olursak İngiltere'den Hizmet PMI'ı, ABD'de ise Ticaret Dengesi açıklanacak. Ayrıca Brexit ve ticaret savaşları gibi önemli haber akışlarının yanı sıra FED yetkililerin açıklamaları takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda; uzun vadeli görünümde takip ettiğimiz yükselen kanalın alt bandına yakın fiyatlamalar devam etmekte. Şuan için 1.2860 direnç noktasının hemen altında fiyatlanan paritede, buranın altında kalıcılık halinde; oluşabilecek satış yönlü hareketlerin devamında 1.2830, 1.2810, 1.2770 ve 1.2755 destek noktaları takip edilebilir. 1.2860 seviyesinin üzerine kalıcılıkla çıkılması halinde görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 1.2885, 1.2915 ve 1.2940 dirençleri ilk etapta izlenebilir.
BRENT PETROL
Avrupa Ülkeleri, ABD'nin uygulayacağı İrann'a yönelik yaptırımları atlatmanın yollarını araştırırken, ABD operasyonları olmayan küçük ve orta ölçekli işletmeler ile Tahran yönetimine destek olmayı düşünmekte. İran Genel Sekreterliği'nden gelen açıklamada ise: AB'nin, nükleer anlaşmayı canlı tutmak için uyguladığı adımları 4 Kasım tarihine kadar sonuçlandırması gerektiği, aksi halde İran'ın; nükleer anlaşmayı sonlandırabileceği bilgisine yer verilmesi kritikti. Öte yandan Venezüella'da görülen ekonomik kriz ve üretimde yaşanan aksaklıklar Petrol arzını 1940'lardan beri en düşük seviyesine çekmekte. Ağustos ayında toplam ihracat %8.8 düşerken günlük 1 Milyon 186 Bin varil seviyesine geriledi. Genel olarak bakıldığında emtia fiyatlamalarında dün; ABD'de yaşanan tropik fırtına volatil hareketlere neden oldu. Özellikle Meksika Körfezinde %9'luk bir üretim kaybının yaşanabileceği haberleri yukarı yönlü hareketlere neden olurken, kasırganın yönünü değiştirmesi ve yükselen ABD Doları endeksi emtiada satıcılı seyri beraberinde getirdi. Bugün ise Pazartesi günü ABD'deki resmi tatil nedeniyle bir gün kaydırılan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Ham Petrol Stokları verisini takip edeceğiz. Ayrıca, başta İran nükleer anlaşması olmak üzere önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar da emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyelerin dün test edilmesi sonrası geri çekilen emtiada, geçtiğimiz ay ortalarından başlayan kısa vadeli yükselen kanalın alt bandına yakın fiyatlama görülmekte. Şuan için 77.90 seviyesi civarında fiyatlanana emtiada, bugün görülebilecek satıcılı seyirde; 77.60, 77.35 ve 77.15 destek noktaları takip edilebilir. 77.90 seviyesinin üzerinde yeniden görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise izlenebilecek direnç seviyeleri 78.25, 78.50 ve 78.95'de bulunmakta.
ONS ALTIN
Geçtiğimiz hafta ABD ile Kanada arasında anlaşma sağlanamaması nedeniyle NAFTA (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması)'nın durumu halen belirsizliğini korurrken, Kanada Başbakanı Justin Trudeau dün yaptığı açıklamada: bugün ABD ile gerçekleştirilecek görüşmelerde ödün vermeyeceklerini söyledi. Kanadalılar için kötü bir anlaşmanın asla imzalanmayacağını da sözlerine eklerken, Trudeau'nun bu sözleri ticaret gerginliklerinin devam edeceğine yönelik beklenti oluşturdu. ABD'de ise üretim faaliyetleri Ağustos ayında 14 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken; gün içi gelen ISM İmalat PMI'ındaki beklenti üzeri yükseliş Dolar varlıklarını güçlendirdi ve buna karşın Ons Altın'da ise hareketlerin satıcılı olmasına neden oldu. Yükselen ticaret gerginliklerinin yanı sıra; gelen olumlu ABD verileri ile FED'in faiz artışlarının devam edeceği algısıyla Tahvil faizlerindeki sıçrayış da, dünkü satıcılı seyri destekler nitelikteydi. Altın gibi ticareti Dolar üzerinden yapılan emtialar DXY'deki yükselişlerde kırılgan bir tavır sergilerken, tüketimin yoğunlukla yapıldığı Çin'deki ekonomik faaliyetlerin durumu da yakından takip edilmekte. Bugün yine; başta ticareet savaşları olmak üzere, tahvil getirileri ve Yuan kaynaklı fiyatlamalar önemli olacak. Ayrıca ABD tarafından gelecek İhracat ve İthalat rakamları ile akşam saatlerinde açıklamalarda bulunacak FED üyelerinin yorumları da takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda; halen Nisan ayında oluşan düşen kanal içerisinde hareketler devam etmekte. Şuan için 1190 destek seviyesine yakın seyreden Değerli Metal'de bu bölgenin de altına inilmesi halinde 1188, 1183 ve 1180 destek noktaları sırasıyla takip edilebilir. 1190 üzeri kalıcılıkta görülebilecek alım yönlü işlemlerde ise izlenebilecek direnç seviyeleri 1196, 1202 ve 1205'de bulunmakta.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankaalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.