Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

- JOLTS (ABD'deki ticari, endüstriyel ve ofis alanlarındaki iş ilanları ile ilgili aylık bir rapor) beklentilerin üstünde geldi.
- ADP (ABD özel sektör istihdam) beklentilerin altında kaldı.
- Tarım Dışı İstihdam veri seti (ABD işsizlik oranı, ortalama saatlik kazanç, tarım dışı istihdam) bugün açıklanıyor.
Global piyasalarda, bu hafta gelen önemli veriler piyasanın kafasını karıştırmaya devam ediyor. Aylık açıklanan JOLTS verisi beklentilerin üstünde gelerek güçlü ABD ekonomisi sinyal verdi. Ertesi gün ise ADP beklenti altında kaldı ve faiz artırımların gecikmeli olarak verilere yansıdığı yorumlarını beraberinde getirdi. Bu noktada bugün açıklanacak Tarım Dışı İstihdam Veri Setinin sonuçları piyasalar için daha önemli olabilir. İstihdam sayısı, çalışan sayısının arttığını ve ekonominin canlandığını göstereceğinden ABD Doları’nın değer kazanmasını sağlayabilir. Verinin beklenti altı gelmesi ise tersi bir etki yaratabilir. Diğer taraftan veri seti içindeki ortalama saatlik kazançlarda ücret enflasyonu tarafına etki edebileceği içi ayrı bir öneme sahip. FED son toplantısında büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize etmiş ve sıkı duruşun piyasa beklentilerinin aksine daha uzun süre devam edebileceğinden bahsetmişti. Global piyasalarda son FED toplantısı sonrasında risk iştahı azalma kaydediyor. Aşırı satım bölgelerine yaklaşan finansal araçlar (ABD endeksleri, tahviller…) bugün açıklanacak Tarım Dışı İstihdam Veri Seti sonucuna göre tepki hareketine başlayabilir ya da olumsuz fiyatlamalara bir süre daha devam edebilir.
Avrupa bölgesinde, nispeten sakin bir hafta geride kalıyor. Almanya ekonomisi Avrupa ekonomisi için özet bir görüntü sergiliyor. Yaşanan küresel durgunluk ile birlikte Almanya’nın ihracatı beklentilerden fazla düşerek 127,9 milyar Euro oldu. Almanya ve Avrupa bölgesinin ekonomik verileri daralma bölgesinde. Bununla birlikte özellikle Çin’de yaşanan deflasyon etkisi Avrupa'yı etkilemeye devam ediyor. Avrupa tarafında enflasyon teyidi devam ederken resesyon endişeleri de artıyor.
Asya’da, Çin’in kapalı olduğu bu haftada gözler Japonya üzerinde yoğunlaşıyor. Enflasyon korkusu ile birlikte yapışkan enflasyon korkuları Japonya tarafında da dillenmeye başladı. USD/JPY yeni kritik seviyeler etrafında dolaşıyor. Politika yapıcılar bu seviyenin aşılmasını istemediklerinden dolayı her an müdahale edebilecekleri sinyalini veriyorlar. Yükseliş yönünde hareketlere devam eden Japon tahvil faizlerinin BOJ tarafından uygulanan getiri eğrisi kontrolünden uzaklaşılması senaryosunu fiyatlamaya başladıklarını düşünüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yatay seyrediyor. Asya’da Çin bu hafta kapalı. Hong Kong yüzde 2 civarı, Japonya yüzde 0,1 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,72%, Dolar Endeksi 106,4, ons altın 1.823 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, iç talebi kısıcı önlemler ile birlikte kademeli faiz artışı TCMB tarafından devam ediyor. 26 Ekim’de yapılacak olan PPK ‘da piyasa medyan beklentisi 500 baz puan civarında yoğunlaşıyor.
Globalde sıkılaşma sürecinin uzun süreceğinin konuşulması ve resesyon korkuları ile petrol son bir haftadır düşüş kaydediyor. Arz kısıntısına rağmen talepte yaşanması muhtemel azalış, petrol fiyatlarını baskılayan temel unsur olarak karşımıza çıkıyor. Fiyatın düşmesi maliyet enflasyonu açısından avantaj teşkil eden bu durum. TCMB’nin enflasyon ile mücadelesini kolaylaştırıcı bir unsur olarak karşımıza çıkabilir.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Ekim programı yurt dışı yatırım toplantıları trafiği devam ediyor. 11-14 Ekim Marakeş, 19 Ekim Paris yatırımcı toplantıları bulunuyor. Sayın Şimşek’in bu çabalarının karşılık bulacağını düşünüyoruz.



Usd/TL:
Global piyasalarda FED toplantısı sonrası şahin açıklamalar ve sıkı duruş süresinin beklentilerin aksine daha uzun sürme olasılığı fiyatlamaları devam ediyor. Risk iştahı negatif yönde baskı alırken deflasyon korkuları ile petrol tarafında yaşanan düşüşler dikkat çekiyor. Dolar Endeksi ana senaryoda güçlü kalırken iki gündür kar satışları görülüyor. Bugün açıklanacak ABD Tarım Dışı istihdam veri seti piyasalarda hareketlilik yaratabilir (TSİ 15:30). Güçlü veri seti Usd’nin güçlenmesine yol açabilir.
Lokal tarafta; Kademeli sıkılaşma devam ediyor. 26 Ekim tarihinde yapılacak PKK'da faiz artırımlarının devam etmesini bekliyoruz. Resesyon korkularıyla birlikte petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün kalıcılığı halinde enflasyon verileri üzerinde olumlu etkisi beklenilebilir.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,56 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,30 ve 27,00; yukarıda 28,00 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Lokal tarafta, yeni ekonomi ekibiyle birlikte atılan adımlar devam ediyor. Uygulanan kademeli sıkılaşma ile birlikte talep enflasyonu kontrol edilmeye çalışılıyor. Yabancı algısı temkinli-olumlu yönde ilerken bir sonraki adımın yabancı yatırımcının TL ulaşmasını kolaylaştıracak regülasyonlar olacağını düşünüyoruz.
Globalde, ABD 10 yıllık faizinde ve Dolar Endeksi’nde kar satışları ön plana çıkıyor. Ana tema olarak ‘daha yüksek daha uzun’ sıkılaşma dönemi fiyatlamaları devam ediyor. Bu noktada veri odaklı piyasa anlayışı ön plana çıkabilir. Büyüme verilerinde gelebilecek olumsuz veri akışı pozitif bir fiyatlamaya yol açabilir. Bugün ABD Tarım Dışı İstihdam veri seti açıklanacak. Piyasalar, istihdam rakamları, ortalama saatlik kazançlar ve işsizlik oranı üzerinden ekonomik görünüm hakkında fikir sahibi olmaya çalışacaktır.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 26 baz puan azalarak ve 16 baz puan artarak %29,73 ve %26,62 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi:
8,150 desteğini koruma çabasının başarılı olması yukarı atakların devamını getiriyor...
BIST 100 Endeksi'nde önceki gün 8,400 ara desteğinin aşağı kırılmasıyla oluşan zayıflama eğiliminin, dün bir alt noktada kısa vadeli ana destek olarak izlediğimiz 8,150 seviyesini korumayı başardığını gözlemliyoruz.
Böylece yeniden oluşan seans içi yukarı atakların ardından Perşembe gününü %1.86 oranında değer artışıyla 8,487 puandan tamamlayan piyasada, geri çekilmelerde 8,150 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 8,150 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise ilk etapta 8,562 olmak üzere 8,600 ve 8,750 hedeflerini test edecek sürecin devamını getireceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada 8,150 desteğinin önemini koruyacağı piyasada, bu seviyenin aynı zamanda stop loss noktası olarak alınmasını öneriyoruz. Altındaki olası hareketlerin ise düzeltme işaretini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.



Eur/Usd:
Global piyasalarda risk iştahı baskılanmaya devam ediyor. Resesyon korkuları ile birlikte ABD merkez bankası FED’in son toplantıda yıl sonuna kadar bir faiz artışına daha açık kapı bırakması ve ekonomik aktivitenin beklenenden güçlü olması Usd talebini artıran başlıca nedenler olarak karşımıza çıkıyor. Dolar Endeksi güçlü duruşunu korurken iki gündür sınırlı oranda endekste sınırlı kar satışları görülüyor.
Ana resimde FED’in sıkı duruşu devam ettiği sürece tahvil faizlerinde ve Dolar Endeksi’nde (DXY) güçlü duruşun devamı beklenilebilir.
Dolar Endeksi için yukarı yönlü yükselişlerde 105,5 seviyesini önemli görüyoruz. 105,5 üzeri fiyatlamalarda ara ara düzeltmeler ile birlikte 110 seviyesine doğru yükseliş görülebilir.
Bu sabah 1,054 seviyesindeki paritede 1,045 ve 1,03 seviyeleri gün içi destek; 1,055 ve 1,06 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD Tarım Dışı İstihdam verisine kadar yatay seyir bekliyoruz. Günün devamında verinin güçlü-zayıf gelmesine bağlı olarak hareketlilik yaşanabilir (TSİ 15:30).



Gbp/Usd:
BOE son toplantısında faizleri sabit bıraktı. Bu kararda İngiltere'nin seçim ekonomisine yaklaşması ve resesyon korkularının ön plana çıktığını düşünüyoruz. İngiltere’de Hizmet, imalat ve inşaat sektörlerini içeren tüm sektörler PMI değeri 48,2 seviyesine gerileyerek daralma bölgesine geçti.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz. 110 seviyesi hedef olabilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,219 seviyesinde bulunan paritede 1,20 ve 1,195 seviyeleri gün içi destek; 1,225 ve 1,23 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede ABD istihdam verisi öncesi yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Günün devamında verinin güçlü-zayıf gelmesine bağlı olarak hareketlilik yaşanabilir (TSİ 15:30).



Altın:
Altın için ana resimde baskılı süreç devam edebilir. Sıkılaşma süresi ile birlikte faizlerde yaşanan yükselişler altın üzerinde baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Son iki gündür ABD tahvil faizlerinde yaşanan dengelenme ile birlikte altın tarafında oluşan baskının da azaldığını görüyoruz. Bugün açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam Veri seti sonuçlarına göre değerli metalde hareketlilik artabilir. Teknik resimde aşırı satım noktalarına yaklaşan değerli metalde tepki hareketi görebiliriz.
Bu sabah 1.823 Usd seviyesindeki ons altında 1.810 ve 1.800 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.838 ve 1.890 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD Tarım Dışı İstihdam verisine kadar yatay seyir bekliyoruz. Günün devamında verinin güçlü-zayıf gelmesine bağlı olarak hareketlilik yaşanabilir (TSİ 15:30).



Eurobond:
Global piyasalarda, FED toplantısı sonrasında şahin tonlu açıklamalar ve büyüme tarafında yapılan yukarı yönlü revizeler piyasalarda enflasyon korkularını artırdı. Güvenli liman Usd talebi artarken ABD tahvil faizlerinde yükseliş isteği korundu. Son iki gündür Dolar endeksi ve Tahvil faizinde kar satışları görülse bile ana trende bir bozulma görülmüyor.
Yurtiçi piyasada, kendi iç dinamiklerimiz ile devam eden süreçte yurtdışı risk iştahının olumsuz olması Türkiye risk primi CDS üzerinde baskı unsuru oluşturuyor. Yurt dışında taşların oturması ve risk iştahının düzelmesi ile birlikte eurobond fiyatlamalarında pozitif bir seyir yaşayacağımızı düşünüyoruz..
CDS 409 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 17-20 cent; orta vadelilerde 25-26 cent; uzunlarda 8-22 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,66%, 8,89% ve 9,38% oldu.





Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.