Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda Kasım ayından beri yaşanan yükselişte son iki gündür kar satışları ön plana çıkıyor. Yükselişin ana temasını oluşturan 'FED'in zirve faiz seviyesine ulaştığı beklentisi ve 2024 yılında sıkılaşmanın süresinin beklenenden kısa olacağı' düşüncesinde bir değişim gözükmüyor. Bu noktada görülen satışların 'kar satışı' olarak kalmasını ve risk algısının temkinli-iyimser olacak şekilde devam etmesini bekliyoruz.
Geçen hafta açıklanan BEJ kitap raporunda ABD büyümesinin yavaşlaması bekleniyordu. Eğer beklentiler gerçekleşirse 3Ç'de gördüğümüz büyüme zirve olarak tayin edilebilir. Gecikmeli para politikalarının yansımaları ile birlikte önümüzdeki süreçte büyüme tarafında yavaşlamanın etkilerinin görülmesi bekliyoruz.
Önceki raporlarımızda da belirttiğimiz gibi piyasa, FED'in belirttiği 'daha yüksek daha uzun' noktasından giderek uzaklaşmaya başladı. Beklentiler ile birlikte 2024 yılında ilk faiz indiriminin Mayıs ayında yapılacağı fiyatlamalarının ağırlık kazandığını görüyoruz. Piyasaların aksine FED, enflasyon ile mücadelede kazanımlarını korumak için faiz indirim sürecinde aceleci davranmak istemeyebilir. Piyasa ve FED'in nerede buluşacağına önümüzde ki dönem gelecek olan veriler yol çizebilir.
Dün açıklanan ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü endeksi, Kasım'da aylık bazda 0,9 puan artışla 52,7'ye çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Satın alma Yöneticileri Endeksi (PMI) hizmet verisi ise önceki veri ve beklentiler ile aynı geldi. Yumuşak iniş senaryoları ve resesyon korkularının azalması açısından olumlu. ABD'de JOLTS açık iş sayısı, Ekim'de 8,7 milyona inerek Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti. İstihdam piyasasında katılığın azaldığını göstermesi açısından olumlu buluyoruz.
Avrupa tarafında, Avrupa Merkez Bankasının (AMB) Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, tüketicilerin 12 aylık enflasyon beklentisi Ekim'de yüzde 4'te, 3 yıllık enflasyon beklentisi değişmeyerek yüzde 2,5'te kaldı. Tüketici beklentilerinin aksine Avrupa bölgesinde enflasyon tarafında yaşanan yumuşama beklentilerin üstünde gerçekleşiyor. Kıta tarafının ekonomik göstergelerinin daralma bölgesinde olması ve enflasyon ile mücadelede mevcut sıkılaşma koşulları ile hızlı cevap alması, faiz indirim beklentilerinin öne çekilmesine neden oluyor.
Asya'da ise Moodys'in Çin'in kredi görünümü negatife indirmesi baskı yaratıyor. Çin kamu bankalarının Yuan'ı korumak için Dolar sattığı belirtiliyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,2-0,4 civarı artı. Asya piyasaları da pozitif. Hong Kong 0,6% civarı artı, Çin yüzde 0,1 civarı artı, Japonya yüzde 1,8 civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,18, Dolar Endeksi 103,9, ons altın 2.022 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Hazine dün iki tahvilde ihale öncesi satışla birlikte 38 milyar TL'lik borçlanma gerçekleştirdi. 4 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvilin ihalesinde 25,5 milyar TL teklife karşılık, 8,43 milyar TL satış gerçekleştirildi. Bu tahvilde dönemsel faiz yüzde 7,91 oldu. 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin ihalesinde 38,2 milyar TL teklife karşılık, 14,5 milyar TL satış gerçekleştirildi. Bileşik faiz yüzde 26,87 olarak gerçekleşti.




Usd/TL:
Dün ABD Ekim ayına ait JOLTS açık iş sayısı verilerini açıkladı. Piyasa beklentilerin altında kalan veri istihdam piyasasında güç kaybına işaret etti. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi en son 150.000 açıklanmıştı. Cuma günü piyasa beklentisi sayının 190.000 olması yönünde. Sonucun beklentilerin çok altında gelmesi resesyon korkularına yol açabilir, bu durumda Dolar talebi azalabilir.
Lokal tarafta, TCMB sıkılaşma adımlarının sonuna geliyoruz. Sıkılaşma süresinde merkez bankasının rezervlerini güçlü konuma getirmesi, TL cazip konuma getirilmesi ve cari açığın azalması olumlu gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor. Bu ana başlıklar kredi derecelendirme kurumlarının olumlu yönde not görünümü değişikliğine gitmesine neden oluyor. İlerlemenin devamının not değişikliğini getireceğini düşünüyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,92 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Hazine, dün gerçekleştirdiği 4 yıl ve 10 yıl vadeli tahvil ihalelerinde sırasıyla ROT dahil 13,4 milyar TL, 24,5 milyar TL fonlama sağladı. İhale faizleri ise sırasıyla 35,61% ve 26,87% oldu.
Tahvil tarafında yaşanan hareketliliği, tahvil faizlerinde ilgi çekici seviyelere yaklaşıldığı yönünde yorumluyoruz.
Ocak ayında TCMB politika faiz zirvesinin tayin edilmesini ve zirvenin yüzde 42,5-45 bandında olmasını bekliyoruz. 2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Globalde, ABD 10 yıllık tahvil faizi aşağı yönlü hareketini koruyor. Önemli direnç seviyesi yüzde 4,40 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Yüzde 4,40 seviyesi geçilmediği sürece aşağı yönlü baskı devam edebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 15 baz puan azalarak %38,34 ve 28 baz puan azalarak %26,80 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi:
1 Kasım tarihinde başladığı yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini sürdüren BIST 100 Endeksi'nde, kısa vadeli hedef direnç noktası olarak izlediğimiz 8,100 seviyesini aşma denemeleri etkisini sürdürüyor.
Salı gününü -%0.37 oranında değer kaybıyla 8,057 puandan tamamlayan piyasada, seans içerisindeki yukarı ataklarda kritik 8,100 direncini aşma denemelerini yakından izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin kısa vadeli hareketinde yeniden güç kazanabilmesi için 8,100 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda alım eğiliminin ilk etapta 8,250 seviyesine yöneleceğini düşünüyoruz. 8,250 direncini aşacak seyir ise piyasada 8,560 zirve noktasını test edecek sürecin devamını getirecektir.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,850 üzerindeki hareketleri yükselişin devamı yönünde izlemeyi sürdürüyoruz. Bu kapsamda 7,850 desteğinin aynı zamanda yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss olarak alınmasını öneriyoruz.




Eur/Usd:
Dün ABD Ekim ayına ait JOLTS açık iş sayısı verilerini açıkladı. Piyasa beklentilerin altında kalan veri istihdam piyasasında güç kaybına işaret etti. ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet verisi Kasım'da aylık bazda 0,9 puan artışla 52,7'ye çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Hizmet sektörü Satın alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise beklentiler dahilinde sonuçlandı. FED açısından iki veri de rahatsız edici olmadı. İstihdam güç kaybederken ekonomik aktivite yumuşak iniş senaryolarını destekliyor.
ISM hizmetin alt kalemlerinde ise ücret ödemeleri hafif düştü, istihdam hafif arttı (beklentilerden ise belirgin zayıf kaldı), yeni siparişler yatay sonuçlandı. Ekonomide yavaşlama sinyali veren diğer gösterge oldular.
Veriler sonrası ABD ekonomisinde resesyon tehlikesi azaldığı algısı ile Dolar talebi artarken majör para birimlerinde satışlar görüldü. Piyasa son fiyatlamalarda nispeten güçlü ekonomi tarafına dümeni kırıyor gözüküyor.
Dolar Endeksi'nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 seviyesinin aşağı geçilmesi ile baskı artabilir.
Bu sabah 1,08 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,09 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Avrupa bölgesinden gelen ekonomik verilerin daralma bölgesinde derinleşmesi ve resesyon korkularının canlanması ile birlikte yumuşak gelen Avrupa enflasyon verisinin piyasaları Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Mart ayı faiz indirimini fiyatlamaya yönlendirmesi Dolar talebinin artmasına neden oluyor. Diğer taraftan ABD tarafından gelen iyi ekonomik veriler ve istihdam piyasasında görülen yavaşlama resesyon tehlikesinin az olduğu algısı ile para birimine talebin artmasını sağlıyor.
Teknik olarak DXY 200 günlük ortalama üstüne (104,2) çıkmadığı sürece baskılı seyir devam edebilir. Yakın destek noktası DXY için 103 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,261 seviyesinde bulunan paritede 1,261 ve 1,257 seviyeleri gün içi destek; 1,265 ve 1,271 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay- sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
Dün açıklanan ABD JOLTS verisinin beklentilerden düşük kalması ve PMI verilerinin beklenti üstü gelmesi (AB, İngiltere, Almanya), ekonominin yumuşak iniş senaryosunu desteklerken istihdam piyasasında görülen katılığın azaldığını gösterdi. Enflasyon tehlikesinin azalması ve istihdam piyasasının gücünün nispeten azalması ile ABD 10 yıllık tahvil faizi günü yüzde 4,18 seviyelerinden kapadı.
Ana senaryoda reel getirilerin azalmasını ve 2024 yılında FED'in faiz indirimlerine başlayacağını düşündüğümüzde, altın tarafında yaşanan baskının şimdilik kar satışı olarak karşımıza çıktığını ve dengelenme sürecinin devam ettiğini düşünüyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizi önemli teknik destek noktası yüzde 4,40 seviyesinin altında kapanışlar yapması, değerli metalin yükselişini destekliyor.
Bu sabah 2.022 Usd seviyesindeki ons altında 2.020 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD Ekim ayına ait JOLTS açık iş sayısı verileri beklenti altında; hizmet PMI ise beklentilerle ve önceki veri ile aynı açıklanarak yumuşak iniş senaryolarını destekler bir görüntü çizdi. Gelen verilerden sonra tepki hareketini sonlandıran ABD 10 yıllık faizleri yönünü tekrar aşağıya çevirerek yüzde 4,17 seviyelerinden günü kapadı.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40'ı önemsiyoruz. Bu noktayı artık yukarı tepkilerde direnç seviyesi olarak takip ediyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflayınca ABD tahvil faizlerinin etkisini daha fazla hissediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 339 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-7 cent; orta vadelilerde 6-37 cent; uzunlarda 47-57 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,38%, 7,93% ve 8,52% oldu.




Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.