Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda jeopolitik riskler artış kaydetmediği noktada (yayılma riski) piyasalar ekonomi odaklı yaklaşımla yollarına devam etme gayreti içindeler. Son Amerika Merkez Bankası (FED) toplantısında ‘daha yüksek daha uzun’ süre sıkılaşmanın devam edeceği mesajı piyasalara verilmişti. Bu mesaj sonrasında piyasalarda yeni denge arayışı olmuş, riskli varlıklara talep azalırken Dolar talebinde bir artış gerçekleşmişti. Fiyatlamalar ile birlikte Dolar Endeksi (DXY) 107, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,85 seviyelerine yükselmişti. FED üyelerinden geçtiğimiz hafta sonu gelmeye başlayan ‘tahvil faizlerindeki yükseliş nedeniyle FED’in ilave sıkılaştırma yapmasına gerek kalmayabileceği’ sözlü yönlendirmesi piyasalar özelinde risk iştahını artırıcı katalizör etkisi yarattı. Diğer taraftan geçen hafta gelen Tarım Dışı İstihdam veri setinde istihdam kuvvetli olmasına rağmen ortalama saatlik kazançların beklenti altı kalmasını önemli görüyoruz. Talep enflasyonun etkileyen ücret artışlarının kontrol altında olması, enflasyon korkularını azaltmış olabilir.
Bugün açıklanacak ABD enflasyon verisinin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Beklentilerden iyi gelebilecek bir veri sonucu ile ‘daha yüksek daha uzun’ teması sorgulanmaya başlayabilir. Beklentilerden kötü gelebilecek veride ise enflasyon korkularıyla birlikte Dolar Endeksi ve tahvil faizinde yükselişin devamı söz konusu olabilir. Beklentiler dahilinde gelen bir veride ise gözler FED toplantısından çıkacak kararlara dönecektir. Veri öncesinde ABD 10 yıllık tahvil faizi ve Dolar Endeksi (DXY) kritik destek noktalarına yakın fiyatlamalar görmekte. Dün açıklanan ABD ÜFE verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yıllık artış %1,6’dan %2,2’ye yükseldi. Fiyat baskısındaki katılıkları görmek açısından bugün açıklanacak TÜFE verisi önemini artırdığını düşünüyoruz. Dün açıklanan FED tutanaklarında, üyelerin enflasyon yavaşlayana kadar ‘kısıtlayıcı’ politikanın devam etmesini istediğini gösterdi.
Avrupa tarafında, Almanya Eylül ayı TÜFE verisi beklentilere paralel geldi. Avrupa ekonomisinde enflasyon ile mücadele devam ederken diğer taraftan ekonomik göstergeler kıtanın daralma bölgesinde olduğuna işaret ediyor. Daralma ile birlikte ECB sıkılaştırmada tepe faiz noktasına ulaşmış olabilir. Daralmanın talep enflasyonu üzerinde etkisini dikkatle takip etmek gerekebilir. Dezenflasyon noktasında enflasyon da izin verdiği oranda sıkılaştırmanın süresi ECB’nin sonraki toplantılarında yeniden değerlendirilebilir.
Asya tarafında, Bloomberg haberine göre Çin altyapı harcamaları için ilave Tahvil ihracına hazırlanıyor. Çin hükümetinin atacağı geniş mali teşvik adımlar deflasyon riskleri üzerinde olumlu etki yapabilir. Atılacak adımların hızı ve büyüklüğü mücadelede belirleyici olabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,3 civarı artı. Asya’da hava daha pozitif. Hong Kong yüzde 1,9 civarı, Japonya yüzde 1,5 civarı, Çin yüzde 0,8 artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,57, Dolar Endeksi 105,6, ons altın 1.876 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Sayın Şimşek’in yurtdışı yatırımcılar ile görüşmelerine ve çabalarına ilave Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Fas'ın Marakeş kentinde yapılacak Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Yıllık Toplantıları kapsamında uluslararası fonlar ve yatırım bankalarıyla bir araya gelecek. Yatırımcılar ile koordinasyonlu şekilde yürütülen temasların oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz.
Dün açıklanan Türkiye aylık cari açığı Ağustos ayında turizm kaynaklı gelirlerin etkisi ve dış ticaret açığının Temmuz'a göre daralmasıyla ılımlı gerçekleşti. Ağustos ayında 0,6 milyar Usd açık verildi.




Usd/TL:
Global tarafta, ekonomi odaklı fiyatlamalar şimdilik jeopolitik risklerin önüne geçmiş görünüyor. Dün FED tutanaklarında da bahsedildiği gibi enflasyon verileri FED tarafından dikkatle takip edilmeye devam edecek. Enflasyon verilerinde yaşanabilecek bir bozulma ‘kısıtlayıcı’ politikanın süresinin uzamasına neden olabilir. Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisinin FED toplantısı öncesinde önemli olacağını düşünüyoruz (saat 15:30).
Lokal tarafta, 26 Ekim’de yapılacak olan PPK toplantısı önemli. Medyan faiz artış beklentisi 300 ile 500 baz puan arasında değişim gösteriyor. Petrol fiyatlarının jeopolitik risklerin artmasıyla yükselmesi, maliyet enflasyonu üzerinde baskıyı artırırken uygulanan sıkı mali politika ve kademeli faiz artış süreci talep enflasyonu etkilerini sınırlamaya çalışıyor. Bu noktada TCMB’nin kademeli sıkılaşma sürecine devam etmesini bekliyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,75 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,50 ve 27,30; yukarıda 28,00 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Enflasyonla mücadelede kademeli sıkılaştırma adımları devam ediyor. Adımlarla birlikte tahvil faizleri yukarı yönlü yeni denge arayışına devam edilebilir. Tahvil faizlerinin dengelendiği noktada, TL tahvillerin iç ve dış yatırımcı için bir fırsat penceresi oluşturabileceğini düşünüyoruz.
Bu hafta makro veri akışı zayıf ve Hazine ihalesi ajandada yer almıyor.
Globalde, FED üyeleri tarafından yapılan güvercin söylemler ve jeopolitik riskten ötürü güvenli liman arayışı ABD tahvillerine talebi artırdı. Bugün açıklanacak olan ABD TÜFE verisinin önemli olacağını düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 60 baz puan azalarak ve 5 baz puan artarak %26,92 ve %27,05 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,150 üzerindeki hareketlerde yükselişin devamını bekliyoruz...
BIST 100 Endeksi'nde 8,560 zirve bölgesinin oluşturduğu aşağı baskıyı 8,150 desteği üzerinde karşılama çabası devam ediyor.
Çarşamba gününü kar satışlarının ardından -%1.33 oranında değer kaybıyla 8,330 puandan tamamlayan piyasada, böylece kısa vadeli periyotta 8,150/8,560 bandında yaşanan hareketin sürdüğünü gözlemliyoruz. Endekste yaşanacak geri çekilmelerde 8,150 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 8,150 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise 8,560 zirve bölgesini aşma denemelerinin devamını getireceğini düşünüyoruz. Endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 8,560 zirve bölgesinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ise 8,750 ve 9,000 hedefleri gündeme gelecektir.
Dolayısıyla 8,150 desteğini aynı zamanda stop loss noktası olarak almaya devam ediyoruz. Altındaki olası hareketlerin ise piyasada düzeltme sinyalini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.



Eur/Usd:
Bugün ABD TÜFE verisi açıklanacak beklenti (%3,6). Geçen Cuma istihdam verisi nette güçlü gelse de, ortalama saatlik kazançlar verisinin beklenti altı gelmesine odaklanıldı ve piyasalar tarafından olumlu algılandı. Hafta sonundan itibaren FED üyelerinden gelen güvercin açıklamalar ile birlikte risk iştahı olumlu seyrediyor. FED toplantısı öncesinde bugün açıklanacak TÜFE verisinin önemli olacağını düşünüyoruz. Beklenti altı gelebilecek veri, sıkı duruşun süresinin kısalacağı şeklinde yorumlanabilir. Beklentilerden yüksek gelebilecek veri ise ABD 10 yıllık tahvil faizinde ve Dolar Endeksi’nde güçlü duruşu destekleyebilir.
Dolar Endeksi için teknik olarak 105,5 seviyesini destek noktası olarak görüyoruz. ABD TÜFE verisi öncesinde Dolar Endeksi destek seviyelerine yakın işlem görüyor. Geçen Cumadan beri satış baskı destek noktasında (105,5) ABD TÜFE verisini karşılıyor.
Özetlemek gerekirse teknik olarak 105,5 seviyesi üzeri 110 seviyesi hedef olabilir. 105,5 seviyesi altında fiyatlamalara geçiş olursa 200 günlük MA seviyesi 103,7 seviyesi ile 105,5 seviyesi arasında fiyatlamalara kapı açılabilir.
Bu sabah 1,062 seviyesindeki paritede 1,055 ve 1,05 seviyeleri gün içi destek; 1,065 ve 1,067 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi saatine kadar (TSİ 15:30) yatay seyir bekliyoruz. Sonrası veriye bağlı şekillenebilir.



Gbp/Usd:
İngiliz ekonomisinde Avrupa’ya paralel daralma sinyalleri devam ediyor. ABD‘nin nominal faiz seviyesi enflasyondan korunmak için İngiltere'nin bonolarından daha iyi koruma sağlıyor. ABD Tahvil Faizlerinde yaşanan düşüş pariteye olumlu yansıma yapabilir. Aksi durum parite de baskı oluşturabilir.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz. 110 seviyesi hedef olabilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,231 seviyesinde bulunan paritede 1,227 ve 1,221 seviyeleri gün içi destek; 1,235 ve 1,24 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi saatine kadar (TSİ 15:30) yatay seyir bekliyoruz. Günün devamı verinin sonucuna göre oluşabilir.



Altın:
Jeopolitik riskler ile birlikte FED üyelerinden gelen güvercin söylemler değerli metal tepki hareketleri üretmeye devam ediyor. FED’in uygulayacağı faiz politikasının süresi ve yıl sonuna kadar bir faiz artırımına açık kapı bırakması ise yükseliş hareketleri önünde en önemli engel olmaya devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanabilecek düşüş baskısı ve reel getirilerde azalış Altın talebini canlı tutabilir. Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisi parite hareketlerin de önemli olacağını düşünüyoruz
Altın için 200 günlük ortalama 1.900 Usd ile 1.810 Usd arasını teknik olarak ticaret aralığı olarak görüyoruz. Haftalık kapanışlar 200 günlük ortalama 1.900 Usd üstü olması durumunda Altın yükseliş yönlü takip edilebilir.
Bu sabah 1.876 Usd seviyesindeki ons altında 1.845 ve 1.832 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.875 ve 1.880 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi saatine kadar (TSİ 15:30) yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası hareketlilik yaşanabilir.



Eurobond:
Global piyasalarda, ABD tahvil faizinde yaşanan yükseliş -FED faiz artışı yapmasa bile- kredi pazarında artan faizler ile birlikte sıkılaşma yaratabilir. Piyasalarda bu bakış açısı ile fiyatlamalar devam ediyor. ABD 10 yıllık faizi yüzde 4,60 seviyesine kadar geri çekildi. ABD 10 yıllık faizleri için yüzde 4,40 destek seviyesini önemli görüyoruz.
Yurtiçi piyasalarda, global tarafta yaşanan jeopolitik risk ve Son FED toplantısında alınan şahin duruşa rağmen Türkiye risk priminin görece güçlü durmasını olumlu yorumluyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan geri çekilme Türkiye CDS primine olumlu yansımaya devam ediyor. Normalleşme ile birlikte Türk eurobondlarda yurtdışına paralel hareketler yaşanıyor. Eurobond için olumlu görüşümüzü sürdürüyoruz.
CDS 397 ile dünü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-5 cent; orta vadelilerde 7-15 cent; uzunlarda 14-19 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,35%, 8,72% ve 9,18% oldu.

 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.