Günlük Forex Bülten (İnfo Yatırım FX)

EUR/USD’da dengeli bekleyiş 3 gündür devam ediyor
ABD’den Haziran ayı ÜFE rakamları açıklandı. Mayıs’ta %0,5 artan ÜFE’nin Haziran’da aylık %0,2 yıllık %3,2 artması bekleniyordu. ÜFE, aylı %0,3 ve yıllık %3,4 ile beklenti üzerinde artış gösterdi, çekirdek ÜFE de aylık ve yıllık bazda beklentileri aştı. Bugün açıklanacak TÜFE rakamları öncesinde öncü gösterge olan ÜFE’nin Ocak 2012 seviyesi olan %3,80 sonrası en yüksek seviyede gelmesi beklentileri de artırdı. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları endişeleri dolarda dalgalı seyir yaratırken küresel piyasalarda da satışlara neden oluyor. Gün içi en yüksek 94,45 seviyesini gören ABD Dolar Endeksi, ABD seansında tüm kazançlarını silerek negatif bölgeye geçti. Dolar cephesinde ABD ve Çin arasındaki tarife gerginliği volatiliteyi artırırken yarın açıklanacak TÜFE’nin beklentileri aşması pozitif fiyatlama yaratabilir. İstihdam rakamlarındaki artışa karşın ücretlerde istenen ivmenin yakalanamaması ve işsizlik oranının %3,8 ile son yılların dip seviyesinden tekrar %4’e yükselmesi ile gerileyen dolar, dünkü işlem seansında kayıplarını sildi.
Teknik olarak kısa vadede 1,1720 seviyesinden başlayan yükseliş trendi Şubat ayı içerisinde 1,2200 seviyesini görmesinin ardından 1,2600 seviyesine doğru zirve yapıp düzeltme eğilimine girmiş görünüyor. EUR/USD paritesinde 1,2350 desteği kırılarak paritede aşağı yönlü baskı artmış durumda. 21 günlük hareketli ortalama 1,1668 seviyesinde bulunuyor. İndikatörler şimdilik satış baskısının artacağını işaret ederken. 60 dakikalık hareketli ortalama 1,1634 seviyesinde bulunuyor.

Dolarda yaşanan hareketlilik devam ediyor. Kur sığ piyasada 4.9743 ile rekor kırdı.
ABD ile Çin arasındaki gerilimin bir ticaret savaşını tetikleyeceği endişesi gelişmekte olan ülke para birimlerindeki kayıpları tetiklerken dolar/TL de 4.80 seviyesine dayandı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesinin açıklanması ardından sert yükselen dolar/TL'de yaşanan ilk tepki ardından küresel piyasalara daha paralel bbir seyir görülüyor. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı geriliminin küresel riskten kaçışı tetiklemesiyle TL gelişmekte olan para birimlerine benzer bir satış baskısı altında. ABD'nin Çin'den ithal edilen 200 milyar dolar tutarında ürüne ek gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunarak dünyanın en büyük iki ekonomisini ticaret savaşına gitgide daha yakın hale getirmesiyle birlikte küresel risk iştahı da oldukça kırılgan.
Teknik olarak 4,92 seviyelerinden başlayan düşüş trendi Dolar/TL’nin 4,45 seviyesinde taban oluşturmasının ardından dış etkenler, jeopolitik riskler ve makro belirsizlikler ile 4,60 ile 4,90 arasında haber akışlarına bağlı olarak dalgalı bir seyir izlediği görülüyor. Kısa vadede 4,60 seviyesi destek olarak karşımıza çıkarken, 4,86 seviyesi ise direnç olarak izlenmekte.

Altın 4 haftanın en büyük düşüşü sonrası sakin seyretti
Altın fiyatları, yatırımcıların ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı ve bu iki ülke arasındaki görüşmelerin çıkmaza girdiğinin söylenmesi sonrası dolara yönelmeleri ile birlikte dört haftanın en büyük düşüşünü göstermesinin ardından yatay seyretti. Altın Çarşamba günü yüzde 1.1 ile 15 Haziran'dan bu yana en büyük düşüşünü göstermesinin ardından yüzde 0.1 yükselerek, ons başına 1,243 dolara çıktı.
Teknik Olarak ons Altın fiyatında nisan ayından buyana kısa ve orta vadeli düşüş trendi devam etmektedir, 1350 dolar seviyelerinden başlayan düşüş trendi 200 günlük HO’nın geçtiği 1300 dolar seviyesinin kırılmasıyla kalıcı bir hale gelerek 1248 dolar seviyesine kadar salınım devam etmiştir. Kısa vadeli indikatörler aşırı satım bilgelerine yaklaşmış olması düşüşleri kısmen de olsa sınırlayabilir, Yukarı yönde 1266 ve 1265 dolar direnç seviyesi olarak izlenirken, 1241 ve 1238 dolar seviyeleri destek olarak izlenecektir.

Petrol bir yılın en hızlı düşüşü sonrası yatay seyretti
Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomik genişlemeyi ve petrol talebini olumsuz etkilemesi beklenen Çin ile ticaret savaşını daha da şiddetlendirmesiniin ardından son bir yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra bu kaybını korudu. Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 5 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD, 30 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girmek üzere 200 milyar dolarlık Çin mallarına ek gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında ticaret gerginliğinin daha da artacağına ilişkin korkular, ABD ham petrol stoklarında yaklaşık iki yılın en büyük düşüşünü gölgeledi. Petrol fiyatları, küresel arz aksaklıkları ve ABD'nin İran'a yeninden yaptırım uygulamaya başlamasının piyasada petrol darlığına yol açabileceği endişelerinin etkisi ile son birkaç haftada yeni bir üç yılın zirvesini daha yaptı. ABD'de ham petrol stoklarındaki keskin düşüş arz tamponlarının azalmasına neden olurken, traderlar dikkatlerini, Çin'in ABD'nin son tarife kararına misillemede bulunacağını açıklaması ile birlikte hafifleme işaretleri göstermeyen ticaret savaşına çevirdi.
Teknik olarak Amerikan tipi pettrolde yükseliş trendi devam etmekle birlikte 50 günlük HO direnci 69,11$ seviyesini yukarı kırmasının ardından alımlar dikkat çekmekte, RSİ indikatörünün 70 referans seviyesini yukarı kırması bu seviyelerde indikatörleri aşırı alım bölgelerine yaklaştırabilir. Kısa vadede 76,50$ seviyesi direnç olarak izlenirken 71,00$ seviyesi ise destek olarak izlenecektir.


 İnfo Yatırım FX Araştırma

 www.infoyatirim.com
 www.infoyatirimfx.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılıır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş