Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

ABD, Ticaret Savaşlarını Devam Ettirecek Bir Adım Daha Attı!
Dün, Brexit konusunda İngiltere, Avrupa Birliği ve IMF tarafından uyarılar takip edilirken, anlaşma yolunun açık olduğuna dair söylemler Euro ve Pound tarafında pozitif fiyatlamalara neden oldu. Euro Bölgesi’nde açıklanan ekonomik verilerde ise; Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksleri beklentilere paralel gerçekleşmeler gösterirken, bir süredir tartışılan İtalya’nın 2019 bütçe açığına dair ülke yönetiminden rahatlatıcı açıklamalar gelmesi de Euro’daki yükselişte etkiliydi. Dün, ABD’de açıklanan New York Empire State İmlat Endeksi; son 5 ayın en düşük seviyesine gerilerken, ülkenin tahvil faizlerindeki FED beklentileri nedeniyle oluşan yükselişlerin ise devam ettiği görüldü. ABD Başkanı Donald Trump: Ticaret tarifelerini savunurken, ABD ile ticaret yapan ülkelere yönelik tehditlerine devam etti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise 24 Eylül’den itibaren 200 Milyar Dolarlık Çin mallarına ek gümrük vergisi uygulanacağı, ilk etapta yüzde 10 olacak verginin yıl başından itibaren ise yüzde 25 olacağının bildirilmesi ile ticari gerilimin devam edeceği sinyalleri verildi. Yurt içi tarafta; İş Bankası’na yönelik açıklamalar ile artan siyasi tansiyon kurlarda yukarı yönlü ataklara neden olurken, tahvil faizlerinde de yükselişler göze çarptı. Açıklanan ekonomik verilerde; Sanayi Üretimi öngörülerin hayli üzerinde artış gösterirken, Bütçe Dengesi ve İşsizlik Oranı verileri kötüydü. Akşam saatlerinde BDDK’den gelen açıklamada ise: daha önce banka öz kaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyeceği hükmolunan, bir bacağı döviz, bir bacağı TL swap işlemlerinde; 90 ile 360 gün vadeli işlemlerin yüzde 75, 360 gün ve üzeri vadeli işlemlerin ise yüzde 50 oranında dikkate alınmasının uygun bulunduğu bildirildi. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz hafta da yüzde 25’lik sınırlamada bankaların yurtdışı iştiraklerinin dikkate alınmayacağı açıklanmıştı. Göz ucuyla takip edilen Soçi’deki Putin-Erdoğan görüşmesinden ise; Idlib’de 15 Ekim’den itibarren, 15-20 kilometrekare’ye kadar bir alanda silahsız bölge kurulacağı ve kontrolünün de Rus ve Türk askerleri tarafından sağlanacağı açıklandı. Bugün, yurt içi tarafta yine sistematik risk unsurları takibimizde olacak. Ayrıca, Perşembe günü açıklanacak olan Orta Vadeli Program(OVP)’a dair söylemler, 12 ay vadeli kuponsuz devlet tahvili ihalesi sonrası ortaya çıkacak faiz ve CDS rakamları ve başkaca haber akışları da kurlar üzerinde etkili olabilir. Yurt dışı tarafta ise; gelişen ülkelerin durumu, 26 Eylül’deki FED/FOMC kararlarına yönelik beklentiler ve ticaret savaşları konusu gibi küresel gelişmelerin yanı sıra; Euro Bölgesi ve İngiltere başta olmak üzere bölgesel risk unsurları da takip edilecek. Ayrıca, Euro Bölgesi’nde; Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Mario Draghi’nin yapacağı konuşma da başta Euro varlıkları olmak üzere piyasada oynaklığa neden olabilir.
EURUSD
Dün Brexit konusunda İngiltere ve Avrupa Birliği’nin anlaşma sağlayabileceğine ilişkin gelen haber akışları Euro varllıkları üzerinde pozitif etki yarattı. Diğer taraftan Almanya Merkez Bankası aylık raporunda ülke ekonomisine dair olumlu ifadelere yer verilmesi ve Euro Bölgesi’nden gelen enflasyon rakamlarının beklentileri karşılaması da paritedeki alış yönlü hareketleri destekledi. ABD tarafında ise takip ettiğimiz New York Empire State İmalat Endeksi tahminlerin altında kalırken, Başkan Donald Trump’ın ticaret savaşlarına ilişkin tehditkâr açıklamaları ve Beyaz Saray tarafından yeni tarife paketinin yürürlük tarihinin açıklanması; konunun, bir müddet daha gündemin en üst sıralarında kalacağına işaret etti. Önemli bir veri akışının bulunmadığı bugün ise; Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin konuşması ile küresel ve lokal anlamda öneme sahip haber akışları takibimizde olacak. Teknik olarak baktığımızda; Nisan ortasından başlayan düşen kanalın ihlal edilmesi ile yükseliş kanalı oluşumu gözlenen paritede 1.1730-1.1750 direnç bandı kritik olup, buranın aşılması halinde 1.1840 seviyesi hedef haaline gelebilir. Şuan için 1.1685 destek seviyesi üzerinde fiyatlanan parite için; buranın altına geri çekilmelerde ise izlenebilecek diğer destek bölgeleri 1.1655 ve 1.1630’da bulunmakta.
USDTRY
Dün yurt içi tarafta, sabah saatlerinde siyasi tansiyon yükselirken; İş Bankası’na yönelik partiler arası ve bankadan gelen açıklamalar ile kur tarafında yukarı yönlü ataklar görüldü. Gelen ekonomik veriler ise karmaşık olmakla birlikte, Haziran ayı Çeyreklik İşsizlik Ortalaması; son 4 ayın en yüksek seviyelerine ulaşırken, Ağustos ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi 5 Milyar 800 Milyon TL açık verdi. Temmuz ayı Senelik Sanayi Üretimi ise hem geçtiğimiz dönemin, hem de beklentilerin üzerindeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi’de yaptığı görüşmede Suriye’nin Idlib kentinde ortak koordinasyonun sağlanacağının açıklanması da en azından jeopolitik risk artışının önüne geçilmesi açısından önemliydi. Akşam saatlerinde ise BDDK, yurtiçi bankaların swap işlemlerindeki sınıırlamada esnekliğe gitti. Bugün yine, yurt içi haber akışları gündemimizde olacak. Ayrıca; diğer gelişen ülkelerin durumu, CDS ve Hazine’nin yapacağı 12 aylık kuponsuz tahvil ihalesi sonrası faizlerde oluşacak fiyatlamalar da takip edilecek. ABD tarafında tahvil getirileri izlenecekken, başta ticaret savaşları konusu olmak üzere haber akışları kaynaklı Dolar Endeksi’ndeki fiyatlamalar da göz ucuyla izlenecek. Kur tarafına teknik olarak bakıldığında; şuan için 6.32 civarında fiyatlama görülmekte. Yukarı yönlü hareketlerde takip edilebilecek direnç seviyeleri 6.3630, 6.3740, 6.3975, 6.4100 ve 6.4420’de bulunmakta. Kurda bugün oluşabilecek TL lehine işlemlerde ise; sırasıyla 6.2760, 6.2200, 6.2000, 6.1800 ve 6.1460 destek seviyeleri izlemeye alınabilir.
GBPUSD
Brexit konusunda gelen haber akışları parite tarafında volatilite yaratmaya devam ediyor. Özellikle dün, Avrupa Birliği ve İngiltere Brexit müzakere heyetlerinin; bazı konularda prensip anlaşmasına vardığına ilişkin gelen haber akışşları Sterlin lehine hareketlere neden oldu. Öte yandan Avrupa Birliği Baş Müzakerecisi Michale Barnier’ın: ‘’Ortak pazarın birliği korunursa Brexit anlaşması mümkün’’ şeklindeki açıklamaları ve İngiltere Başbakanı Theresa May’in: ‘’iyi bir anlaşma için sabırsızlanıyorum’’ biçimindeki ifadeleri de dikkat çeken unsurlar arasında yer aldı. ABD tarafında ise beklentilerin altında kalan New York Empire State İmalat Endeksi verisinin yanı sıra gündemde yine ticaret savaşları vardı. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın, kendileri ile adil bir anlaşma yapmayan ülkeleri tarifeler üzerinden tehdit etmesi ve akşam saatlerinde Beyaz Saray’dan yeni tarifelerin duyurulması ticari gerilimleri artırabilecek düzeydeydi. Bugün de yine; ticaret savaşları ve Brexit konusu ana gündem maddesi olarak takip edilmeye devam edilecek. Ayrıca tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalarda takibimizde olacak. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda; 1.3150 destek seviyesi üzerinde tutunma arayışı görülüyor. Bunun sağlanabilmesi ile oluşabilecek yukarı yönlü atakların devamında; 1.3190, 1.3225 ve 1.3250 direnç seviyeleri takip edilebilir. Paritede, 1.3150 altına geri çekilmelerde ise; izlenebilecek destek noktaları 1.3135, 1.3100 ve 1.3060’da bulunmakta.
BRENT PETROL
Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak dün yaptığı açıklamada: yaklaşmakta olan OPEC toplantısında gelişen yeni durumlara ve ileriye dönük oluşabilecek senaryolara karşı günde 1 Milyon varilden fazla olabilecek Ham Petrol üretim artışı konusunu tartışabileceklerini belirtti. Ağustos ayında üye uyum oranın %108 olduğunu hatırlatarak, Petrol arzını tamamı ile arttırmadıklarını, dördüncü çeyrekte oluşabilecek tedarik sıkıntılarına karşı yeni önlemler alabileceklerini belirtti. Dün ayrıca, bu hafta sonu Cezayir’de yapılacak olan OPEC ve OPEC+(OPEC önderliğindeki arz kısıntısı konsorsiyumu) toplantılarına büyük oranda katılım olacağı açıklandı. İran’a yönelik ABD yaptırımları emtia fiyatlamalarını yukarı yönlü desteklerken, ABD ve Çinn arasında artan ticaret gerginleri ise küresel Petrol talebini azaltacağı endişeleri de OPEC’in arz artırma girişimleri ile birlikte emtiayı aşağı yönlü baskılamakta. Bu bağlamda dün oynak hareketlerin görüldüğü emtiada, bugün yine; başta yine İran nükleer anlaşması olmak üzere, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar önemli olacaktır. Ayrıca geçtiğimiz hafta 8 Milyon 636 Bin varil azalış gerçekleştiren Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Ham Petrol Stokları verisi de takip edilecektir. Teknik olarak baktığımızda; dün 78.95 direnç seviyesini geçemeyerek geri çekilen emtiada, şuan için satıcılı seyrin devamıyla 77.60 destek seviyesinin test edildiği görülmekte. Buranın da kırılması halinde takip edilebilecek destek noktalarımız; 77.35, 77.15 ve 76.90’da bulunmakta. 77.60 üzerinde tutunma halinde görülebilecek alım yönlü işlemlerde ise; sırasıyla 77.90, 78.25 ve 78.50 direnç seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada: ticaret tarifelerine yönelik tehditlerini sürdürürken, Beyaz Saray’dan yapılan duyuru ile 24 Eylül’den itibaren 200 Milyar Dolar değerindeki Çin ithalatlarına ek gümrük tarifesi getirildiği açıklandı. Yılsonuna kadar yüzde 10 düzeyinde kalacak olan tarifeler 1 Ocak 2019’dan itibaren ise yüzde 25’e yükselecek. Ayrıca, Çin’den misilleme gelmesi durumunda; 267 Milyar Dolar’lık diğer bir tarifeyi hayata geçirerek, tüm Pekin ithalatlarına darbe vurulabileceği de belirtildi. Diğer yandan ABD’nin şart koştuğu 1 Ekim öncesi NAFTA görüşmelerinin sonlanması planlanırken, Kanada Dışişleri Bakanı’nın bu hafta içerisinde tekrardan Washington’u ziyaret etmesi beklenmekte. Bakan Freeland dün yaptığı açıklamada: Eylül ayının sonuna kadar olan bir anlaşma talebini karşılamanın zor olacağını söylerken, iki ülke arasındaki ticaret konularında ortak bir zemin arayışının sürdüğünü belirtti. Emtia fiyatlarına baktığımızda ise; dün Brexit konusunda anlaşma yolunun açık olduğuna dair gelen yorumlar ile Euro ve Pound’’a karşı zayıflayan Dolar nedeniyle, değerli metal de talep görmüştü. Bugün ise; ABD’nin, Çin’e yönelik yeni gümrük vergileri ile satıcılı olarak başlangıç yaptık. Gün içerisinde; ticaret savaşları cephesinden gelebilecek haber akışları yine takip edilecektir. Ayrıca tahvil getirileri ve Yuan kaynaklı fiyatlamalar da önemli olabilir. Teknik olarak baktığımızda; şuan için 1200 seviyesi altında fiyatlama görülmekte. Geri çekilmelerin devamında 1193, 1190, 1188 ve 1182 destek seviyeleri takip edilebilir. 1200 üzerine yeniden çıkılması halinde ise; izlenebilecek direnç noktalarımız 1202, 1205, 1207 ve 1212’de bulunmakta. Genel anlamda bir süredir kapanışların 1182 ve 1212 arasında olduğunu görmekteyiz. Bu bağlamda, her iki bölgeden birisinin kırılması halinde teknik fiyatlamalar biraz daha belirginleşebilir.

 




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.