Günlük Rapor (Odeabank)

Günlük Özet:
Küresel piyasalarda risk iştahı Cuma gününü temkinli iyimser bir şekilde geride bıraktı. Makroekonomik veri akışı dünya ekonomisinin temellerindeki kademeli toparlanmanın ilk çeyreğe kıyasla daha yavaş da olsa sürdüğünü ortaya koyarken, ticaret savaşlarına yönelik tartışmalar riskli varlıklardaki toparlanmayı sınırladı. Hafta sonu Çin’de açıklanan veriler de bu olumsuz etkileri teyit ederken finansal piyasalar bu sabaha Almanya’daki politik tartışmaların etkisiyle zayıf bir başlangıç yaptılar. Bu hafta içinde, ABD ve Çin’in gümrük vergisi artışları etkin olmaya başlayacakken politik ve jeopolitik gelişmelerin yanında ABD Haziran ayı tarım dışı istihdam ve ISM imalat sanayi ve hizmet sektörü aktivite endeksleri küresel finansal piyasalarca yakından takip edilecek.
Yurtiçinde ise, Türk finansal varlıklar Cuma günü görece zayıf bir kapanış gerçekleştirdiler. Veri akışı sakinken yerel seçimlerin erkene alınabileceği beklentileri bunda etkili oldu. Cuma günkü eğilim büyük ölçüde bu sabah da devam ederken bu haftanın gündeminde Haziran ayı enflasyon verileri ön planda olacak.
Son makroekonomik veri akışı ve politik-jeopolitik gelişmeler ise şu şekilde:
• ABD’de bireysel gelirler Mayıs’ta bir önceki aya göre beklendiği gibi %0,4 artarken harcamalar aynı dönemde %0,4 olan tahminlerin altında %0,2 arttı. Dahası Nisan verileri aşağı yönde revize edildi. Aynı zamanda, çekirdek PCE aylık enflasyonu Mayıs’ta beklentiler dahilinde %0,2 gelirken çekirdek PCE yıllık enflasyonu Nisan’daki %1,8’den aynı dönemde %2,0’a toparlandı. Harcamalardaki yavaşlama Nisan’daki güçlü artışın bir düzeltmesini yansıtırken çekirdek PCE verileri enflasyon dinamiklerindeki kademeli toparlanmayı teyit ediyorlar.
• Öncü hesaplanan verilere göre, Euro Bölgesi’nde genel TÜFE yıllık enflasyonu Mayıs’taki %1,9’dan Haziran’da beklendiği gibi %2,0’a yükselirken çekirdek TÜFE yıllık enflasyonu aynı dönemde %1,1’den %1,0’a geriledi. Genel enflasyondaki toparlanma enerji fiyatlarındakki artışlardan kaynaklanırken çekirdek enflasyondaki yavaşlama geçici unsurları yansıtıyorlar. Bu nedenle, Haziran ayı öncü verilerinin enflasyonun kademeli toparlanma trendinde olduğu yönündeki genel görünümü değiştirmediğini düşünüyoruz.
• Çin’de imalat sanayi PMI Mayıs’taki 51,9’dan Haziran’da 51,6 olan beklentilerin hafif altında kalarak 51,5’e gerilerken, hizmet sektörü PMI aynı dönemde 54,9’dan 55,0’a toparlandı. Bu sonuçlarla bileşik PMI 54,6’dan 54,4’e geriledi. İmalat sanayi PMI’daki zayıflık küresel ticaretteki korumacı adımların tedirginliğine işaret ederken diğer detaylar ekonomik aktivitedeki kademeli yavaşlamayı teyit ediyorlar.



Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arrasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gelen teklif 1.26 milyar dolar
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranı % 17,75 ,dolar faiz oranı % 2,00 olacak
TCMB, 1.50 milyar dolar tutarlı 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı
İSVİÇRE'DE PERAKENDE SATIŞLAR MAYIS'TA YILLIK:%-0.1 (ÖNCEKİ:%+2.2)
TÜRKİYE İMALAT SANAYİ SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ HAZİRAN AYINDA: 46.8 (MAYIS: 46,4)
Facebookta Paylaş