Günlük Rapor (Odeabank)

Günlük Özet:
ABD ve Çin arasındaki dış ticaret konusundaki görüşmelerden olumlu mesajlar gelse de küresel finansal piyasalarda risk iştahı ABD'de bugün açıklanacak Nisan ayı tarım dışı istihdam verileri öncesinde kırılgan seyrini koruyor. Dün ABD'de açıklanan veriler karışık sinyaller verirken Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentilerden zayıf geldi. Bu gelişmeler ışığında dün güvenli limanlara olan talep güçlenirken riskli varlıklar satış baskısı altında kaldılar. Güvenli liman arayışı olgusu gelişmiş ülke tahvil faizlerinin hafif gerilemesine neden oldu. Bu ortamda Dolar gelişmiş ülke para birimleri karşısında hafif değer kaybetse de gelişmekte olan ekonomi para birimleri karşısında değer kazanmaya devam etti. Bu sabah ise dünden kalan eğilimler büyük ölçüde sürerken gün içinde ABD Nisan ayı tarım dışı istihdam raporu ve ticaret görüşmeleri ile ilgili haber akışı yakından takip edilecek.
Yurtiçinde ise, dünya genelindeki eğilimlerin yanında beklentilerden kötü gelen Nisan enflasyon verileri nedeniyle Türk finansal varlıklar zayıf bir performans sergilediler. TL dün Dolar ve Euro eşit ağırlıklı sepet karşısında %1,1 değer kaybederken Borsa İstanbul 100 ve 30 endekslerinde sırasıyla %1,7 ve %1,8'lik günlük bazda düşüş yaşandı. Ülke risk primindeki artışla tahvil faizleri hızlı yükseldi. Türk finansal varlıklarda dünkü eğilimler bu sabah da sürerken gün içinde küresel veri akışı ve risk iştahı ile uyumlu zayıf bir seyir gözlenebilir.
Son makroekonomik veri akışı ve politik-jeopolitik gelişmeler ise şu şekilde:
" ABD'de dün açıklanan veriler karışık sinyaller vererek ekonomik temellerdeki iyileşmenin hızına ilişkin soru işaretlerini bir miktar artırdılar. ISM hizmet sektörü aktivite endeksi Mart'taki 58,8'den Nisan'da 58,0 olan beklentilerin altında kalarak 56,8'e geriledi. İmalat sanayinde olduğu gibi hizmet sektöründe de yavaşlama büyük ölçüde istihdam alt endeksindeki düşüşten kaynaklanırken diğer alt endeksler sektörün bir miktar yavaşlamakla birlikte gücünü kkoruduğuna işaret ediyorlar. Öte yandan, fabrika siparişleri Mart'ta bir önceki aya göre %1,4 olan beklentilerin üzerinde %1,6 arttı. Bununla birlikte, ABD ekonomisi Mart'ta 50,0 milyar Dolar olan tahminlerin hafif altında 49 milyar Dolar dış ticaret açığı verdi. Öncü hesaplamalara göre, ilk çeyrekte verimlilik yıllıklandırılmış olarak %0,9 olan beklentilerden zayıf gelerek %0,7 artarken aynı dönemde birim işgücü maliyetlerinde yıllıklandırılmış artış hızı %2,7 ile %3,0 olan tahminlerin altında gerçekleşti.
" Euro Bölgesi'nde öncü hesaplanan enflasyon verileri geçici unsurları yansıtsa da beklentilerin altında kaldılar. Öncü hesaplamalara göre, Euro Bölgesi'nde genel TÜFE yıllık enflasyonu Mart'taki %1,3'ten Nisan'da %1,2'ye gerilerken çekirdek TÜFE yıllık enflasyonu %1,0'dan %0,9 olan tahminlerin altında %0,7'ye geriledi. Nisan'daki beklentilerin altında sonuçlar büyük ölçüde geçici faktörlerle ilgili olduğundan Mayıs'ta enflasyon oranlarının toparlanabileceği öngörülüyor. Bu nnedenle Avrupa Merkez Bankası (AMB) bu dalgalanmalara fazla önem atfetmeyebilir. Bununla birlikte, Bölge'de Mart ayında ÜFE bir önceki aya göre beklendiği gibi %0,1 artarken ÜFE yıllık enflasyonu Şubat'taki %1,6'dan %2,1'e yükseldi.

Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş