Günlük Rapor (Odeabank)

Günlük Özet:
Küresel finansal piyasalarda risk iştahı dün zayıf bir seyir izledi. Az sayıdaki makroekonomik veri dünya ekonomisinin temellerinin ilk çeyreğe kıyasla biraz daha yavaş bir hızda olmakla birlikte ikinci çeyrekte toparlanmaya devam ettiğini teyit etse de küresel ticarete ilişkin kaygılar riskli varlıklar üzerinde aşağı yönde baskı yaptı. ABD piyasaları Bağımsızlık Günü nedeniyle bugün kapalı olacakken risk iştahındaki dünkü eğilim bu sabah da büyük ölçüde devam ediyor. Politik ve jeopolitik gelişmelere yönelik haber akışının yanında küresel piyasalarca Euro Bölgesi Haziran ayı hizmet sektörü ve bileşik PMI verilerinin nihai sonuçları takip edilecek.
Yurtiçinde ise Türk finansal varlıklar küresel eğilimlerin yanında dünkü beklentilerden olumsuz gelen Haziran enflasyon verileri nedeniyle zayıf bir performans sergilediler. Haziran’da TÜFE beklentilerin oldukça üzerinde gelirken TCMB’nin ilave parasal sıkılaştırma yapması gerektiği beklentilerini destekledi. Bu ortamda TL Dolar ve Euro eşit ağırlıklı sepet karşısında %1,2 değer kaybederken Borsa İstanbul 100 gösterge endeksi günlük bazda %0,2 oranında geriledi. Ülke risk priminde önemli bir değişim olmasa da TL cinsi tahvil faizleri hızlı yükseldiler. Bu sabah ise sakin yurtiçi gündemde Türk finansal varlıklar küresel eğilimlerle kırılgan bir başlangıç yaparlarken gün içinde küresel risk iştahı yurtiçi temayı belirleyebilir.
Son makroekonomik veri akışı ve politik-jeopolitik gelişmeler ise şu şekilde:
• Haziran’da TÜFE bir önceki aya göre beklentilerin oldukça üzerinde %2,61 artarken genel TÜFE yıllık enflasyonu Mayıs’taki %12,15’ten %15,39’a yükseldi. Beklentilerden sapma çok büyük ölçüde gıda fiyatlarındaki hızlı artışla açıklanabilecek olsa da detaylar kur geçişkenliği ve fiyatlama davranışlarına yönelik olumsuz bir görünüm ortaya koyuyorlar. Bununla birlikte, aylık ÜFE enflasyonu Haziran’da %3,03 gelirken genel ÜFE yıllık enflasyonu %20,16’dan %23,71’e yükselerek maliyet baskısının sürdüğünü teyitt etti. Dün hükümet ÖTV’de yaptığı ayarlamalarla alkollü içeceklere %15,5 civarında zam yaparken geçtiğimiz günlerde otoyol ve köprü ücretlerine yapılan zamlar enflasyonda yükselişin süreceğine işaret ediyorlar.
• ABD’de Mayıs’ta fabrika siparişleri bir önceki seviyede sabit kalacağı beklentilerine karşın %0,4 artarken, Nisan ayı sonuçları ve Mayıs dayanıklı mal siparişleri yukarı yönde güncellendiler. Veriler genel olarak ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte hız kazandığını teyit ederken küresel ticarete yönelik kaygıların ve finansal piyasalardaki oynaklığın etkilerinin şu aşamada sınırlı kaldığına işaret ettiler.
• Euro Bölgesi’nde perakende satışlar Mayıs’ta bir önceki aya göre %0,1 artış tahminlerinin aksine yatay kalırken Nisan verileri bir miktar aşağı yönde revize edildiler. Perakende satışlardaki zayıflık kısmen politik tartışmalardan olumsuz etkilenen tüketici güvenindeki zedelenmeden kaynaklanırken detaylar bölgede ekonomik aktivitenin ikinci çeyrekte yavaşlamaya devam ettiğini ortaya koyuyorlar.



Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş