Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Akışında Bugün Neler İzlenecek?
" ABD, ÜFE (Mar), İşsizlik Başvuruları (Haf),
" Euro Bölgesi, Sanayi Üretimi (Şub),
" Türkiye, Menkul Kıymet İstatistikleri, Para ve Banka İstatistikleri

Küresel piyasalar güne karışık yönde başlıyor...
ABD borsaları beklentilerin altında kalan tüketici enflasyonu ve FOMC tutanakları sonrası günü düşüşle tamamladı. Küresel piyasalar ABD'de ÜFE öncesi güne karışık görünüm ile başlıyor. ABD ve Avrupa vadeli endeksleri hafif yatay yönde hareket ederken, Asya borsaları Çin'de takip edilen veriler ve FOMC toplantısında üyelerden resesyon mesajları sonrası günü ağırlıklı olarak değer kayıplarıyla tamamlamaya hazırlanıyor. Çin'de ihracat Mart'ta yıllık bazda düşüş beklentilerinin aksine %14,8 artış gösterdi. Böylece ticaret dengesi 88,2mlr USD fazla verdi. Ons Altın fiyatlarında enflasyon rakamları sonrası yaşanan yüksek volatilite psikolojik eşik 2000 dolar seviyelerinde dengelendi. Bu sabah erken kotasyonlarda Ons Altın fiyatları 2016 dolar, ABD 10 yıllık tahvil getiri %3,41 ve dolar endeksi (DXY) 101,57'de bulunuyor. Küresel piyasalarda ABD'de tüketici enflasyonu sonrası bugün gözler ÜFE'ye çevrildi. Mart'ta ÜFE'nin yüksek baz etkisiyle yıllık bazda %4,6'dan %3,0'e gerilemesi bekleniyor. TSI 15:30'da açıklanacak veride %3,0 seviyesi altında herhangi bir veri hisse senedi piyasasına pozitif etki edebilirken, DXY'de negatif görünümün artmasına neden olabilir. Goldman Sachs ABD'de sert geri çekilen enflasyon rakamları sonrası Fed'ten Haziran ayına faiz artırımı beklemiyor. Bugün ayrıca Euro Bölgesinde sanayi üretimi ile ABD'de haftalık işsizlik başvuruları takip edilecek. BIST100 endeksinde güne hafif artı yönde başlanabilir. Gün içi işlemlerde 5200-5225'i direnç, 5070'i destek olarak takip ediyoruz.

Piyasalarda dün neler oldu?
ABD borsaları enflasyon rakamları sonrası günü negatif seyirle tamamladı. Dow Jones %0,11, S&P 500 %0,41 ve Nasdaq %0,85 değer kaybetti. ABD'de TÜFE martta %6,0'dan %5,0'a geriledi. Piyasada beklenti %5,2'de bulunuyordu. TÜFE'de aylık bazda artış ise %0,1 oldu. Çekirdek TÜFE (gıda ve enerji hariç) martta %0,4 artarak, %5,6 seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle iki sene sonra ilk kez çekirdek enflasyon manşet enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Açıklanan veriler Fed'in mayısta 25 baz puan daha faiz artırıp, beklemeye geçeceği beklentilerini kuvvetlendirebilir. Fed tarafından yayımlanan FOMC tutanaklarında, çoğu üyenin bankacılık krizine yönelik artan endişelerle faizde zirve beklentilerini düşürdüğü belirtildi. Tutanaklarda ayrıca, bazı yetkililerin politika esnekliğini vurguladığı ve yıl sonunda hafif durgunluğun tahmin edildiği ifade edildi. Ülkede federal bütçe dengesi 378mlr dolar ile 302mlr dolar olan beklentilerin üzerinde açık verdi. Yurt içinde şubat ayına ilişkin perakende satış verileri ve dış ticaret endeksleri açıklandı. Perakende satışlar şubatta %6,5 ile pandemiden sonraki en sert düşüşü kaydetti. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %0,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %8,7, otomotiv yakıtı satışları ise %8,8 düştü. Perakende satışlar yıllık bazda %34,0 seviyesinden %21,5 seviyesine geriledi. İhracat birim değer endeksi şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre %8,2 azalırken, ithalat birim değer endeksi %20,0 artış kaydetti. Ocakta 80,2 seviyesinde bulunan dış ticaret haddi şubatta 84,9 seviyesinde gerçekleşti.

Veri Gündemi: ABD'de bugün ÜFE ve haftalık işsizlik başvuruları takip edilecek. Şubatta %0,10 düşen ÜFE'nin martta %0,10 artması bekleniyor. Arz tarafındaki problemlerin azalmasıyla yıllık ÜFE'nin %4,60'tan %3,00'a gerilemesi bekleniyor. Geçtiğimiz hafta işsizlik başvuruları 228 bin ile üç ayın en yüksek artışını kaydetmişti. Bu hafta beklenti 232bin artış olması yönünde. Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin şubatta %1,50 artması bekleniyor. Üretim ocakta %0,70 yükselmişti. Yurt içinde haftalık olarak yayımlanan menkul kıymet ile para ve banka istatistikleri takip edilecek. TCMB verilerine göre 31 Mart haftasında yurt dışı yerleşikler hisse senetlerinde 60,9mn USD net satış gerçekleştirdi. Satışlar dört haftadır devam ederken, yılbaşından bu yana net hisse satışı 927mn USD oldu. Dört haftadır satış tarafında olan Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı ise 2,8mlr dolar düşüşle 183,7mlr dolar oldu. 24 Mart haftasında 124,7mlr dolar seviyesinde bulunan TCMB rezervleri 31 Mart ile sona eren haftada %1,84 düşüş ile 122,4mlr dolar oldu. Swap hariç net rezervler ise -43mlr dolara geriledi.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.