Haftalık Forex Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Almanya'da açıklanan IFO İş Dünyası Güven Endeksi Haziran ayında piyasa beklentisine paralel 101,8 düzeyinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan Conference Board Tüketici Güveni verisi Haziran ayında bir önceki aya göre geriledi ve 126,4 düzeyinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan Richmond İmalat Endeksi Haziran ayında piyasa beklentisinin aksine artış ile 20 seviyesine yükseldi. ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 oranında azalış gösterdi. Almanya'da açıklanan öncü TÜFE verisi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 oranında gerçekleşti. ABD'de açıklanan 2018 yılı birinci çeyrek nihai büyüme verisi, çeyreklik bazda yüzde 2,0 düzeyinde gerçekleşti. İngiltere'de açıklanan 2018 yılı 1.çeyrek GSYİH rakamlarına göre, İngiltere ekonomisi 1.çeyrekte çeyreklik bazda yüzde 0,2 ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,2 oranında gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde açıklanan öncü TÜFE verisi Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,0 olarak gerçekleşti. ABD'de açıklanan Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (PCE) verisi Mayıs ayında bir önceki aya göre, yüzde 0,2 ve bir önceki yılın aynı ayında göre yüzde 2,3 oranında artış gösterdi. ABD'de açıklanan Çekirdek PCE verisi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 ve bir önceki yılın aynı döneminde yüzde 2,0 oranında artış kaydetti.
02-06 Temmuz Haftasında, Fed'in 12-13 Haziran tarihinde gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanaklar yayımlanacak. Toplantı sonrası yayımlanan karar metninde Fed'in faiz oranlarında 25 baz puan artışı gittiği ve federal fonlama oranını yüzde 1,75 - yüzde 2,0 aralığına yükselttiği açıklanmıştı. Ayrıca, yayımlanan noktasal tahmin çizelgesinde komite üyelerinin 2018 yılı için toplamda 4 faiz artışı ihtimalini öngördükleri görülüyor. Diğer tarafta, bu hafta ABD'de açıklanacak olan Tarım dışı istihdam, İşsizlik oranı ve Ortalama saatlik kazançlar verileri ddolar fiyatlamaları açısından volatilitenin artmasına neden olabileceğinden yakından takip edilmeli.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TCMB tarafından yayımlanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı raporuna göre, 2018 yılı Haziran ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,4 puan artış ile yüzde 78,3 seviyesinde gerçekleşti. TCMB tarafından yayımlanan İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi raporuna göre, 2018 yılı Haziran ayında reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 5,3 puan azalış ile 104,6 seviyesinde açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan Ekonomik Güven Endeksi raporuna göre, 2018 yılı Haziran ayında Ekonomik Güven Endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,3 oranında azalarak 90,4 seviyesine geriledi. TÜİK ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliği ile oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre, Mayıs ayında dış ticaret açığı yüzde 5,7 artış ile 7,759 milyar dolara yükseldi. 25-29 Haziran haftasında, kurun fiyatlamalarda kküresel piyasalarda dolarda yaşanan değer kazanımlarına rağmen, yurtiçinde TL'de yaşanan pozitif ayrışma sonrasında 4,5356 seviyeleri civarına gerilediği görüldü. 25-29 Haziran haftasında, BİST-100 Endeksi'nin küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak hafta başında 93.365 seviyeleri civarına kadar gerilemesine rağmen haftanın devamında yaşanan pozitif ayrışma ile birlikte kayıplarını bir miktar telafi ettiği izleniyor.
03 Temmuz'da yurtiçinde açıklanacak olan Tüketici fiyat endeksi verileri TL varlık fiyatlamaları üzerinde oynaklığın artmasına neden olabilir. Bir önceki açıklanan Mayıs ayı tüketici fiyat endeksi verisi bir önceki aya göre, yüzde 1,62 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,15 oranında artış göstermişti.


USDTRY

Gerçekleşen seçimlerin ardından sonucun ikinci tura kalmadan netleşmesi siyasi açıdan yatırımcıların odağında bulunan belirsizlikleri sildi ve bu etkiyle birlikte Türk Lirası'nda haftanın genelinde Dolar'a karşı %2 değer kazancı meydana geldii. Bu haliyle Türk Lirası, geçen hafta Meksika Pezosu hariç gelişmekte olan diğer ülke para birimlerinin yaşadığı değer kaybına karşılık değer kazanan iki para biriminden biri oldu. Yurt içinde azalan siyasi belirsizlik ortamı Türk Lirası yanında tahvil faizleri ve CDS priminde de kendisini gösterdi ve her ikisinde de düşüşler meydana geldi.
Bu haftaya baktığımızda yurt içi enflasyon ve ABD tarım dışı istihdam verileri ön plana çıkıyor. Ayrıca yeni kabinenin de belli olması bekleniyor. Kurda bu hafta aşağıda 4.50 yukarıda 4.660 bizim sınırlarımızı belirleyecek. 4.50 altında 4.45'e doğru geri çekilmeler görülebilir. 4.660 ise kırılan yükselen trend direnci olarak yakından izlenecek. Altında kaldığı sürece satış baskısı etkili olacakken üstüne geçilmesi durumunda 4.72 - 4.75 bandı gündeme gelebilir.


EURTRY

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının etkisiyle geçen hafta Türk Lirası'nda gözlenen %2'ye varan güçlenme EURTRY tarafındaki geri çekilmelerde etkili oldu. Geri çekilmede Euro'nnun Dolar'a karşı olan değer kaybının da etkisinin olduğunu eklemek gerekiyor. Ticaret savaşlarının gölgesinde geçen haftada bu gelişmelere ilişkin kaygıların azalması Dolar'ın güç kazanmasında etkili oldu. Cuma günü AB Zirvesi'nde, Türkiye'ye sığınmacılar için vaat edilen 3 milyar Euro'luk yardım paketi AB ile ilişkilerin normale dönmesi adına olumlu. Bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam ve PMI verileri ile paritede yön arayışı devam edecek.
EURTRY'de gözlenen satış ağırlıklı görünümde 5.52 seviyesini takip etmek gerekiyor. Bu seviye bu hafta aşılabildiği takdirde bir yükseliş ivmesinden bahsedebileceğiz. Bu seviye altında kalmaya devam ettiği sürece yaşanacak satış baskısında 5.2850 - 5.2530 bölgesi dikkate alınmalı. 5.52 kritik direnci önesinde yaşanacak yükselişlerde 5.43 ve 5.47 ara duraklar olarak takip edilmeli. 5.52 üzerine geçişlerde ise 5.582e doğru potansiyel oluşabilir.


EURUSD

Ticaret savaşlarına dair gelişmelerin gölgesinde geçen haftada buna dayalı ilişkin kaygılarrın azalması Dolar'ın güç kazanmasında etkili oldu. Bu etkiye AMB'nin güvercin tavrı da eklenince paritede 2017 yılı başından itibaren başlayan yükseliş trendinin 1.15 seviyesi ile test edilmesiyle kırılmaya çalışıldığı izlendi. Fakat haftanın son günü AB liderlerinin Brexit ve özellikle göç sorunu konusunda ortak karar alması ve kararın olumlu etkisiyle paritede toparlanmanın meydana geldiği izlendi. Yeni haftada ise açıklanacak tarım dışı istihdam ve PMI verileri ile parite üzerindeki yön arayışı devam edecek.
Geçen hafta 1.15 kritik uzun vadeli yükselen trend desteğinin test edilmesinden sonra başlayan yukarı yönlü tepki hareketinde Nisan-Haziran arası düşüş trendi direnci 1.1700 seviyesini önemsiyoruz. Bu seviye üstüne geçilebilirse 1.800-1.1850 bandına doğru bir hareket gündeme gelebilir. 1.1700 altında kalabildiği sürece sürecek satış baskısında 1.15 kritik desteği altına geçişlerde 1.1430-1.1300 bandına doğru hareketler meydana gelebilir.

XAUUSD

25-29 Haziran haftasında, küressel piyasalarda dolar endeksinde yaşanan yukarı yönlü eğilim ile birlikte ons altının 1245 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Hafta içerisinde, ABD'de açıklanan verilerin karmaşık bir görünüm sergilemesi ve ABD on yıllık tahvil getirisinde haftalık bazda yaşanan gerileme sarı metalde düşüşleri bir miktar sınırladığı gözüküyor.
Teknik olarak baktığımızda, sarı metalin 200 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 1274 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda geri çekilmelerin devamı görülebilir. Düşüşlerin devamında 1236, 1227 ve 1220 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 1275, 1282 ve 1288 direnç seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD

Geçen hafta Dolar endeksindeki 95.50 ye doğru yükselişlerin yaşanması sonrası 1.3050 seviyesi ile 2017 başından itibaren yaşanan yükseliş trendini kırmayı denedi. Fakat haftanın sonuna AB liderler zirvesinden Brexit ile ilgili gelen mesajlar ve İngiltere'de ilk çeyrek büyüme verisinin beklentileri karşılamasıyla toparlanan GBPUSD'de bahsettiğimiz trend çizgisinin üzerinde kalıcılık sağlama çabası olduğu gözleniyor.
Yeni haftada bahsettiğimiz uzun vadeli yükselen trendin desteği olan 1.3150 altına geçilmediği sürece yönün yukarı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bu durumda bu hafta 1.3300, 1.3440 ve 1.3500 izleyeceğimiz direnç seviyeleri olacak.
1.3150 trend desteği altına sarkmalarda 1.3000 ve 1.29'a doğru düşüşlerin devamı gelebilir.


USDJPY

ABD ile Çin arasında kızışan ticaret savaşı etkisinin yarattığı güvenli varlık talebi ile değer kazanan Yen sayesinde 109.30 seviyelerine doğru geri çekilen USDJPY'de ticaret savaşlarına ilişkin kaygıların azalmasının etkisiyle güç kazanan Dolar endeksinin paritede toparlanma yarattığı, haftanın bitimine doğru 111.00 bariyerinin zorlandığı gözlendi.
Haziran 2015'den bu yana devam eden uzun vadeli düşüş trendi altında kalmaya devam eden USDJPY paritesinde bu trendin direnci olan 111.70 bu hafta yükselişlerin hız kazanabilmesi adına yakından takip edileecek. 111.70 yeni haftada aşılabilirse yukarı yönlü eğilim 112.40 ve 113.50'ye doğru devam edebilir. 2017 sonundan itibaren yaşanan daha kısa vadeli düşüş trendinde de 110.70 in ara direnç olarak izlenmesi gerekiyor.
Bu hafta içinde izleyeceğimiz önemli destek noktası ise 109.80 olacak. Bu seviye altına geçişlerde düşüşlerin hız kazanarak 109.00 ve 108.00 seviyelerinin test edilebileceğini düşünüyoruz.


HAM PETROL

25-29 Haziran haftasında, ABD'de API ve EIA tarafından açıklanan haftalık ham petrol stoklarında yaşanan düşüşler sonrasında ham petrolün 74,80 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları ve Libya'da yaşanan gelişmelerin üretim arzına yönelik endişeleri tekrar gündeme taşıması sonrasında ham petrolde yukarı yönlü hareketlerin ivme kazandığı gözlemlendi.
Teknik olarak baktığımızda, ham petrolün ara destek seviyesi olan 73,40 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 75,20, 76,00 ve 76,60 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri ççekilmelerde ise 72,90, 72,40 ve 71,85 destek seviyeleri izlenebilir.

S&P500

25-29 Haziran haftasında, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin küresel piyasalarda dış ticaret politikalarına yönelik yaşanan gelişmeler ve haber akışları sonrasında azalan risk iştahı ile birlikte 2690 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Haftalık bazda VIX endeksinde yaşanan yukarı yönlü eğilime rağmen risk iştahında yaşanan normalleşme süreci ile birlikte endeksin kayıplarını bir miktar telafi ettiği gözüküyor.
Teknik olarak incelediğimizde, endeksin 100 günlük üssel hareketli ortalaması olan 2708 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 2744, 2757 ve 2770 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 2700, 2690 ve 2682 destek seviyeleri izlenebilir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 

 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
MECRON : MÜLTECİ ANLAŞMASI CİDDİ VE ÖNEMLİ BİR ADIM
FRANBSA/MACRON : BREXİT KONUSUNDA DAHA FAZLA BEKLEYEMEYECEĞİMİZE DAİR MESAJ YOLLADIK
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 300.00 milyon dolar
AB/JUNCKER : BİR EURO BÖGESİ BÜTÇESİ FİKRİNİ TARTIŞMAK İÇİN ÇOK ZAMAN HARCAYAMADIK
AB/TUSK: BREXİT SÜRECİNDE ZOR KONULAR HENÜZ ÇÖZÜLEMEDİ
TCMB, 1 ay vadeli, 300.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
Facebookta Paylaş