Haftalık Forex Bülteni (Işık FX)

FED ve BOE Kararları Kritik Olacaktır!
Brexit ve ticaret savaşları başta olmak üzere küresel risklerin piyasa tarafında etkili olduğu bir haftayı geride bıraktık. Özellikle hafta başlarında ABD Başkanı Donald Trump'ın, 8 ülkeye tanıdığı ve Mayıs ayında sona erecek olan İran petrol ithalat muafiyetlerini uzatmayacağını açıklaması başta petrol olmak üzere aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerin para birimlerinde sert fiyat hareketlerine neden oldu. Yapılan açıklamalarda ise Beyaz Saray; alınan karar ile birlikte İran petrol ihracatını sıfıra indirmek istediklerini belirtirken İran tarafı ise bu hamlenin başarısız olacağını savundu. Ayrıca başta Arjantin ve Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde yaşanan sıkıntılar da küresel risk iştahını zedeleyerek küresel çapta Dolar varlıklarını güçlendirdi. Ticaret savaşları cephesinde ise ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i, Haziran aylarının başlarında bir ticaret anlaşması imzalamak için Beyaz Saray'a davet edebileceğine yönelik haber akışları kritikti. Brexit tarafında ise hafta boyunca karmaşık açıklamalar gelmeye devam ederken son olarak ise İngiltere Başbakanlık Sözcüsü James Slack; hükümetin, ana muhalefet partisi ile gerçekleştirdiği müzakerelerin doğru şekilde devam ettiğini ve gelecek hafta da müzakerelerin sıkılaştırılacağını belirtti. Haftanın ekonomik takviminde ise dikkatler ABD verilerindeydi. Yüzde 2.2 olarak beklenen 1. Çeyrek GSYİH yüzde 3.2 ile son 10 yılın en iyi 1.çeyrek performansını kaydetti. Çekirdek PCE Fiyat Endeksi ise yüzde 1.4 beklentilerine karşın yüzde 1.3 ile zayıf görünümüne devam etti. Bu haftada yine gözlerimiz ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel öneme sahip konuların üzerinde olacak. Küresel çapta önemli veri akışlarının takip edileceği haftada ayrıca FED ve BOE toplantıları ile majör merkez bankası yetkililerinin açıklamalarını izleyeceğiz.
Yurtiçinde Dikkatler Enflasyon Rakamlarında Olacak!
Yurtiçi tarafta ise İran petrol yaptırımları mmuafiyetinin sona erecek olmasının yanı sıra; S400-F35(Patriot) gerilimine dair açıklamalar ve İstanbul yerel seçim sonuçlarının henüz kesinleşmemesinin neden olduğu belirsizlikler TL varlıklarında yine baskıya neden oldu. Ayrıca, 3 Mayıs'ta Türkiye'nin kredi notu ve görünümüne dair değerlendirmesini takip edeceğimiz uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'den gelen açıklamalar da bir miktar tedirginliği artırdı. Merakla beklenen TCMB toplantısında ise beklenildiği gibi; yüzde 22.50 seviyesindeki Gecelik Borç Alma Faizi, yüzde 24.00 seviyesindeki 1 Hafta Vadeli Repo İhale Oranı(Politika Faizi), yüzde 25.50 seviyesindeki Gecelik Borç Verme Faizi(Marjinal Fonlama Oranı), yüzde 27.00 seviyesindeki Geç Likidite Penceresi(LON) Borç Verme Faizi ve yine yüzde 0(sıfır) düzeyindeki Geç Likidite Penceresi(LON) Borç Alma Faiz oranlarının tamamı sabit bırakıldı. Öte taraftan, 6 Mart'ta açıklanan karar metnindeki; "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarınınn gecikmeli etkileri maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir" şeklindeki bölümün; "Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakında izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir" şeklinde değiştirilmesi ise "güvercin" bir tutum olarak algı buldu ve kurlarda TL aleyhine fiyatlamalar görüldü. Bu hafta ise yine dikkatlerimiz İstanbul seçim sonuçlarına yönelik YSK'nın olası vereceği kararının yanı sıra ABD ile olan İran yaptırımları ile savunma füzeleri üzerinden ABD ile olan ilişkilerimiz takip edilecek. Ekonomik takvimde ise dikkatlerimiz enflasyon rakamlarında olacak.
EURUSD
Haftayı satıcılı bir seyir eşliğinde geçiren paritede 22 Haziran'dan bu yana en düşük seviyelerin test edildiği görüldü. Haber akışında AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker, Brexit''in 6 ay ertelenmiş olmasına rağmen Britanya'nın Avrupa Birliği'nden bir anlaşma olmadan ayrılması riskinin hala devam ettiğini söylerken konu hakkındaki belirsizliklerin hala devam ettiği görülmekte. Avrupa tarafındaki veri akışlarında yayınlanan Euro Bölgesi Tüketici Güveni piyasada beklenen rakamların altında kaldı ve bölge ekonomisine yönelik endişeler devam etti. Bunun dışında Euro Bölgesi'nin lokomotif ülkesi Almanya'da Nisan ayı IFO endeksi 99.9 beklentilere rağmen 99.2 olarak açıklanıp beklentilerin altında kalırken IFO'dan gelen açıklamada Nisan ayında iş dünyasının güveninin düştüğü duyuruldu. ABD kanadında İran yaptırımları ile ilgili kararı sonrası azalan risk iştahının yanı sıra, ABD'den takip ettiğimiz Yeni Konut Satışları rakamlarındaki olumlu tablo parite tarafında satış yönlü işlemleri artırdı. Bu arada ABD ile AB arasındaki ticaret anlaşmazlığı son sürat devam ederken ABD Başkanı Donald Trump, Airbus için AB'ye yaptırım kararı almasının ardından Avrupa Birliği'nin Harlley Davidson motosikletlerine getirdiği ek gümrük vergilerinin adil olmadığını söyledi ve misilleme yapacaklarını açıkladı. Öte yandan Beyaz Saray'ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow, ABD ile Çin arasında bir ticaret anlaşmasına varılacağı konusunda "ihtiyatlı iyimser" olduğunu ve müzakerelerde birçok alanda ilerleme sağlandığını söyledi. Bunun üzerine ABD Başkanı Donald Trump Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD ile Çin arasındaki süregelen ticaret görüşmelerinin iyi gittiğini söylemesi önemliydi. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin gelecek hafta Çin'e gidecek. Lighthizer ve Mnuchin 30 Nisan'da Pekin'de başlayacak görüşmelerde Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile müzakerelerde bulunacağı ve ardından Liu He de 8 Mayıs'ta Washington'a gideceği açıklandı. Datalara baktığımızda ise ABD Mart ayı dayanıklı mal siparişleri beklentilere yakın seyrederken 1.çeyrek öncü büyüme verisi ise yüzde 3.2 ile beklentilerin üzerinde açıklanırken kişisel tüketim harcamalaarı(PCE) endekslerindeki keskin daralmalar ise tedirginliğe neden oldu. Bu hafta Euro Bölgesi 1.çeyrek öncü büyüme verisi ile Almanya Nisan ayı işsizlik ve enflasyon oranları önemli olabilir. Bunun dışında ABD-AB ve ABD-Çin ticaret görüşmelerine ilişkin açıklamalar ve ABD'nin yaptırım kararlarına ilişkin gösterilecek tutum son derece kritik olurken ayrıca Brexit meselesinde yaşanacak gelişmeler de takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1.1140-1.1100-1.1055-1.1000-1.0955
Dirençler: 1.1190-1.1240-1.1300-1.1330-1.1360
USDTRY
Geçtiğimiz hafta, kur tarafında yine; jeopolitik ve siyasi risk unsurlarının durumu fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Yerel seçimlerin İstanbul ayağına yönelik belirsizliklerin yanı sıra, ABD'in İran petrol yaptırımlarından Türkiye'ye sağladığı muafiyetin bitecek olması ve S400-F35 meselesine dair ikili ilişkilerde yaşanan gerilim kurda yukarı yönlü hareketlere neden oldu. Ayrıca, son zamanlarda yeniden tartışmaya açılan Arjantin ekonomisine dair artan endişeler iile bu ülkenin 5 yıllık CDS priminin 1000 seviyesini aşması da bulaşıcılık etkisiyle TL varlıklarını da zayıflattı. TCMB'nin net döviz rezervleri üzerinden uluslararası camiada yapılan tartışmalar sıcaklığını korurken, Kamu Bankaları'nın Sermaye güçlendirilmesi için ikrazen DİBS verilmesi sonrası TL cinsinden vadeli mevduatlara değişken faiz uygulamasının 6 aydan 3 aya düşürülmesi de kritikti. Keza, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'den yapılan açıklamalarda da: TL'deki zayıflama için rezervlere ilişkin endişeler ve yönetimsel sorunlar adres gösterilirken, yüksek enflasyon ve istikrarsız dış finansman durumunun TCMB'nin gevşemesini erteleyebileceği vurgulandı. Merakla beklenen TCMB/Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısı sonrasında ise faiz oranları sabit bırakılırken, sıkı duruş sinyalinin devam ediyor olması bir miktar TL lehine işlemlere neden oldu. Küresel tarafta; Brexit ve Ticaret Savaşları eksenindeki gelişmeler de yine gündemin üst sıralarında yer alırken, ABD'de aaçıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri ve 1.Çeyrek Büyüme Oranı verileri de kur üzerinde oynaklıklara neden oldu. Bu hafta yurt içi tarafta yine; jeopolitik, siyasi ve ekonomik gelişmeleri, yurt dışı tarafta da; Brexit, ticaret savaşları ve İran Nükleer Anlaşması gibi kritik konuları öncelikli olarak takipte olacağız. Yurtiçinde ayrıca, senenin ikinci enflasyon raporunun da açıklanacağı haftada; Dış Ticaret Dengesi ve Enflasyon dataları kritik olacak. Yurt dışı tarafta ise; açıklanacak olan global PMI dataları, ABD'den gelecek olan; önemli iş istatistikleri(Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı) ve FED' in FOMC toplantıları sonucunda açıklanacak olan kararlar ve FED Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları da oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.9525-5.9790-6.0000-6.1000-6.1580
Destekler: 5.9280-5.8815-5.8440-5.8290-5.8000
GBPUSD
Birleşik Krallık'ta Brexit tarafında yaşanan belirsizliğin yanı sıra İskoçya'nın tekrardan bağımsızlık referandumuuna gidebileceğine yönelik gelen açıklamalar Birleşik Krallık çatırdıyor mu sorularını beraberinde getirerek Sterlin varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. ABD tarafında ise son zamanlarda gelen olumlu veriler sonrası Amerikan Merkez Bankası (FED)'in şahin olabileceğine yönelik beklentiler gün geçtikçe artarak Dolar varlıklarını güçlendirdi. Son olarak açıklanan 1.çeyrek öncü büyüme verisi de yüzde 3.2 ile beklentileri aşarken ABD Başkanı Donald Trump'ın FED'in faizleri artırmaması halinde ABD'nin daha çok büyüme kaydedebileceğini vurguladı. Ayrıca ABD'nin İran'a yönelik aldığı yaptırım kararı ile gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde yaşanan sorunlar nedeniyle azalan risk iştahı da paritedeki satış yönlü işlemleri destekledi. Haber akışında Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow tarafından gelen ılımlı açıklamalar dikkat çekerken, Brexit tarafında ise hükümet ile Ana Muhalefet arasında yürütülen müzakerelerde olmaya devam ederken dün İskoçya cephesinden sürpriz bir çıkış dikkat ççekti. Ülkenin Başbakanı Nicola Sturgeon'un, Brexit'in gerçekleşmesi halinde İskoçya 'da ikinci bir referandum yapılmasını talep edebileceklerini söylemesi satıcılı seyre destek oldu diyebiliriz. Nitekim Birleşik Krallık Ana Muhalefet Lideri Jeremy Corbyn'in, ikinci bir referandum istediğine yönelik çıkan spekülasyonlar da gündemde yer alırken, Başbakan Theresa May'in ise hafta boyunca suskunluğunu koruduğu görüldü. Bu hafta ise iki ülkeden de önemli veri akışları takip edeceğiz. Ayrıca FED ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) kararlarının açıklanacağı haftada dikkatlerimiz Theresa May ile Ana Muhalefet Partisi arasında yapılacak görüşmelerde olacak. Bunun dışında ticaret görüşmelerine yönelik görüşmeler de önemli olabilir.
Teknik seviyeler
Dirençler; 1.2940, 1.2985, 1.3030, 1.3060, 1.3100
Destekler; 1.2885, 1.2850, 1.2800, 1.2745, 1.2700
BRENT PETROL
Pazartesi günü ABD'nin İran petrolünün alımı konusunda 8 ülkeye tanıdığı muafiyetleri 2 Mayıstan sonra uzatmayacağını açıklamasıyla 1 Kasımm'dan bu yana en yüksek seviyeleri test eden emtiada her ne kadar hafta içinde gelen açıklamalarla ortam yumuşatılmaya çalışılsa da yukarı atakların durmasını sağlayamadı ve petrol fiyatları 31 Ekim'den bu yana ilk kez 75 Dolar seviyesini aşmış oldu. Karar sonrası Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) global petrol piyasalarında arzın yeterli seviyede olduğunu ve atıl üretim kapasitesinin rahat bir seviyede bulunmaya devam ettiğini söylerken İran'a yönelik yaptırımların daha da sıkılaştırılmasının İran'a petrol ihracat kapasitesi üzerinde bir etkisi olacağını ancak global petrol arzı üzerinde bir etki beklenmediğini raporladı. Öte yandan Suudi Arabistan da ABD'nin İran muafiyetlerini sonlandırması durumunda mevcut açığı kapatmak amacıyla petrol üretimini artırmak istediğini ancak öncelikle petrol piyasasındaki etkisini görmeleri gerektiğini duyurdu. Nitekim Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al-Falih, küresel petrol piyasasının dengelenmesine odaklanmaya devam edeceklerini iletirken müşterrilerinin ihtiyaçlarına da yanıt vererek gönüllü üretim kısıntısı içinde olmaya devam etme niyetinde olduklarını açıkladı. Bunun dışında Irak Petrol Bakanlığı sözcüsünün açıklamalarına baktığımızda ise OPEC+ arz azaltması anlaşmasına bağlı olduklarını ve üretimi yükseltme ya da düşürme kararının OPEC tarafından kolektif olarak alınacağı belirtilirken gelecek toplantıda petrol piyasası ve önerilerin tartışılacağını ekledi. Geçtiğimiz hafta veri akışında açıklanan API ve haftalık ham petrol stokları artış kaydederken toplam stoklar, Ekim 2017'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Hafta içinde stok verileri dışında küresel ekonomik görünüme ve İran yaptırımlarına yönelik başta ABD olmak üzere OPEC ve OPEC+ üyesi ülkelerden gelebilecek açıklamalarla Brexit ve ticaret görüşmeleri gibi küresel risk unsurları da emtia cephesinde volatiliteyi artırabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 75.75-76.30-77.00-78.25-78.85
Destekler: 75.00-74.30-73.85-73.20-72.50
ONS ALTIN
Geçtiğimiz hafta küressel tarafta gündeme bomba gibi düşen gelişme; ABD'nin geçtiğimiz Kasım ayı itibariyle yürürlüğe koyduğu İran Petrol yaptırımlarından muaf tutmaya başladığı 8 ülkeden feragatını 2 Mayıs itibariyle sonlandıracağını açıklamasıydı. Karar ve sonrasında İran cephesinden gelen tehditkar açıklamalar ilgili ülke para birimlerinin yanı sıra; borsalar ve emtialar üzerinde de oynaklıklara neden oldu. Diğer taraftan; Ticaret Savaşları ve Brexit konularına dair gelişmeler de geçtiğimiz hafta piyasaların gündemindeydi. Ticaret Savaşları cephesinde; ABD ve Çin heyetleri arasındaki yüzyüze müzakerelerinin 30 Nisan itibariyle Pekin'de, 8 Mayıs itibariyle de ABD'de devam edeceğinin açıklanması kısmi pozitifliklere neden oldu. Keza, geçtiğimiz yıl çalkantılı süreçten geçen Arjantin ekonomisi ve ülke yönetimine dair artan endişeler ile ülke varlıklarında ve diğer gelişen para birimlerinde yaşanan negatif oynaklıklar da Ons Altın üzerinde güvenli liman talebine neden oldu. Ancak, Brexit konusunda Birleşik Krrallık içerisinde Başbakan Theresa May ve Ana Muhalefet Partisi Lideri Jeremy Corbyn arasında devam eden müzakerelerden bir sonuca henüz ulaşılamamasının yanı sıra, İskoçya Özek Yöentimi'nin Başbakanı Nicola Sturgeon'un: İkinci bir bağımsızlık referandumu isteyebilecekleri yönündeki açıklamaları ise emtiadaki alıcılı işlemleri kısmen törpüleyen gelişmelerdendi. Bu hafta küresel tarafta yine; Brexit, Ticaret Savaşları, jeopolitik risk unsurları ve gelişen ülkelerin durumu öncelikli olarak takip edilecek. Ayrıca, başta ABD'de açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı ve bölgelerden gelecek PMI'lar olmak üzere küresel ekonomik görünüme ışık tutacak dataların durumu da önemli olacak. Keza, açıklanacak olan FED/FOMC kararları ve diğer majör merkez bankalarının ileriye dönük politika adımlarına yönelik öngörüler de oynaklıklara neden olabilir. Yine, borsalarda oluşan pozitiflikte baskı yiyip borsalardaki selloff'larda güvenli liman talebi gören Değerlii Metal için bu bağlamda pay piyasası hareketleri de dolaylı olarak fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1286-1297-1303-1309-1313
Destekler: 1277-1273-1270-1267-1263



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALBAYRAK:EKONOMİDE ALDIĞIMIZ AKSİYONLAR EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİNİ ARTIRMAYA DEVAM EDİYOR
ALBAYRAK:OCAK’TAN BERİ SÜREN ARTIŞ, GÜÇLÜ TOPARLANMANIN DA GÖSTERGESİ. İNŞAALLAH 2. ÇEYREKTEN İTİBAREN UYGULAYACAĞIMIZ POLİTİKALAR VE YAPISAL DÖNÜŞÜM ADIMLARI İLE DAHA YÜKSEK SEVİYELERİ YAKALAYACAĞIZ
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 9373,0 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 17832,0 milyon TL
TÜİK EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ NİSAN AYINDA 84.7 OLDU (ÖNCEKİ AY: 81.9) - TÜİK
SATILABİLİR TAŞKÖMÜRÜ ÜRETİMİ ŞUBAT AYINDA 96.0 BİN TON (ÖNCEKİ: 100,2 BİN TON) - TÜİK
SATILABİLİR LİNYİT ÜRETİMİ ŞUBAT AYINDA 5.54 MİLYON TON (ÖNCEKİ: 5,13 MİLYON TON) - TÜİK
SATILABİLİR TAŞKÖMÜRÜ KOKU ÜRETİMİ ŞUBAT AYINDA 339.1 BİN TON (ÖNCEKİ: 380,7 BİN TON) - TÜİK
Facebookta Paylaş